Espoon kaupunki - Esbo stad

Befolkningen i Esbo ökar i rekordtakt, skatteinkomstutvecklingen är osäker

Jaa

Stadsstyrelsen behandlar stadens andra delårsrapport måndag 26.8. Enligt den ökar befolkningen i Esbo snabbt. Under de senaste 12 månaderna har invånarantalet ökat med 6 000 personer, medan den normala ökningen är cirka 4 000–5 000 nya invånare per år. Från början av 2019 är ökningen redan 3 260 personer. Arbetslöshetsgraden är 8,4 procent, det vill säga 0,3 procentenheter mindre än ett år tidigare.

Foto: Elido Oy
Foto: Elido Oy

Skatteinkomstutvecklingen är svagare än man räknat med i budgeten. I januari–juli var de redovisade skatteinkomsterna totalt bara 909,2 miljoner euro, vilket är 0,2 procent mindre än samma period i fjol. På grundval av uppgifterna i augusti beräknas skatteinkomsterna år 2019 uppgå till totalt 1 525 miljoner euro, vilket är 58 miljoner euro mindre än budgeterat. Ökningen av skatteinkomsterna skulle därmed bli endast 1,6 procent. I den nya beräkningen har man beaktat att skatteinkomster på uppskattningsvis cirka 430 miljoner euro inte redovisas till kommunerna år 2019 på grund av anmälningsproblem i det nationella inkomstregistret. Detta belopp kommer att redovisas först år 2020.

Den behovsbaserade statsandelen till Esbo för hela året minskar med cirka 172 miljoner euro enligt statsandelssystemets grunder för utjämning av statsandelen på grundval av skatteinkomsterna.

Esbos nettoverksamhetskostnader håller på att överskrida den av fullmäktige godkända budgeten. Verksamhetsutgifterna beräknas öka med 6 procent jämfört med bokslutet för 2018. Enligt delårsrapporten leder de ökande utgifterna och de internt tillförda medlens ökande otillräcklighet till att ekonomin år 2019 hamnar i obalans. Därför bereder staden åtgärder med vilka utgiftsökningen kan bromsas något trots den kraftiga befolkningsökningen. Med balanseringsåtgärderna strävar staden efter att den av fullmäktige godkända budgeten ska hålla och att produktiviteten ska förbättras på lång sikt. Sådana åtgärder är noggrannare planering av personalanvändningen, eliminering av överlappning, effektivisering av processerna och välövervägd upphandling.

Årsbidraget i juli är 56 miljoner euro och hela årets årsbidrag beräknas bli 145 miljoner euro, vilket underskrider budgeten med 62 miljoner. I delårsrapporten visar stadens resultat i situationen i juli ett underskott på 51 miljoner euro och prognosen för 2019 visar ett underskott på 33 miljoner euro. Stadens bruttoinvesteringar uppgår år 2019 till cirka 385 miljoner euro och nettoinvesteringarna till cirka 316 miljoner euro. Fram till mitten av augusti har staden lyft budgetlån på 140 miljoner euro.

Eftersom nivån på och utvecklingen av skatteinkomsterna åren 2019 och 2020 är mycket osäker på grund av anmälningsproblemen i det nationella inkomstregistret, beslutar stadsstyrelsen ännu inte 26.8.2019 om budgetramen för 2020–2022 och skattesatsen för 2020. Vid mötet presenteras den ekonomiska situationen och avtalas om tidtabellen för budgetberedningen.

Ytterligare upplysningar:

stadsdirektör Jukka Mäkelä, tfn 046 877 3953

ekonomiplaneringsdirektör Pia Ojavuo, tfn 043 826 9139, pia.ojavuo@esbo.fi

Avainsanat

Kuvat

Foto: Elido Oy
Foto: Elido Oy
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Esbo är en ansvarsfull och human föregångare med fem stadscentrum och nätverksstruktur, där det är bra att bo, lära, arbeta och företaga för alla och där invånaren kan påverka på riktigt.

Facebook

Twitter

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme