Helsingin yliopisto

Avoin verkkokurssi talouskriiseistä: Nyt on toisin, mutta miten?

Jaa

Helsingin yliopiston luentosarjalla talouskriiseistä ja niiden lievittämisestä puhuvat muun muassa Vesa Vihriälä, Olli Rehn ja Sixten Korkman.

Kukaan ei vielä tiedä, miten kauan koronavirusepidemia kestää. Virusepidemian pysäyttäminen on yhteiskunnan ensimmäinen tehtävä.

Samalla on selvää, että taloudellisen toiminnan pysäyttäminen merkitsee valtavaa taloudellista sokkia koko maailmassa ja väistämättä myös Suomessa. Edessä on terveyskriisin ohella myös talouskriisi, vaikka sen suuruuta tai luonnetta emme vielä tiedäkään.

Tämä ei ole ensimmäinen talouskriisi maailman tai Suomen historiassa. Carmen M. Reinhart and Kenneth S. Rogoff käyvät kuuluisassa kirjassaan This time is different, läpi viimeisen 800 vuoden aikaisia finanssikriisejä. Pääviesti on, että kriisit toistuvat ja niillä on paljon yhteistä. Mutta aina on myös eroja.

Helsingin yliopisto järjestää kaikille avoimen verkkokurssin, jonka tavoite on asettaa nyt kehkeytymässä oleva kriisi perspektiiviin. Helsingin yliopiston Tiedekulmasta tallennettavien luentojen päähuomio on viime vuosikymmenien talouskriiseissä: Suomen 1990-luvun lama, globaali finanssikriisi, eurokriisi. Kurssilla käydään läpi, mitä yhteisiä ja mitä erilaisia piirteitä kriiseissä on ollut ja miten kriisejä ja niiden seurauksia on politiikalla pyritty lievittämään. Tämä auttaa ymmärtämään nykyistä tilannetta ja ehkä myös hahmottamaan, millaisin toimin vahingot voidaan nyt pitää mahdollisimman pieninä.

Kurssin luennoitsijat ovat taloustieteilijöitä, jotka eri tavoin ovat perehtyneet talouskriiseihin. Usealla on myös kokemusta politiikan valmistelusta ja toteutuksesta aikaisempien kriisien yhteydessä. Kurssin järjestää Helsingin yliopisto.

Nauhoitetut luennot julkaistaan Tiedekulman sivuilla ja linkit jaetaan luentosarjan verkkosivuilla keskiviikkoisin ja perjantaisin kahden 30–45 minuutin luennon kokonaisuuksina. Ensimmäinen luento julkaistaan perjantaina 27.3. kello 12. Luentosarjan päättää webinaari, jossa pyritään vastaamaan kysymykseen, miten kriisin taloudellisia kustannuksia pitäisi julkisen vallan toimin pyrkiä lievittämään.

Kurssin ohjelma (muutokset mahdollisia)

pe 27.3. 
Roope Uusitalo & Vesa Vihriälä:
Johdanto. Mistä talouskriiseissä on kyse?

ke 1.4.
Jaakko Kiander: Suomen 1990-luvun lama
Vesa Vihriälä: Globaali finanssikriisi ja Suomi

pe 3.4.
Olli Rehn: Eurokriisi ja sen opit
Jukka Pekkarinen: Epävakauden pitkä historia

ke 8.4.
Jari Eloranta: Talouden toiminta poikkeusoloissa
Markku Lehmus Korona-kriisi – mitä nyt tiedetään?

ke 15.4.
Niku Määttänen: Talouskriisien mekanismit
Hanna Westman: Pankkikriisit ja niiden hallinta

pe 17.4.
Seija Ilmakunnas: Työmarkkinat talouskriiseissä
Sixten Korkman: Yhteiskuntien resilienssi kriiseissä

ti 21.4.
Webinaari: Mitä pitäisi tehdä?

Koulutuskokonaisuuteen pääsee tutustumaan ilman tunnuksia kirjautumalla vierailijana-kohdasta. Kurssin suorittamista varten tulee käyttäjällä olla Helsingin yliopiston voimassaolevat tunnukset.

Yhteyshenkilöt

Tom-Henrik Sirviö, tom-henrik.sirvio@helsinki.fi
Roope Uusitalo, roope.uusitalo@helsinki.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Avoimia aineistoja tutkimuksen ja opetuksen tueksi1.4.2020 12:03:39 EESTTiedote

Etsitkö aineistoa tutkimuksen tai opetuksen tarpeisiin, mutta kirjastot pysyvät suljettuina ja e-kirjojen lukuoikeudet on varattu? Avointen aineistojen merkitys korostuu koronavirustilanteen aikana. Listasimme avointen aineistojen palveluja erityisesti humanististen ja yhteiskuntatieteellisten alojen tutkimuksen ja opetuksen tueksi. Näihin sisältöihin pääset käsiksi ajasta, paikasta ja organisaatiosta riippumatta. Lista ei ole tyhjentävä mutta auttaa alkuun. Avointen tieteellisten julkaisujen palveluja Avointen monografioiden ja kokoomateosten palveluja ja kustantajia Directory of Open Access Books (DOAB) OAPEN Library OpenEdition Open Book Publishers Open Humanities Press Suomalaisen Kirjallisuuden Seura: SKS Open Access Publications, digitoituja kirjoja Svenska litteratursällskapet i Finland Suomalaiset yliopistopainot: Tampere University Press OA Books, Helsinki University Press, Helda Open Books De Gruyter Open Access Book Library Brill: Open Access Portal Toward an Open Monograph

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme