Jyväskylän yliopisto

Bakteereita tuhoava faagi sitoutuu limakalvoille ja suojaa taudeilta

Jaa

Bakteereita infektoivien virusten, faagien, on arveltu olevan osa ihmisten ja eläinten puolustuskeinoja bakteeri-infektioita vastaan. Jyväskylän yliopiston tuore tutkimus osoitti, että tauteja torjuvat faagit tarttuivat kalojen limakerrokseen ja pysyivät siellä päivien ajan suojaten kalaa taudinaiheuttajabakteereita vastaan. Limakalvoille sitoutuminen myös lisää faagin todennäköisyyttä päästä infektoimaan tautia aiheuttavia bakteereita. Tutkimus julkaistiin kansainvälisessä mBIO-tiedejulkaisussa marraskuussa.

Heliumionimikroskoopilla Nanotiedekeskuksessa kuvattua bakteerikasvustoa. Kuva: Gabriel Almeida/Jyväskylän yliopisto
Heliumionimikroskoopilla Nanotiedekeskuksessa kuvattua bakteerikasvustoa. Kuva: Gabriel Almeida/Jyväskylän yliopisto

Ihmisellä limakalvot suojaavat esimerkiksi hengitysteitä ja ruuansulatuskanavaa. Faagien pintarakenteiden on havaittu tunnistavan limakalvoilla esiintyviä molekyylejä ja tarttuvan niihin. Tästä syystä faagien on ajateltu kertyvän limakalvoille, ja olevan siellä valmiina odottamassa mahdollisen taudinaiheuttajabakteerin sattumista kohdalle.

Oletukselle saatiin tukea Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksessa tehdyssä tutkimuksessa. Tauteja torjuvat faagit tarttuivat kalojen limakerrokseen ja pysyivät siellä päivien ajan antaen suojavaikutuksen taudinaiheuttajabakteereita vastaan. Tutkimuskohteena olivat flavobakteerit (Flavobacterium columnare) ja niitä infektoivat faagit.

Toisaalta, iholiman havaittiin houkuttelevan myös taudinaiheuttajabakteereita ja limamolekyylien läsnäolo lisäsi bakteerien taudinaiheutuskykyä voimakkaasti. Liman kanssa kosketuksissa olleet bakteerit olivat myös alttiimpia faagi-infektiolle.

Tutkimus osoittaa, että faagien ja eläinten yhteinen evoluutiohistoria vaikuttaa tautien esiintymiseen ja puhkeamiseen. Faagien sitoutuminen limakalvoille hyödyttää isäntäeliön lisäksi myös faagia, sillä se lisää faagin todennäköisyyttä päästä infektoimaan tautia aiheuttavia bakteereita. Tutkimuksen tuomaa tietoa voidaan hyödyntää tautien ennaltaehkäisyssä.

”Faagien käyttöä tautien torjunnassa ja hoidossa kehitetään nyt koko ajan, mutta vie vielä aikaa ennenkuin hoitomenetelmät on yleisessä käytössä”, sanoo apulaisprofessori Lotta-Riina Sundberg Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksesta.

Tutkimus on julkaistu mBIO-tiedejulkaisussa marraskuussa 2019: https://mbio.asm.org/content/mbio/10/6/e01984-19.full.pdf

Linkki artikkeliin Nature Microbiology-julkaisussa:
https://naturemicrobiologycommunity.nature.com/channels/346-behind-the-paper/posts/55228-tripartite-biological-interactions-between-viruses-bacteria-and-animals

Lisätietoja:
Apulaisprofessori Lotta-Riina Sundberg lotta-riina.sundberg@jyu.fi p. 040 805 3931
Tiedottaja Tanja Heikkinen, tanja.s.heikkinen@jyu.fi, p. 050 581 8351
Nanotiedekeskus: https://www.jyu.fi/science/fi/nsc
Tiedekunta: https://www.jyu.fi/science/fi
Facebook: jyuscience  Twitter: jyscience Instagram: jyscience 

Avainsanat

Kuvat

Heliumionimikroskoopilla Nanotiedekeskuksessa kuvattua bakteerikasvustoa. Kuva: Gabriel Almeida/Jyväskylän yliopisto
Heliumionimikroskoopilla Nanotiedekeskuksessa kuvattua bakteerikasvustoa. Kuva: Gabriel Almeida/Jyväskylän yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme