Back to the Sixties Edistämisyhdistys ry

Back to the Sixties -tv-dokumentti Yle Teemalla 17.2. - Suomen rautalankapoikien tarina 60-luvulta

Jaa
1960-luvulla Suomeen levinnyt sähkökitarainnostus ja sitä seuranneet rautalankalevytykset olivat merkittävä käänne suomalaisessa musiikkielämässä. Ensimmäistä kertaa nuoret soittivat toisille nuorille. Markku Veijalaisen tv-dokumentti Back to the Sixties kertoo rautalankapoikien tarinan.

Värikkäällä 1960-luvulla joukko nuoria, lähes soittotaidottomia suomalaisia poikia innostui hankkimaan sähkökitaroita ja perustamaan omia kellaribändejä. Suomessa syntyi täysin uusi musiikin genre: rautalankamusiikki, jota nuoret soittivat nuorille. Rautalankamusiikki ja vähän myöhemmin Beatlesin myötä tullut laulettu popmusiikki valloittivat tanssilavat ja soittajapojat, popparit, hurmasivat tyttöjä ympäri Suomen.

Samat ”soittajapojat” – ja samat bändit – nousevat edelleen lavoille soittamaan nuoruutensa musiikkia. Aitoa, elävää 60-luvun musiikkia vaalimaan perustettiin erityinen Back to the Sixties -yhdistys vuonna 1992. Yhdistyksessä on yli 60 jäsentä ja siihen kuuluu 14 kokoonpanoa, joista pääosa on alkuperäisiä 60-luvun bändejä. Yhdistys järjestää vuosittain useita tapahtumia, joissa nämä bändit esiintyvät.

Markku Veijalaisen tv-dokumentti Back to the Sixties antaa puheenvuoron näille suomalaisen rockin uranuurtajille. Dokumenttion kunnianosoitus 60-luvun musiikille ja sen tekijöille. Sen päähenkilöt ovat BTS-yhdistyksen jäseniä. Haastateltavina ovat mm. Ave Lönnfors, Cay Karlsson, Curre Andersen ja Raul Wikström. Bändeistä nähdään mm. The Strangers, The First, Ernos ja The Sounds.

Mitä nämä suomirockin pioneerit ajattelevat noista puolen vuosisadan takaisista ajoista nyt? Mistä kaikki sai alkunsa? Mikä saa muusikot soittamaan yhä nuoruutensa musiikkia?

Dokumentin ohjaaja ja käsikirjoittaja Markku Veijalaisen näkemys siitä, miksi hän halusi taltioida jo 60-luvulla soittaneiden miesten muistoja:

”Minulle on ollut positiivinen hämmästyksen aihe se, että Back to the Sixties -yhdistyksen järjestämissä konserteissa ja tilaisuuksissa on niin hyvä tunnelma. Se tunnelma on olemassa sekä lavalla muusikoiden välisessä kemiassa että esiintyjien ja yleisön välisessä suhteessa. Samat muusikot ovat kulkeneet yleisönsä kanssa yhdessä puoli vuosisataa! Tämä dokumenttiprojekti on yhdistyksen ja sen jäsenten yhteinen voimannäyte ja sen tarkoituksena on kertoa ihmisille 60-luvun musiikista, sen tekijöistä ja kuulijoista.”

Dokumentin on käsikirjoittanut ja ohjannut Markku Veijalainen. Tuottaja on Back to the Sixties Ry.

Lähetykset Yle Teemalla

ti 17.2.2015 klo 21.00 – ensiesitys

pe 20.2.2015 klo 18.00

la 21.2.2015 klo 20.00

Ohjelma ei ole katsottavissa YLE Areenassa lähetysten jälkeen.

Back to the Sixties -yhdistys julkaisee maaliskuussa myös Ylen dokumentista laajemman ja näkökulmaltaan toisenlaisen DVD:n nimeltään ”Back To The Sixties 2015 – Kun nuoriso alkoi soittaa nuorisolle”. DVD:llä ovat mukana kaikki 14 BTS-bändiä musiikkiesityksineen ja haastatteluineen. DVD on myynnissä yhdistyksen tapahtumissa ja verkkokaupassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Dokumentti:
Markku Veijalainen


Back to the Sixties ry:
Gugi Kokljuschkin
Heimo Holopainen

Kuvat

Raul Wickström kirjoitti My Only One –hittibiisin vuonna 1964. Kuvassa taustalla Nono Söderberg ja Altti Uhlenius. Kuva: Markku Veijalainen
Raul Wickström kirjoitti My Only One –hittibiisin vuonna 1964. Kuvassa taustalla Nono Söderberg ja Altti Uhlenius. Kuva: Markku Veijalainen
Lataa
Ohjaaja Markku Veijalainen, ohjattavina The Soundsin Bobi Söderblom ja Peter Ekman.
Ohjaaja Markku Veijalainen, ohjattavina The Soundsin Bobi Söderblom ja Peter Ekman.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Back to the Sixties Edistämisyhdistys ry
Back to the Sixties Edistämisyhdistys ry



http://www.backtothesixties.fi
Back to the Sixties -yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja vaalia elävää ja aitoa 1960-luvun musiikkia. Yhdistyksessä on yli 60 jäsentä ja siihen kuuluu 14 kokoonpanoa, joista pääosa on alkuperäisiä 60-luvun bändejä.
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye