Jyväskylän yliopisto

Bakteereita tuhoava faagi sitoutuu limakalvoille ja suojaa taudeilta

Jaa

Bakteereita infektoivien virusten, faagien, on arveltu olevan osa ihmisten ja eläinten puolustuskeinoja bakteeri-infektioita vastaan. Jyväskylän yliopiston tuore tutkimus osoitti, että tauteja torjuvat faagit tarttuivat kalojen limakerrokseen ja pysyivät siellä päivien ajan suojaten kalaa taudinaiheuttajabakteereita vastaan. Limakalvoille sitoutuminen myös lisää faagin todennäköisyyttä päästä infektoimaan tautia aiheuttavia bakteereita. Tutkimus julkaistiin kansainvälisessä mBIO-tiedejulkaisussa marraskuussa.

Heliumionimikroskoopilla Nanotiedekeskuksessa kuvattua bakteerikasvustoa. Kuva: Gabriel Almeida/Jyväskylän yliopisto
Heliumionimikroskoopilla Nanotiedekeskuksessa kuvattua bakteerikasvustoa. Kuva: Gabriel Almeida/Jyväskylän yliopisto

Ihmisellä limakalvot suojaavat esimerkiksi hengitysteitä ja ruuansulatuskanavaa. Faagien pintarakenteiden on havaittu tunnistavan limakalvoilla esiintyviä molekyylejä ja tarttuvan niihin. Tästä syystä faagien on ajateltu kertyvän limakalvoille, ja olevan siellä valmiina odottamassa mahdollisen taudinaiheuttajabakteerin sattumista kohdalle.

Oletukselle saatiin tukea Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksessa tehdyssä tutkimuksessa. Tauteja torjuvat faagit tarttuivat kalojen limakerrokseen ja pysyivät siellä päivien ajan antaen suojavaikutuksen taudinaiheuttajabakteereita vastaan. Tutkimuskohteena olivat flavobakteerit (Flavobacterium columnare) ja niitä infektoivat faagit.

Toisaalta, iholiman havaittiin houkuttelevan myös taudinaiheuttajabakteereita ja limamolekyylien läsnäolo lisäsi bakteerien taudinaiheutuskykyä voimakkaasti. Liman kanssa kosketuksissa olleet bakteerit olivat myös alttiimpia faagi-infektiolle.

Tutkimus osoittaa, että faagien ja eläinten yhteinen evoluutiohistoria vaikuttaa tautien esiintymiseen ja puhkeamiseen. Faagien sitoutuminen limakalvoille hyödyttää isäntäeliön lisäksi myös faagia, sillä se lisää faagin todennäköisyyttä päästä infektoimaan tautia aiheuttavia bakteereita. Tutkimuksen tuomaa tietoa voidaan hyödyntää tautien ennaltaehkäisyssä.

”Faagien käyttöä tautien torjunnassa ja hoidossa kehitetään nyt koko ajan, mutta vie vielä aikaa ennenkuin hoitomenetelmät on yleisessä käytössä”, sanoo apulaisprofessori Lotta-Riina Sundberg Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksesta.

Tutkimus on julkaistu mBIO-tiedejulkaisussa marraskuussa 2019: https://mbio.asm.org/content/mbio/10/6/e01984-19.full.pdf

Linkki artikkeliin Nature Microbiology-julkaisussa:
https://naturemicrobiologycommunity.nature.com/channels/346-behind-the-paper/posts/55228-tripartite-biological-interactions-between-viruses-bacteria-and-animals

Lisätietoja:
Apulaisprofessori Lotta-Riina Sundberg lotta-riina.sundberg@jyu.fi p. 040 805 3931
Tiedottaja Tanja Heikkinen, tanja.s.heikkinen@jyu.fi, p. 050 581 8351
Nanotiedekeskus: https://www.jyu.fi/science/fi/nsc
Tiedekunta: https://www.jyu.fi/science/fi
Facebook: jyuscience  Twitter: jyscience Instagram: jyscience 

Avainsanat

Kuvat

Heliumionimikroskoopilla Nanotiedekeskuksessa kuvattua bakteerikasvustoa. Kuva: Gabriel Almeida/Jyväskylän yliopisto
Heliumionimikroskoopilla Nanotiedekeskuksessa kuvattua bakteerikasvustoa. Kuva: Gabriel Almeida/Jyväskylän yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskus mukaan rakentamaan Pohjoismaiden parasta kemiallisen kuvantamisen infrastruktuuria13.12.2019 13:43:12 EETTiedote

Jyväskylän yliopiston kemialliseen kuvantamiseen liittyvä tutkimus on saanut merkittävän rahoituksen Suomen Akatemialta. Akatemia myönsi Jyväskylän yliopistolle lähes 500 000 euron rahoituksen kemiallisen kuvantamisen tutkimuslaitteiston kehittämiseen. Jyväskylän yliopiston saama rahoitus on osa kolmen yliopiston yhteisen tutkimuskonsortion saamaa 1,6 miljoonan euron rahoitusta. Konsortion tavoitteena on rakentaa Suomeen Pohjoismaiden paras korkean resoluution kuvantamislaitteisto, jolla tutkitaan esimerkiksi nanomateriaaleja ja biomolekyylejä.

Tuore tutkimus: suomalaiset huippu-urheiluseurat tyytymättömiä Suomen rahapelijärjestelmään13.12.2019 07:30:00 EETTiedote

Suurin osa suomalaisista huippu-urheiluseuroista ei saa suoraa rahallista tukea veikkausvoittovaroista ja seurojen vastikkeellinen yhteistyö Veikkauksen kanssa on pääosin vähäistä. Lähes puolet seuroista ei myöskään tiedä, millä perustein veikkausvoittovaroja jaetaan. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimukseen vastanneet seurat uskovat, että toimilupaperusteiseen rahapelijärjestelmään siirtyminen lisäisi Suomessa huippu-urheilun saamaa tukea.

Väitös 14.12.: Näkymätönkään värähtely ei pääse piiloon – tehokkaita menetelmiä värähtelyn tutkimiseen (Mokaev)12.12.2019 09:30:00 EETTiedote

Meluisat jarrut ja värisevät valot ovat tuttuja ja arkipäiväisiä esimerkkejä epätoivotusta värähtelystä meitä ympäröivissä laitteistoissa. Siinä missä värisevät valot saatavat aiheuttaa vain pientä haittaa elämiimme, voivat laitteistoissa tapahtuvat värähtelyt johtaa vakaviin seurauksiin raskaissa teollisuuskoneissa, kuten lentokoneiden ohjausjärjestelmissä. Tuore väitöstutkimus Jyväskylän yliopistosta vertailee menetelmiä järjestelmien stabiiliuden ja värähtelyn selvittämiseen.

Rahoitusta liikuntateknologian koulutuspolun rakentamiseksi huippu-urheilijoille11.12.2019 14:00:00 EETTiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle ja Kajaanin ammattikorkeakoululle noin 275 000 euroa ESR-rahoitusta liikuntateknologian koulutuspolun rakentamiseksi huippu-urheilijoille. Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 400 000 euroa. Liikuntateknologian koulutuspolku huippu-urheilijoille -hankkeen tavoitteena on luoda houkutteleva huippu-urheilijan kaksoisuran mahdollistava ja joustava liikuntateknologian koulutuspolku kahden koulutusorganisaation yhteistyönä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme