Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Avtal om tystnadsplikt förbryllar många sommarjobbare

Dela
FFC:s, Akavas och STTK:s avgiftsfria tjänst Sommarjobbarinfo har varit öppen sedan början av maj. Den här våren är det i synnerhet klausuler om tystnadsplikt som har väckt förvåning bland sommarjobbarna.

Sommarjobbarrådgivaren Hanna-Marilla Zidan berättar att en stor del av dem som har kontaktat Sommarjobbarinfo har haft frågor som gäller arbetsavtal. Ofta handlar det om att unga sommarjobbare vill att rådgivaren ska kolla igenom deras avtal innan de skriver under, för att försäkra sig om att allt är i skick under anställningsförhållandet och det inte uppstår några tråkiga överraskningar.

Zidan uppmuntrar alla unga att begära ett skriftligt arbetsavtal.

– Även om också ett muntligt avtal är bindande, så är det lättare att kontrollera de överenskomna sakerna, såsom lönen och arbetstimmarna, i ett skriftligt avtal.

Tystnadsplikt väcker förundran

Den här sommaren har det kommit fram att det i exceptionellt många arbetsavtal ingår en klausul om tystnadsplikt, som gäller bland annat lönen samt rutiner och tillvägagångssätt på arbetsplatsen. Många unga förvånas över det här och funderar på om allt står rätt till på arbetsplatsen.

– Det är orimligt att kräva fullständig tystnadsplikt av en ung person som har sitt första sommarjobb, säger Zidan.

Ibland kan tystnadsplikten bero på att arbetsgivaren är rädd att arbetstagarna ska berätta om problem och missförhållanden på jobbet i till exempel sociala medier. Enligt Hanna-Marilla Zidan skulle det vara viktigare att arbetsgivaren tar emot sommarjobbarna väl i arbetsgemenskapen samt ger dem introduktion i arbetet och arbetssätten.

Genom introduktionen ser man till att arbetstagarna är medvetna om sina rättigheter och skyldigheter. I en del av de fall som Sommarjobbarinfo får kännedom om framgår det tydligt att arbetsgivaren inte är helt medveten om sina egna skyldigheter.

– Arbetstagarna har till exempel alltid rätt till pauser, men en del av arbetsgivarna ids inte anstränga sig för att ordna så att deras anställda kan hålla sina pauser, berättar Zidan.

Det har också blivit vanligare att arbetstagare hyrs in via bemanningsföretag.

– Bemanningsanställda har inget eget kollektivavtal, utan de följer samma avtal som de andra arbetstagarna på arbetsplatsen.

Också arbetsgivare kan kontakta Sommarjobbarinfo om de undrar över något som gäller arbetsavtal eller arbetsförhållanden.

Nolltimmarsavtal oroar

Många kontakter har också handlat om att unga är oroade över sin utkomst under hela sommaren, eftersom de kan ha väldigt få eller rentav noll arbetstimmar i sina avtal. Arbetspassen kanske ställs in till exempel på grund av dåligt väder.

– Det går att avtala om ett minimiantal timmar också efter att man har ingått ett arbetsavtal. Det är alltid en god idé att försöka förhandla till sig ett minimiantal timmar, säger rådgivaren Hanna-Marilla Zidan.

Sommarjobbarinfo betjänar under hela sommaren

Den avgiftsfria tjänsten Sommarjobbarinfo betjänar fram till slutet av augusti. Sommarjobbarrådgivaren nås vardagar klockan 9–15 per telefon på numret 0800 179 279 eller via WhatsApp på numret 040 747 1571. Det går också att ta kontakt via ett elektroniskt formulär på webbplatsen kesaduunari.fi/svenska.

Rådgivningen betjänar på svenska, finska och engelska. Man kan också kontakta tjänsten anonymt.

Nyckelord

Kontakter

Hanna-Marilla Zidan, rådgivare på Sommarjobbarinfo, tfn 040 747 1571

Om

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Beställ FFC:s svenskspråkiga nyhetsbrev så får du aktuell information om arbetslivet per e-post varannan vecka: https://www.sak.fi/sv/nyhetsbrev

Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC är förbundens förbund. Vi representerar 18 fackförbund och mer än 800 000 medlemmar. Kommunala familjedagvårdare, flygvärdinnor, busschaufförer, servitörer, byggnadsarbetare, pappersarbetare och dansare – alla representerar de FFC:s branscher.

Följ Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Finländarna förhåller sig negativare till den gröna omställningen än befolkningen i de övriga nordiska länderna8.6.2023 07:26:35 EEST | Tiedote

Jämfört med befolkningen i de övriga nordiska länderna ser finländarna klimatförändringen som ett mindre allvarligt hot, de anser att kostnaderna för klimatåtgärderna är för höga och de är inte lika villiga att satsa offentliga medel på att bekämpa klimatförändringen. Det visar en enkät som Nordiska rådet har låtit göra. Finländarna är också mer bekymrade än genomsnittet över hur klimatåtgärderna påverkar sysselsättningen.

FFC:s Jarkko Eloranta: Man främjar arbetsfreden genom att hålla fast vid avtal, inte genom att begränsa de medborgerliga rättigheterna7.6.2023 15:29:10 EEST | Tiedote

Fackcentralen FFC:s ordförande Jarkko Eloranta är bekymrad över de planer på att begränsa arbetstagarnas strejkrätt som har framförts under regeringsförhandlingarna. Under förhandlingarna har det bland annat varit tal om att förbjuda politiska strejker, begränsa sympatistrejker och höja de böter som arbetstagarsidan måste betala för strejker.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum