Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Avoin kaupunkidata 10 vuotta: Postinumeroalueet on vuodesta toiseen suosituin data

Jaa

Pääkaupunkiseudun kaupunkien julkista dataa 10 vuotta avannut pioneeripalvelu Helsinki Region Infoshare (HRI) on näyttänyt avoimuuden mallia julkishallinnolle. Syntymäpäiviensä kunniaksi HRI etsii kaikkien aikojen mielenkiintoisinta pääkaupunkiseudun avointa dataa hyödyntävää sovellusta.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien julkista dataa 10 vuotta avannut pioneeripalvelu Helsinki Region Infoshare on näyttänyt avoimuuden mallia julkishallinnolle. Kuva: Tussitaikurit.
Pääkaupunkiseudun kaupunkien julkista dataa 10 vuotta avannut pioneeripalvelu Helsinki Region Infoshare on näyttänyt avoimuuden mallia julkishallinnolle. Kuva: Tussitaikurit.

Tänään 18.3.2021 on kulunut täsmälleen 10 vuotta Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien avoimen datan palvelun Helsinki Region Infosharen (hri.fi) julkistamisesta.

Vuonna 2011 julkisen tiedon jakaminen verkossa avoimesti ja maksutta kenen tahansa käyttöön oli uusi ajatus. HRI oli Suomen ensimmäinen verovaroin hankittua julkista dataa jakava verkkopalvelu ja yksi ensimmäisistä koko maailmassa. HRI:n oppeja ja parhaita käytäntöjä on sittemmin jaettu niin Suomen sisällä kuin kansainvälisestikin.

– Kymmenessä vuodessa julkisen datan avaamisesta on tullut osa pääkaupunkiseudun kaupunkien arkitoimintaa, iloitsee HRI-palvelun projektipäällikkö Hami Kekkonen.

HRI-palvelusta löytyy dataa kaikilta elämän osa-alueilta niin leikkimieliseen harrasteluun, opinnäytetöiden materiaaliksi kuin totiseen datailuun ja liiketoimintaan. Pidettyjä ja helposti lähestyttäviä datoja ovat olleet mm. kaupunkien avaamat historialliset ilmakuvat, mutta palvelusta löytyy myös syvempää teknistä osaamista vaativia ohjelmointirajapintoja ja 3D-malleja.

HRI-palvelu on erityisesti sovelluskehittäjien ja opiskelijoiden suosiossa

Kaupunkien avaaman datan innokkaita hyödyntäjiä ovat sovelluskehittäjät, jotka käyttävät kaupunkien tuottamaa dataa verkko- ja mobiilisovelluksissaan. Myös tutkijat ja opiskelijat käyttävät ahkerasti hri.fi-palvelusta löytyviä datoja.

– Käytetyintä ja toivotuinta dataa ovat erilaiset kartta- ja paikkatietoaineistot, kertoo Hami Kekkonen.

Viime vuosien ladatuin data on monenlaisiin käyttötarkoituksiin taipuva, Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) avaama pääkaupunkiseudun postinumeroalueet. Sitä käyttävät esimerkiksi toimittajat tilastotietojen visualisoimiseen kartalla.

– Nyt odotamme mielenkiinnolla, miten ihmiset keksivät hyödyntää viime vuoden parhaana data-avauksena palkitsemaamme uimavesien reaaliaikaista lämpötiladataa.

Sovelluskehittäjät arvostavat erityisesti avoimia ohjelmointirajapintoja (API), joiden kautta voidaan tarjota suuria määriä parhaimmillaan reaaliaikaista dataa. Rajapintojen tarjoajana on kunnostautunut esimerkiksi pääkaupunkiseudun joukkoliikenteestä vastaava HSL. HSL:n avoimena datana julkaistuja joukkoliikennetietoja hyödyntää niin HSL itse kuin myös monet ulkopuoliset palveluntarjoajat.

Äänestä mielenkiintoisinta sovellusta!

Tänään avautuu HRI:n laatima yleisöäänestys, jolla etsitään kaikkien aikojen mielenkiintoisinta pääkaupunkiseudun avointa dataa hyödyntävää sovellusta. Äänestykseen on poimittu HRI:n kymmenvuotisen taipaleen varrelta 16 erilaista sovellusta. Niiden joukossa on muun muassa lumiaurojen liikkeet kartalla näyttävä sovellus, ympäri Suomen toimiva joukkoliikenteen reittiopas sekä verkkopalvelu, jossa voi perehtyä kaupunkien rahankäyttöön ja hankintoihin.

Äänestä mielenkiintoisinta sovellusta: HRI 10 vuotta -sovellusäänestys. Kisasivut ovat vain suomeksi.

HRI.fi -palvelun 10 katsotuinta dataa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:
HRI:n projektipäällikkö Hami Kekkonen, puh. 09 310 36523, hami.kekkonen@hel.fi

Viestin välitti:
viestintäasiantuntija Tero Lahti, puh. 09 310 36376, tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Pääkaupunkiseudun kaupunkien julkista dataa 10 vuotta avannut pioneeripalvelu Helsinki Region Infoshare on näyttänyt avoimuuden mallia julkishallinnolle. Kuva: Tussitaikurit.
Pääkaupunkiseudun kaupunkien julkista dataa 10 vuotta avannut pioneeripalvelu Helsinki Region Infoshare on näyttänyt avoimuuden mallia julkishallinnolle. Kuva: Tussitaikurit.
Lataa
Paikkatieto on käytetyintä HRI:n kautta avattua dataa. Sovelluskehittäjiä on innostanut esimerkiksi avoin data pääkaupunkiseudun kaupunkipyöristä ja joukkoliikenteestä. Valokuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy.
Paikkatieto on käytetyintä HRI:n kautta avattua dataa. Sovelluskehittäjiä on innostanut esimerkiksi avoin data pääkaupunkiseudun kaupunkipyöristä ja joukkoliikenteestä. Valokuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

C21-kaupunginjohtajat: Kaupungit ovat Suomen kasvun kivijalka – puoliväliriihessä on vahvistettava kaupunkien edellytyksiä kestävään ja pitkäjänteiseen kasvuun12.4.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

C21-kaupunginjohtajat edellyttävät, että hallitus tekee huhtikuun puoliväliriihen yhteydessä päätöksiä, jotka vahvistavat kuntatalouden pitkän aikavälin kestävyyttä ja turvaavat kaupunkien kyvyn investoida koronakriisin jälkeiseen kasvuun. Kaupungit ovat keskeisessä asemassa niin koronakriisin hoidossa kuin siitä elpymisessä ja uuden talouskasvun luomisessa, ja niiden toimintaedellytyksiä on vahvistettava ja potentiaali tunnistettava.

Kiertotalouden palvelut löytyvät nyt pääkaupunkiseudun palvelukartalta12.4.2021 11:56:19 EEST | Tiedote

Pääkaupunkiseudun palvelukartalta löytyy nyt uusi palvelukokonaisuus nimeltä Kiertotalouden palvelut. Palvelukokonaisuuteen on koottu alkuvaiheessa pääasiassa Helsingissä toimivia kierto- ja jakamistalouden palveluja, mutta jatkossa kaikki pääkaupunkiseudun kiertotaloustoimijat ovat tervetulleita mukaan. Tavoitteena on helpottaa palvelujen löytämistä ja edistää kiertotaloutta asukkaiden arjessa.

Uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle kerätty Suomen oloissa poikkeuksellisen merkittävä rahoituspohja – yksityistä rahoitusta tähän mennessä vähintään 24 miljoonaa euroa8.4.2021 15:10:00 EEST | Tiedote

Jane ja Aatos Erkon säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden ovat ehdollisesti sitoutuneet uuden Helsingin Eteläsatamaan suunnitellun arkkitehtuuri- ja designmuseon pääomittamiseen yhteensä vähintään 24 miljoonalla eurolla. Kokonaisuus on Suomen oloissa poikkeuksellisen merkittävä.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suositteli tartuntatautilain väliaikaisen 58 g §:n toimeenpanon jatkamista8.4.2021 13:01:36 EEST | Tiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suositteli kokouksessaan 8.4.2021, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto tekisi päätöksen tartuntatautilain väliaikaisen 58 g §:n toimeenpanon jatkamisesta alueella kahdeksi viikoksi eteenpäin 28.4.2021 saakka kuitenkin niin, että edelleen muuten suljettavaksi määrättyjä yksityisiä ja julkisia tiloja voidaan käyttää vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan sekä lakisääteisten palvelujen toteuttamiseen. Päätös tilojen sulkemisesta ei koskisi ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

MEDIAKUTSU / MEDIEINBJUDAN: Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon yksityinen rahoitus / Privat finansiering för det nya arkitektur- och designmuseet8.4.2021 09:30:00 EEST | Kutsu

Helsingin Eteläsatamaan kaavaillun uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon yksityisen rahoituksen tilanteesta kerrotaan tänään 8. huhtikuuta kello 15 alkavassa mediatilaisuudessa. / Läget i fråga om den privata finansieringen för det nya arkitektur- och designmuseum som planeras i Södra hamnen i Helsingfors är tema för en presskonferens i dag den 8 april med början kl. 15.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme