Jyväskylän yliopisto

Avoimen väylän uudistamisen suositukset tukevat yliopistojen opiskelijavalintojen kehittämistä

Jaa

Avoimen väylästä on kehitetty aktiivisesti uskottavaa opiskelijavalintatapaa todistusvalinnan ja valintakokeiden rinnalle. Vaikka työtä valtakunnallisesti koordinoinut Toinen reitti yliopistoon -hanke (TRY) päättyy, tavoitteena on, että yliopistot jatkavat uudistamista. Sen avuksi hanke on laatinut suosituksia avoimen väylän kehittämiseksi. Suosituksia esitellään lähemmin TRY-hankkeen webinaarissa 14.4.2021.

Suositukset avoimen väylän kehittämiseksi esitellään huhtikuussa Toinen reitti yliopistoon -hankkeen webinaarissa.
Suositukset avoimen väylän kehittämiseksi esitellään huhtikuussa Toinen reitti yliopistoon -hankkeen webinaarissa.

TRY-hanke (2018–2021) on edistänyt työllään avoimen väylän uudistamista uskottavaksi valintatavaksi. Kokonaisuuteen on sisältynyt muun muassa eri alojen avoimen väylien sekä aloituspaikkamäärien lisäämistä sekä väyläopintojen kehittämistä. Tavoitteena on ollut myös lisätä yhteistyötä ja hakijalähtöisyyttä.

”Antamamme suositukset pohjautuvat hanketyössä kertyneisiin tietoihin ja kokemuksiin. Ne antavat avoimen väylien kehittäjille käsityksen, mihin kannattaa kiinnittää huomiota. Kehittämistyötä ei siis tarvitse jatkaa nollasta, vaan suosituksista saa ideoita sen tueksi”, kertoo projektipäällikkö Paula Savela.

Yliopistoille suunnatut suositukset on julkaistu vuonna 2020 TRY-hankkeen kirjassa Marginaalista vakiintuneeksi valintatavaksi – ideoita avoimen väylän kehittämiseen.

Avoimen väylää on kehitettävä hakijalähtöisesti

TRY-hankkeen antamien suositusten mukaan väyläopintojen täytyy antaa relevanttia tietoa hakijan osaamisesta yliopistojen opiskelijavalinnoista päättäville tahoille, mutta avoimen väyliä on kehitettävä myös hakijalähtöisesti. Avoimen väylä on ennen kaikkea hakijalle suunnattu keino tulevaisuudensuunnitteluun, projektipäällikkö Paula Savela kertoo.

Hakijan on löydettävä helposti tietoa yliopistojen avoimen väylistä, jotta hän voi ymmärtää, mitä haku yliopistoon avoimen väylän kautta käytännössä vaatii verrattuna muihin hakutapoihin. Lisäksi hakijan on voitava arvioida valintaperusteiden avulla omia mahdollisuuksiaan päästä tutkintokoulutukseen.

Väyläopintojen on annettava sekä käsitys tutkinto-opiskelusta että riittäviä akateemisia valmiuksia siihen. Toisin sanoen avoimen väylän tehtävä on tukea hakijaa tämän päätöksessä hakea tai olla hakematta tietyn alan koulutukseen. Samalla väyläopintojen laajuuden täytyy olla sellainen, että opinnot voi suorittaa kohtuullisessa ajassa, suosituksissa esitetään.

Yhteistyötä ja säännöllistä seurantaa

TRY-hankkeessa on havaittu, että tiivis ja joustava yhteistyö sekä yliopiston sisällä että ulkopuolisten kumppanien kuten toisten yliopistojen kanssa auttaa luomaan toimivia avoimen väyliä. Paula Savelan mukaan suunnitteluun kannattaakin ottaa jo varhaisessa vaiheessa mukaan kaikki tahot, jotka ovat mukana väylien toteutuksessa.

”Esimerkiksi siirtymä väyläopiskelijasta tutkinto-opiskelijaksi on tärkeää suunnitella sujuvaksi, jotta suvantovaiheilta vältytään ja opinnot etenevät. Tässä tarvitaan avoimen yliopiston ja tutkintokoulutuksesta vastaavan yksikön, kuten tiedekunnan, yhteistyötä”, Savela sanoo.

Yhteistyö voisi lisätä myös käytäntöjen yhdenmukaisuutta paitsi avoimen väylien toteutuksessa myös niiden toimivuuden seurannassakin, joka on olennainen osa kehittämistyötä.

”Kehittämisen vaikutuksia opiskelijavalintaan täytyy seurata ja tutkia. Tarvitaan yhtenäisiä toiminnan ja raportoinnin tapoja, jotta tästäkin opiskelijavalintatavasta voidaan tuottaa tarkkaa, vertailukelpoista tietoa”, Savela toteaa.

Toinen reitti yliopistoon -hankkeen webinaari Suosituksia avoimen väylän kehittämiseksi järjestetään keskiviikkona 14.4. klo 9.00–10.00. Kaikille avoin ja maksuton Zoom-tilaisuus on suunnattu etenkin avoimen väylien suunnittelijoille ja kehittäjille. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu, saat osallistumislinkin sähköpostitse: tinyurl.com/try-suositukset

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Paula Savela
projektipäällikkö
Toinen reitti yliopistoon -hanke
paula.savela@jyu.fi
050 428 5293

Heli Joutsen
markkinointisuunnittelija
Toinen reitti yliopistoon -hanke
heli.a.joutsen@jyu.fi
040 652 4168

Kuvat

Suositukset avoimen väylän kehittämiseksi esitellään huhtikuussa Toinen reitti yliopistoon -hankkeen webinaarissa.
Suositukset avoimen väylän kehittämiseksi esitellään huhtikuussa Toinen reitti yliopistoon -hankkeen webinaarissa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Vaihdevuosien ajankohtaa voidaan ennustaa matemaattisten mallien avulla20.4.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Menopaussin ajankohdan tiedetään olevan hyvin yksilöllinen, ja sen on havaittu olevan yhteydessä naisten terveyteen vaihdevuosien jälkeen. Tuoreessa Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa todettiin sukupuolihormonitasojen, epäsäännöllisten kuukautisten, vaihdevuosioireiden ja elämäntapatekijöiden ennustavan luonnollisen menopaussin ajankohtaa. Tutkijat tekivät kaksi ennustemallia, joiden avulla voidaan arvioida tulevan menopaussin ajankohtaa.

Kiertotalous tehostuu: Biojätteestä tuotetaan happoja metallien talteenottoon – prosessissa syntyy myös lannoitetta19.4.2021 09:00:00 EEST | Uutinen

Jyväskylän yliopisto ja Luonnonvarakeskus aloittavat kiertotalouden kehityshankkeen, jossa jäte- ja sivuvirroista kehitetään raaka-aineita uudella tavalla. Euroopan aluekehitysrahaston rahoittama hanke avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia Keski-Suomeen ja lisää myös Suomen teollisuuden raaka-aineiden omavaraisuutta. Kehitettävä menetelmä perustuu anaerobiseen käymisprosessiin ja hydrometallurgiaan.

Äiti muiden joukossa – vammaisten naisten äitiys on yhteiskunnallisena kysymyksenä jännitteinen15.4.2021 13:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisessa yhteiskunnassa on käyty viime aikoina huolestunutta julkista keskustelua vähäisestä syntyvyydestä. Tästä huolimatta yhteiskunnassamme ei suhtauduta samalla tavoin kaikkien naisten haaveisiin äitiydestä, vaan käsitykset hyvästä äitiydestä voivat olla kapeita. KM Anita Lappeteläisen tuore väitöstutkimus tuo esiin yhden yhteiskunnallisen vähemmistöryhmän, fyysisesti vammaisten äitien, äänen.

Pelaamalla paremmaksi pomoksi - henkilöstöjohtamisen skenaariopelistä sorvataan vientituotetta15.4.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Miltä kuulostaisi tutkimukseen pohjautuva digipedagoginen HR-skenaariopeli? Suomeksi sanottuna kyse on uudenlaisesta tavasta kehittää henkilöstöjohtamista peliympäristössä, joka on niin yksinkertainen, että siitä on innostuttu myös yritysmaailmassa. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa luotu peli on saanut erinomaista palautetta paitsi opiskelijoilta, myös yliopiston ulkopuolisilta yhteistyökumppaneilta. Nyt siitä havitellaan tulevaisuuden työelämätaitoja tukevaa kansainvälistä tuotetta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme