Begränsat besvärstillstånd åt åklagarna i tjänstebrottsärendet i Kittilä

Jaa

Högsta domstolen (HD) har beviljat åklagarna besvärstillstånd i det tjänstebrottsärende som gällde förtroendevalda i Kittilä kommun. Besvärstillståndet är begränsat så att det gäller huruvida kommunens förtroendevalda hade brutit mot sin tjänsteplikt i syfte att bereda nytta åt den före detta verkställande direktören i ett hissbolag som ingick i kommunkoncernen.

Åklagarna hade yrkat straff för ledamöterna och ersättarna i kommunstyrelsen i första hand för missbruk av tjänsteställning på den grunden att de hade beslutat att återta den begäran om utredning beträffande hissbolagets före detta verkställande direktör som gjorts i kommunens namn. De hade också meddelat kommunens företrädare som ägarstyrning att kommunens ståndpunkt är att den före detta verkställande direktören fortfarande åtnjuter kommunens förtroende och att han bör kallas tillbaka som verkställande direktör i bolaget. Enligt åklagarna hade de förtroendevalda sålunda brutit mot sin tjänsteplikt.

Lapplands tingsrätt och Rovaniemi hovrätt hade förkastat åtalet.

Till den del som det i ärendet var fråga om bland annat kommunens förtroendevaldas beslutsfattande och beredningen av det i andra ärenden avslogs åklagarnas ansökan om besvärstillstånd. Den före detta kommundirektören som varit målsägande beviljades inte besvärstillstånd.

Ärendets diarienummer i HD: R2021/546

Yhteyshenkilöt

Föredragande Johannes Koskenniemi, tfn 02956 40029, johannes.koskenniemi(at)oikeus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Korkein oikeus / Högsta domstolen
Korkein oikeus / Högsta domstolen
PL/PB 301
00171 Helsinki / Helsingfors

02956 40000http://www.korkeinoikeus.fi

Högsta domstolen utövar den högsta domsmakten i tviste- och brottmål samt övervakar rättsskipningen inom sitt behörighetsområde. Högsta domstolens viktigaste uppgift är att ge prejudikat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein oikeus / Högsta domstolen

HD förbjöd användning av känsliga klientuppgifter i samband med undersökningen av dataintrånget hos Vastaamo6.10.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Högsta domstolen (HD) ansåg att klientuppgifterna hos Psykoterapiakeskus Vastaamo Oy, som tillhandahåller mentalvårdstjänster, innehåller känsliga uppgifter om personers hälsotillstånd vilka berörs av förbudet mot att vittna för yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården. Därför får material som innehåller klientuppgifter inte beslagtas eller undersökas eller tillgodogöras i samband för förundersökning av brottmål.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme