Väestörekisterikeskus

Bankkoder kan även framöver användas för att utnyttja myndighetstjänster på nätet

Jaa

Befolkningsregistercentralen har ingått ett avtal med bankerna om stark elektronisk autentisering. Alla bankers koder kan användas för autentisering i den offentliga förvaltningens elektroniska ärendehanteringstjänster även under åren 2019–2020 Framtida identifieringslösningar utreds också som bäst.

–Avtalen som ingåtts garanterar att medborgarna kan använda samma identifieringssätt som för närvarande. Det går alltså även framöver att identifiera sig i den offentliga förvaltningens elektroniska ärendehanteringstjänster med bankkoder, mobilcertifikat eller medborgarcertifikatet som finns på identitetskortet, berättar direktör Timo Salovaara vid Befolkningsregistercentralen.

I statsbudgeten har högst 5 miljoner euro per år anvisats för identifieringskostnader. Utifrån anbuden från konkurrensutsättningarna 2017 och 2018 var de beräknade kostnaderna för dyra för staten, vilket ledde till att upphandlingarna delvis avbröts.

–Nu har ett avtal nåtts även med bankerna som inte deltog i konkurrensutsättningen som gällde identifieringsförmedling. Avtalen som nu förhandlats fram kan genomföras även av staten, säger Salovaara.

En utredning om framtida identifieringslösningar pågår

Befolkningsregistercentralen utreder samtidigt hur identifieringen i den offentliga förvaltningens elektroniska ärendehanteringstjänster borde ordnas efter 2020.

– Utredningen görs med anledning av att de nuvarande identifieringslösningarna delvis är föråldrade och inte stöder nya elektroniska ärendehanteringssätt på bästa möjliga sätt. Samtidigt vill vi säkerställa att de framtida identifieringslösningarna är så tillgängliga och lätta att använda som möjligt för alla, säger Salovaara.

Som en del av den mer omfattande utredningen undersöks också hur de elektroniska identifieringsverktygen skulle kunna kompletteras med ett identifieringssätt för identifiering av utlänningar. Det finns ett behov av ett sådant identifieringssätt särskilt i länder utanför tillämpningsområdet för Europeiska unionens eIDAS-förordning, dvs. till exempel för personer som inte har en finländsk personbeteckning eller ett identifieringsverktyg som beviljats av en stat där eIDAS-förordningen tillämpas.

I första delen av utredningen har Befolkningsregistercentralen fastställt kraven för en eventuell egen identifieringslösning. Utifrån dessa krav har tillgängliga teknologier och tjänster på marknaden undersökts. Identifieringsverktygets säkerhetsnivå skulle motsvara ett identifieringsverktyg med höjd tillitsnivå i likhet med bankernas och operatörernas nuvarande identifieringsverktyg. I fråga om användbarheten skulle verktyget motsvara moderna identifieringslösningar som grundar sig på mobiltelefoner. I följande skeden av utredningen undersöks frågor som gäller den första identifieringen, som till exempel tilläggsegenskaper som ofta är förknippade med modern automatisk identifiering.

–Självändamålet med utredningen är inte att presentera statens nya identifieringsverktyg utan att identifiera behovet och metoderna i syfte att uppdatera vår identifieringsinfrastruktur. Det är viktigt att den motsvarar de nuvarande alternativen och kraven, förklarar Salovaara.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Väestörekisterikeskus
Väestörekisterikeskus
Lintulahdenkuja 4
00530 HELSINKI

0295 535 001http://www.vrk.fi

Befolkningsregistercentralen förverkligar en nationella servicearkitektur tillsammans med finansministeriet. Ämbetsverkets uppgift är att främja det digitala samhället genom att producera och utveckla stödtjänster för e-tjänster för medborgare och den offentliga förvaltningen. Dessutom är Befolkningsregistercentralen befolkningsdatasystemets registerförare tillsammans med magistraterna. Ämbetsverket upprätthåller och utvecklar befolkningsdatasystemet, dess uppgifter och uppgifternas riktighet samt den certifierade elektroniska kommunikationen. Befolkningsregistercentralen erbjuder befolkningsdatasystemets informationstjänster och certifikattjänster samt tar hand om valuppgifter. www.vrk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Väestörekisterikeskus

Aino Jalonen, Pekka Rehn och Timo Salovaara har utnämnts till överdirektörer vid den nya Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata19.6.2019 11:05:00 EESTTiedote

JK Aino Jalonen, EM Pekka Rehn och FM Timo Salovaara har utnämnts till överdirektörer vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata som inleder sin verksamhet i början av år 2020. Överdirektörerna arbetar direkt under Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas generaldirektör Janne Viskari och inleder sina tjänster 1.1.2020.

Kesälomailija, näin löydät kesäkunnan palvelut helposti19.6.2019 07:00:00 EESTTiedote

Kesälomareissulla voi yllättäen tulla tarve käyttää erilaisia kesälomareissupaikan julkisia palveluja. Mökkeilijällä käy sateisena päivänä aika pitkäksi ja herää halu lainata luettavaa paikallisesta kirjastosta. Tai kalastusreissulla tarttuu ongenkoukku poskeen ja täytyy löytää paikallinen terveyskeskus. Kesken auringonoton voi myös iskeä kulttuurinnälkä ja täytyy löytää lähimmät museot, kirkot tai konserttitalot. Mistä tällöin apu?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme