Helsingin yliopisto

Baby in the box-näyttelyyn etsitään kuvia ja muistoja äitiyspakkauksista

10.2.2017 13:27 | Helsingin yliopisto

Jaa

Helsingin yliopistomuseo etsii kuvia ja muistoja äitiyspakkauksista sekä niiden sisältöä Baby in the Box -näyttelyyn.

Äitiyspakkaus on merkittävä suomalainen innovaatio ja oivallinen esimerkki hyvinvointiyhteiskunnan kehityksestä 1900-luvulla. Äitiyspakkaus, neuvolatoiminta ja monet muut viime vuosisadalla aloitetut lapsiin ja perheisiin kohdistuneet toimet ovat kohentaneet kansanterveyttä ja saaneet lapsikuolleisuuden radikaaliin laskuun. 

Helsingin yliopistomuseo järjestää 1.2.–1.3.2017 keruun, jonka tavoitteena on löytää aineistoa 9.11.2017 avattavaan Baby in the Box -näyttelyyn. Näyttely kertoo äitiyspakkauksen tarinan, joka alkoi jo 1920-luvun alussa köyhiin koteihin lainattavien kiertokorien muodossa. Kiertokoritoimintaa koordinoi Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Varsinainen äitiyspakkaus sai alkunsa, kun vuonna 1937 säädettiin laki äitiysavustuksesta. Vuodesta 1949 lähtien äitiysavustus on ollut kaikkien äitien saatavilla.

”Helsingin yliopistomuseolla on merkittävä kokoelma eri ikäisiä äitiyspakkauksia sekä kaksi kiertokoria”, Helsingin yliopistomuseon näyttelypäällikkö Pia Vuorikoski kertoo. ”Valokuvia on kuitenkin niukasti, joten tulimme ajatelleeksi, että voisimme pyytää ihmisiä raottamaan kotialbumeitaan.” Myös muistot pakkausten esineisiin liittyen kiinnostavat! ”Äitiyspakkauksen lämpömittari on meillä mökillä. Mittaamme sillä meriveden lämpötilaa”, kertoo espoolainen Minna, joka vastaanotti pakkaukset vuosina 1998 ja 2001.

Näyttelyyn haetaan ensisijaisesti valokuvia äitiyspakkausten sisältämistä vaatteista ja tarvikkeista arkisessa käytössä. Museon kiinnostuksen kohteena on kaikenikäinen aineisto vuosikymmenten takaa aina näihin päiviin saakka.

”Puutetta on esimerkiksi vuotta 1962 vanhemmista pakkauksista sekä 2000-luvun äitiyspakkauksista.” Vuorikoski mainitsee.

Lisätietoja:

Pia Vuorikoski, näyttelypäällikkö

Helsingin yliopistomuseo

puh. 050 4156760, pia.vuorikoski@helsinki.fi

Äitiyspakkauskeruu Facebookissa:https://www.facebook.com/events/1453020578096817/

Yhteyshenkilöt

Anna Maria Peltonen

Anna Maria Peltonen

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
PL 33
00014 Helsinki

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Hepatiitti E -virus on yleinen suomalaisilla sioilla, mutta ihmisten tartunnat ovat usein matkatuliaisia26.4.2017 07:50

Helsingin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että hepatiitti E -virus on mahdollinen ihmisten akuutin hepatiitin aiheuttaja Suomessa, etenkin potilailla, jotka ovat palanneet tiettyjen virustyyppien kotoperäisiltä alueilta. Hepatiitti E -viruksen todettiin olevan yleinen suomalaisilla sioilla, mutta tutkimuksessa ei ilmennyt yhtään eläimestä ihmiseen tarttunutta hepatiitti E -tartuntaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.Tutustu uutishuoneeseemme