Avotulen teko on tarkoin säädeltyä Uutelassa ja muilla kaupungin ulkoilualueilla

Jaa

Helsingin kaupungin alueella tulenteko on sallittua ainoastaan tulentekoon varatuilla paikoilla. Itä-Helsingissä Uutelan ulkoilualueella on kesän aikana poltettu nuotioita paikoilla, joilla se ei ole sallittua. Kaikenlainen tulenteko kyseisellä ulkoilualueella on kielletty, lukuun ottamatta opaskarttaan merkittyjä keittokatoksia, jotka sijaitsevat Nuottaniemessä ja Niemenapajalla. Myös alueella sijaitsevilla viljelypalstoilla on kaikenlainen avotulen teko kielletty.

- Lahopuu ja oksat elävistä puista ovat joutuneet luvattomiin nuotioihin. Luvattomat nuotiot ovat turvallisuusriski myös silloin, kun metsäpalovaara ei ole voimassa, erityisesti kuiva kaislikko ja pitkä rantaruohikko syttyvät äärimmäisen herkästi nuotiosta leviävistä kipinöistä, muistuttaa palopäällikkö Vesa Hyvönen Helsingin kaupungin pelastuslaitokselta.

Helsingin kaupunki muistuttaa, että kaikenlainen avotulen teko ja kaikenlainen grillaaminen on kielletty kaikkialla Suomenlinnassa, myös linnoituksen puistoalueilla, sekä kaikilla Helsingin kaupungin alueen luonnonsuojelualueilla, joihin myös osa Uutelasta lukeutuu. Myöskään virkistysmetsiin ei ole lupa tehdä omaa nuotiota. 

Inforuutu:

 • Tulenteko ei ole jokamiehen oikeus
 • Avotulen saa tehdä vain maanomistajan luvalla:
  o   Helsingissä puistoalueilla grillaamiseen on maanomistajan lupa. Eli puistoalueilla on sallittua käyttää grilliä, jota ei luokitella avotuleksi, kuten jalallinen hiiligrilli, mutta kertakäyttögrillit eivät ole sallittuja.
  o   Avotulen määritelmä on tuli, joka voi levitä kipinöimällä tai maaperään välittymällä.

 • Ilmatieteen laitoksen antaman ruohikko- tai metsäpalovaroituksen aikaan kaikki avotulen teko on kiellettyä.

 • Kaupungin luonnonsuojelualueilla kaikenlainen avotulen teko ja kaikenlainen grillaaminen, myös jalallisilla hiiligrilleillä, on kielletty. Luonnonsuojelualueet löytyvät täältä: https://www.hel.fi/helsinki/fi/asuminen-ja-ymparisto/luonto-ja-viheralueet/suojelu/luonnonsuojelu/alueet
 • Helsingin kaupungin alueella avotulen teko on sallittua ainoastaan sille varatuilla paikoilla. Retkikeitintä ei lasketa avotuleksi, joten sen käyttö ei ole samalla tavalla rajoitettua.
 • Jokainen retkeilijä on velvollinen käsittelemään tulta erityisellä varovaisuudella ja estämään sen irtipääsyn.
 • Grillikatoksia löytyy useilta Helsingin kaupungin ulkoilualueilta: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/ulkoilu/lisatietoa-ulkoilusta/grillikatokset-ja-ulkoilumajat/

Lisätietoja:

Johtava palotarkastaja
Anssi Laaksonen
Helsingin kaupungin pelastuslaitos
p. 09-310 313 71
anssi.laaksonen@hel.fi

Projektisuunnittelija
Elina Nummi
Helsingin kaupungin puisto- ja viheraluesuunnittelu
p. 09-310 38 475
elina.nummi@hel.fi

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupungin pelastuslaitos
PL 112
00099 Helsingin kaupunki

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupungin pelastuslaitos

5G drone-palvelua kokeillaan ympäristönhoidon töissä Helsingissä - tavoitteena sujuvoittaa töitä ja vähentää CO2-päästöjä8.9.2020 11:54:50 EESTTiedote

Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara ja Helsingin kaupungin pelastuslaitos kokeilevat parhaillaan uudenlaista drone-palvelua yhteistyössä Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin kanssa. Tavoitteena on sujuvoittaa ympäristönhoidon sekä pelastuslaitoksen töitä ja samalla vähentää kaupungin CO2-päästöjä.

Kaupungin ensimmäinen kärkiyksikkö käyttöön Ruosilankujan pelastusasemalla6.8.2020 09:57:39 EESTKutsu

Konalan Ruosilankujalla on otettu käyttöön Helsingin ensimmäinen oma kärkiyksikkö. Tämä uudenlainen pelastusyksikkö on kahden hengen pelastusyksikkö, joka mahdollistaa palveluverkon kasvattamisen pienemmillä henkilöresursseilla ja kevyemmällä asemarakentamisella. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita tutustumaan kärkiyksikköön tiistaina 11.8. kello 10-11 osoitteessa Ruosilankuja 3.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme