Avoimen väylä tienä tutkintoon -seminaarissa 10.12.2020 tarkastellaan yliopistojen opiskelijavalintauudistusten vakiintumista ja vaikutuksia
Kun korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistamis- ja kehittämishankkeet päättyvät vähitellen, vastuu jatkosta on yksittäisillä korkeakouluilla. Hakijan kannalta valtakunnallista yhteistyötä kannattaa tehdä jatkossakin. ”Yliopistojen yhteisen suunnittelutyön jatko on olennaista, jotta avoimen väylästä tulee hakijan näkökulmasta selkeä valintatapa”, Toinen reitti yliopistoon -hankkeen Paula Savela sanoo.

Avoimen väylä tienä tutkintoon -seminaarissa esitellään tämänhetkistä opiskelijavalintojen tilannetta erityisesti avoimen väylän osalta ja pohditaan myös, miten uudistusten pitäisi jatkua tulevaisuudessa. Opiskelijavalintojen kehittäminen ei kuitenkaan pysähdy hankkeiden päättyessä, vaan esimerkiksi ensi kevään valinnat mahdollisessa poikkeustilanteessa sekä pidemmällä aikavälillä valintojen digitalisaatio vaativat ratkaisuja, yliopistojen hakijapalveluverkoston puheenjohtaja Mari Kähkönen kertoo. Hän on yksi seminaarin puhujista.
”Hakijoiden näkökulmasta tarvitaan kattavampaa yliopistojen välistä yhteistyötä, jotta samantyyppisillä opiskelumotivaatiota mittaavilla tavoilla voisi hakea useampaan yliopistoon”, Kähkönen toteaa.
Valtakunnallinen Toinen reitti yliopistoon -hanke (TRY) jatkaa työtään avoimen väylän parissa kesään 2021 saakka. Projektipäällikkö Paula Savelan mukaan avoimen väylästä on saatu hankekauden aikana jo toimivampi ja erilaisia kohderyhmiä palveleva, mutta tekemistä riittää tulevaisuudessakin.
”Avoimen väylän opiskelijalähtöisten hyvien käytäntöjen ja ratkaisujen vakiinnuttaminen jatkossa on tärkeää. Jotta kehittämistyö olisi helpompaa ja sujuvampaa, olemme koonneet kokemuksia ja suosituksia avoimen väylän kehittämisestä yksiin kansiin”, Paula Savela kertoo.
Marginaalista vakiintuneeksi valintatavaksi – ideoita avoimen väylän kehittämiseen -kirja julkaistaan seminaarissa. Suositusten lisäksi julkaisussa esitellään hankkeen aikana eri yliopistoissa toteutettuja väyläpilotteja sekä kolme väylämallia, jotka ovat muotoutuneet kehittämistyön tuloksena.
”Toinen reitti yliopistoon -hanke on tehnyt ansiokasta työtä avoimen väylän kehittämiseksi. Toivottavasti hankkeen suosituksien myötä yliopistot ottaisivat avoimen väylän tarkempaan syyniin, jotta päästäisiin organisaatiorajat ylittävään keskusteluun”, hakijapalveluverkoston Kähkönen kannustaa käytäntöjen yhtenäistämiseen.
Toinen reitti yliopistoon -hankkeen verkkovälitteinen seminaari Avoimen väylä tienä tutkintoon järjestetään torstaina 10.12. klo 8.30–16.00. Zoom-tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu, niin saat vahvistusviestissä osallistumislinkin: tinyurl.com/try-hanke
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Paula Savela
projektipäällikkö
Toinen reitti yliopistoon -hanke
paula.savela@jyu.fi
050 428 5293
Heli Joutsen
markkinointisuunnittelija
Toinen reitti yliopistoon -hanke
heli.a.joutsen@jyu.fi
040 652 4168
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Lähiopetus keskeytetään tammikuun loppuun saakka 26.1.2021 16:17:12 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopisto on päättänyt keskeyttää lähiopetuksen tammikuun loppuun saakka Jyväskylän kampuksella.
Avoin yliopisto: Opinnot maksutta vuoden loppuun työttömille ja lomautetuille25.1.2021 11:08:29 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto jatkaa työttömien ja lomautettujen mahdollisuutta maksuttomaan opiskeluun. Maksuttoman orientaatiokurssin 15.6.2021 mennessä suorittaneet työttömät ja lomautetut saavat ilmoittautua opintoihin maksutta vuoden loppuun saakka.
Videotapaamisilla parempaa elämänlaatua hoivakodin asukkaille25.1.2021 09:53:08 EET | Tiedote
Videotapaamiset tarjoavat hoivakodissa asuville ikäihmisille ja heidän läheisilleen vaihtoehtoisen tavan pitää yhteyttä. Videopuhelut läheisten kanssa voivat parantaa asukkaiden elämänlaatua, jos ratkaisukonsepti luodaan ottaen kohdeympäristö ja sen sidosryhmät mukaan toteutukseen.
Jyväskylän yliopiston englanninkielisten ohjelmien hakijamäärä jatkoi kasvua21.1.2021 10:52:15 EET | Tiedote
Syksyllä 2021 alkavat Jyväskylän yliopiston englanninkieliset maisteriohjelmat houkuttelivat jälleen ennätysmäärän kansainvälisiä ja kotimaisia hakijoita.
Tietotekniikan professori Lauri Kettusta kiehtoo informaatioteknologian, matematiikan ja tekniikan yhdistäminen21.1.2021 08:53:52 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsunut TkT Lauri Kettusen tietotekniikan (laskennallinen tiede ja teknologiset sovellutukset) professoriksi 1.1.2021 alkaen informaatioteknologian tiedekuntaan.
Kuinka sinä osallistut tieteentekoon? Osallistu kyselytutkimukseen20.1.2021 14:30:00 EET | Tiedote
Tiede on liian tärkeää jätettäväksi vain tutkijoille. Kansalaistiede lisää tieteen avoimuutta sekä luo mahdollisuuksia vastuulliseen tutkimus- ja innovaatiotoimintaan. Nyt tutkijat kuuluttavat kansalaistieteen tekijöitä vastaamaan kyselyyn, jossa tarkastelun kohteena on kansalaistiede itsessään.
Tutkinnot 2020: Ennätysmäärä tutkintoja poikkeusvuonna20.1.2021 09:31:19 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopisto ylitti kirkkaasti tutkintotavoitteensa, sillä yliopistosta valmistui vuonna 2020 yhteensä 3428 tutkintoa: 1843 maisteria, 1407 kandidaattia sekä 173 tohtoria. Poikkeusvuotta 2008 lukuun ottamatta tämä on suurin määrä tutkintoja yliopistossa. Edellisvuonna tutkintoja valmistui 2951.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme