Suomen Punainen Risti SPR

Avkastningen av Hungerdagens bössinsamling blev 800 000 euro – insamlingen pågår till slutet av oktober

Dela

Vid bössinsamlingen på Hungerdagen 23 – 25.9 insamlades cirka 800 000 euro till Röda Korsets katastroffond. Med hjälp av bidragen hjälper man offer för katastrofer både i Finland och ute i världen. Hungerdagsinsamlingen fortsätter på webben till slutet av oktober.

Hungerdagens bössinsamling engagerade finländarna att ge bidrag till Röda Korsets katastroffond. Bild:  Suvi-Tuuli Kankaanpää / Finlands Röda Kors
Hungerdagens bössinsamling engagerade finländarna att ge bidrag till Röda Korsets katastroffond. Bild: Suvi-Tuuli Kankaanpää / Finlands Röda Kors

På Hungerdagen insamlas obundna medel till Röda Korsets katastroffond. Med hjälp av donationerna från Hungerdagen har Röda Korset beredskap att hjälpa offer för katastrofer både i Finland och ute i världen. Just nu är hjälpbehovet i världen speciellt stort i till exempel Haiti och Afghanistan.

– Hjälpbehovet i Haiti har efter jordbävningen varit enormt. Sjukhus, hem, skolor och vägar förstördes vid jordbävningen, många förlorade sina anhöriga och blev skadade, berättar direktören för Röda Korsets internationella biståndsverksamhet Tiina Saarikoski.

Saarikoski betonar att varje bidrag till katastroffonden är viktigt och medverkar till att hjälp kan levereras snabbt till dem som behöver det.

Finlands Röda Kors sände efter jordbävningen till Haiti först biståndsarbetare och senare ett fältsjukhus. I sjukhuset kan man hjälpa utöver dem som skadats vid jordbävningen även mitt i katastrofen insjuknade barn och vuxna, gravida och födande kvinnor samt långtidssjuka.

– Med medlen som insamlas på Hungerdagen hjälper man också i Afghanistan, där fattigdom, 40 år av krig, bristande hälso- och sjukvårdsservice samt inverkningarna av klimatförändringen och coronapandemin försvårar människornas liv, berättar Saarikoski.

I vårt eget land upprätthåller man med hjälp av katastroffonden beredskapen att hjälpa vid olyckor och vid eftersökningen av försvunna personer. I plötsliga krissituationer hjälper Röda Korset de finska myndigheterna. Utbildade frivilliga erbjuder psykiskt stöd för människor i kris samt till exempel materiellt stöd till personer som förlorat sina hem i en eldsvåda.

Ännu hinner man ge bidrag till katastroffonden

Hungerdagens bössinsamling ordnades förra veckan och de frivilliga syntes på gatorna och vid olika jippon runt om i Finland. I år var sätten att ge bidrag utan kontanter, såsom mobila betalningar, populära och fick beröm av de förbipasserande. Även de fysiska mötena upplevdes vara viktiga.

– Bössinsamlingen är en viktig del av Hungerdagen och det är ett sätt med låg tröskel att komma med som frivillig eller att ge bidrag. För många av våra frivilliga är Hungerdagen ett viktigt sätt att delta i organisationens verksamhet. Ett varmt tack till alla som deltog i insamlingen, säger direktör för medelsanskaffning Sirpa Solehmainen.

Till Hungerdagen kan bidrag ges via webben fram till slutet av oktober på adressen hungerdagen.fi. På webben finns också anvisningar för bidragsgivning via MobilePay, Pivo, textmeddelande och bankgiro.

Röda Korsets katastroffond kan dessutom stödjas genom att köp av Röda Korsets Hjälpens kedja-reflex. Hjälpens kedja-reflexer säljs i S-gruppens matbutiker och Tokmannis varuhus till slutet av året.

Ge bidrag till Hungerdagen:

- Genom att sända textmeddelandet SPR till numret 16499 (15 €/meddelande)
- Via MobilePay till numret 10900 och Pivo till numret 888500
- Via webben på adressen www.hungerdagen.fi
- Genom att betala in på Röda Korsets katastroffonds konto FI52 5000 0120 4156 73, använd referens 5173.

Penninginsamlingstillstånd: RA/2020/1407 & ÅLR 2020/9246/

Ytterligare upplysningar:

Direktör för internationell biståndsverksamhet Tiina Saarikoski, tfn 040 189 4885
Direktör för medelsanskaffning Sirpa Solehmainen, tfn 050 567 6629
Kommunikationssakkunnig Ada Bergroth, tfn 040 610 9447

Nyckelord

Bilder

Hungerdagens bössinsamling engagerade finländarna att ge bidrag till Röda Korsets katastroffond. Bild:  Suvi-Tuuli Kankaanpää / Finlands Röda Kors
Hungerdagens bössinsamling engagerade finländarna att ge bidrag till Röda Korsets katastroffond. Bild: Suvi-Tuuli Kankaanpää / Finlands Röda Kors
Ladda ned bild

Om

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Följ Suomen Punainen Risti SPR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Punainen Risti SPR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum