Tilastokeskus

Avoimien työpaikkojen määrä selvästi koronakriisiä edeltävää syksyä korkeampi

Jaa

Avoimia työpaikkoja oli vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä 62 400, eli enemmän kuin kaksi vuotta sitten ennen koronakriisin alkua.

Vuoden takaisesta nousua oli vielä enemmän: silloin avoimia paikkoja oli 43 000 ja vuoden 2019 kolmannella neljänneksellä 48 500. Tilastokeskuksen avoimet työpaikat -tilaston tiedot kuvaavat syyskuun ensimmäisen päivän tilannetta.

"Yleisesti ottaen avointen työpaikkojen määrään vaikuttavat esimerkiksi työvoiman kokonaiskysynnän muutokset, mutta myös työpaikan vaihtajien määrä. Nähtäväksi jää, jatkuuko avointen työpaikkojen määrän kasvu näin voimakkaana, vai onko kyseessä väliaikainen koronakriisistä palautumisesta johtuva työvoiman kysyntäpiikki," sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Matti Lahdenmäki.

Avoimista työpaikoista oli nyt 49 100 eli 79 prosenttia yksityisten yritysten omistamien toimipaikkojen tarjoamia, kun vuotta aiemmin niitä oli 31 200 eli 72 prosenttia. Samaten suurten, vähintään 50 työntekijän toimipaikkojen tarjoamien työpaikkojen määrä kasvoi. Osa-aikaisten paikkojen osuus avoimista työpaikoista laski hieman viime vuodesta.

”Vaikeasti täytettäväksi koettujen työpaikkojen määrä lähti kasvuun vuoden 2021 toisella vuosineljänneksellä. Nyt kolmannella neljänneksellä jo 67 prosenttia avoimista työpaikoista oli työnantajan oman arvion mukaan vaikeasti täytettäviä, ja osuus oli samalla tasolla kuin kaksi vuotta sitten syksyllä ennen koronapandemiaa. Määrällisesti eniten vaikeasti täytettäviä avoimia työpaikkoja oli terveys- ja sosiaalipalveluiden, teollisuuden sekä kaupan alojen toimipaikoissa”, Lahdenmäki lisää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Rakennusyritykset syyskuussa vahvassa kasvussa12.11.2021 08:02:26 EET | Tiedote

Rakennusyritysten liikevaihdon huhtikuussa alkanut kasvu vahvistui edelleen syyskuussa. Työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi syyskuussa 8,3 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Liikevaihdon kasvu jatkui kaikilla rakentamisen toimialoilla. Talonrakennusyritysten liikevaihdon kasvu hidastui syyskuussa kuitenkin hiukan elokuusta. Syyskuussa talonrakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi 6,4 prosenttia edellisvuodesta. Myynnin määrä kasvoi syyskuussa 5,2 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. "Asuinrakentamisen hankkeiden lupa- ja aloituskehitys on tänä vuonna ollut huipussaan syksystä 2020 alkaneen nousun jäljiltä, ja viimeisen vuoden aikana on aloitettu lähes 48 000 asunnon rakentaminen. Voimakas kustannusten nousu ja työvoiman saatavuustilanne on samanaikaisesti vaikeuttanut rakentamista. Kustannusten nousun uskotaan jo kuitenkin taittuneen, ja tulevien kuukausien näkymät talonrakentamisen liikevaihdon kehitykseen ovat positiiviset”, sanoo tilastopäällikkö Paula Paavilainen. Voi

Asuntokauppa tasaantui heinä-syyskuussa edellisneljänneksistä28.10.2021 08:05:29 EEST | Tiedote

Vanhojen osakeasuntojen hintojen vuosinousu jatkui kolmannella neljänneksellä vahvana kaikissa suurimmissa kaupungeissa. Hinnannousu tasoittui ennakkotietojen mukaan kuitenkin selvästi edellisiin neljänneksiin verrattuna. Pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat nousivat 5,6 prosenttia viime vuodesta, mutta laskivat 0,4 prosenttia toiseen neljännekseen verrattuna. Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 5 prosenttia ja rivitaloasuntojen hinnat 6,9 prosenttia vuotta aiemmasta. Asuntokauppoja tehtiin kiinteistönvälittäjien kautta kolmannella neljänneksellä 5 prosenttia enemmän kuin viime vuonna ja 7 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Kasvu oli kuitenkin pienempää kuin vuoden aiempina neljänneksinä. ”Kaupankäynti tasaantui etenkin pääkaupunkiseudulla, jossa kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin kauppoja saman verran kuin kolmannella neljänneksellä vuosi sitten”, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Elina Vuorio. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella pidempään jatkunut rivita

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme