Vaasan kaupunki - Vasa stad

Badande på Smulterö, Sandö och Top Camping-campingområdets badstränder rekommenderas inte tills vidare

Dela

Vasa stads miljöavdelning har 5.8 tagit virusprover på badvattnet vid Smulterö, Sandö och Top Camping-campingområdets badstränder. Virusmängden var liten, vilket innebär att risken för att insjukna är mycket liten.

Noro- och adenovirus har konstaterats i badvattnet vid Smulterö badstrand. I det prov som togs på badvattnet vid Sandö och campingområdet konstaterades endast norovirus. Orsaken till förekomsten av virus misstänks vara det avloppsvattenläckage som upptäcktes i juli, eftersom dessa virus vanligtvis förekommer i avloppsvatten.

─ Top Camping finns inom det område där avloppsvattenläckaget kan ha en viss påverkan, så därför utvidgades provtagningsområdet till campingområdet, säger Vasa stads hälsoingenjör Maarit Kantola.

Noro- och adenovirusmängderna var liksom vid de tidigare proven små och därför beräknas hälsorisken för dem som badar vara liten. Risken är mindre om man inte blöter huvudet eller om vatten inte kommer i munnen.

För de virus som förekommer i badvatten finns inga åtgärdsgränser såsom för tarmbakterier som undersöks regelbundet. På grund av den sjukdomsrisk som virus föranleder rekommenderas ändå inte att man badar.

Noro- och adenovirus förökar sig inte i omgivningen och sprids inte av djur, vilket innebär att upptäckten av dem alltid beror på förorening som kommit från människoavföring.

Nya prover tas på måndag 19.8. Noroviruset orsakar magont, illamående, uppkastning och diarré. Adenoviruset orsakar vanligtvis luftvägsinfektioner.

Kontakter

Hälsoingenjör Maarit Kantola, maarit.kantola(at)vasa.fi, tfn 040-555 11 84

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum