Espoon kaupunki - Esbo stad

Berättelsen om Esbo: ”Esbo är Europas hållbaraste stad också i fortsättningen”

Jaa

Till stadens viktigaste mål under den här fullmäktigeperioden hör att sätta i skick skolornas lokaler samt att arbeta för att Esbo ska bli koldioxidneutralt före år 2030.

”Vi utvecklar Esbo ekonomiskt, ekologiskt, socialt och kulturellt hållbart, kring de fem stadscentrumen och den effektiva spår- och infartstrafiken. Esbo är koldioxidneutralt år 2030. Vi sätter i skick inneluften i skolor och daghem genom ett omfattande investeringsprogram som bygger på typskolor och en skolfond och på att vi förbättrar lokalernas användningsgrad. Vi reserverar tillräckliga och fungerande tillfälliga, ersättande lokaler för användarna och utnyttjar modellen Skolan som tjänst. Lokalprogrammet planeras i samarbete mellan sektorerna och det svarar mot bildningssektorns innehållsmål”, säger stadsdirektör Jukka Mäkela då han listar upp de viktigaste målen för fullmäktigeperioden ur Berättelsen om Esbo.

Berättelsen om Esbo, det vill säga stadens strategi för åren 2017–2021 har beretts långsiktigt och i aktivt samarbete med Esbobor, personal och förtroendevalda. Fullmäktigegrupperna har förhandlat om Berättelsen om Esbo, och 11.9 står fullmäktige i tur att behandla den.

Esbobornas röster har blivit hörda på bred front. ”Vi bad invånarna berätta sina åsikter i höstas med enkäten Mitt Esbo är. Vi fick in 6 150 svar med sammanlagt 21 600 enskilda förslag eller kommentarer”, berättar stadsdirektör Jukka Mäkelä. Enkätens resultat visade att Esboborna speciellt värdesätter säkerheten samt naturen nära sitt eget bostadsområde.

Enligt en undersökning från år 2016 är Esbo Europas hållbaraste stad ur ekonomiskt, socialt, kulturellt och ekologiskt perspektiv. En uppföljning av undersökningen blev färdig i våras, och den visade att Esbo fortfarande toppar listan över de hållbaraste städerna i Europa.

”Vår framgång i jämförelsen samt Esbobornas önskemål om en hållbar och säker stad har inspirerat oss att ställa våra mål ännu högre än tidigare. Vi vill bevara vår ställning som Europas hållbaraste stad även de kommande åren”, konstaterar stadsdirektör Jukka Mäkelä. Målet är att Esbos uppväxtskildring ska förbli både hållbar och av hög kvalitet.

Skollokalerna sätts i skick, satsning på inlärning

Fullmäktigeperiodens, det vill säga de kommande fyra årens, konkreta mål anknyter till bildning och välfärd, till förbättringar av livskraft, konkurrenskraft och sysselsättning, till miljö, byggande och trafik samt till stadens ekonomi, personal och ledning.

Esbo vill till exempel nå upp till de bästa inlärningsresultaten i skolorna i hela landet. Skolornas och daghemmens lokaler sätts i skick så att vi slipper lokaler med inneluftsproblem och brådskande flyttningar till tillfälliga, ersättande lokaler. Modellen Skolan som tjänst, som utnyttjar olika slags lokaler, utvidgas. Servicetorg utvecklas också i andra stadscentrum utöver Mattby.

Sysselsättningsgraden höjs genom att vi bygger Esbo till den bästa verksamhetsmiljön för företag och företagare, samt genom att vi utvecklar området kring Kägeludden som ett område för kompetens- och informationsintensiva företag. Sysselsättningsgraden bland de unga höjs till den bästa i hela landet.

Av de fem stadscentrumen bildas centrum för boende, tjänster, arbetsplatser och studier. På så sätt stärker vi den hållbara tillväxten, jämlikheten och välfärden. Stadens förvaltnings- och tillståndsprocesser blir allt smidigare och staden förbättrar möjligheterna att sköta ärenden med staden på engelska. Esbokoncernens skuldsättning ska börja minska i slutet av fullmäktigeperioden. Detta främjas av att ett investeringstak på 280 miljoner euro per år införs för den växande staden.

Jakt på lösningar över gränserna

Under den aktuella fullmäktigeperioden fortsätter det förvaltningsövergripande programarbetet som gav goda resultat under den föregående perioden. Inom ramen för de förvaltningsövergripande utvecklingsprogrammen söker politiker och tjänsteinnehavare tillsammans lösningar på de viktigaste utmaningarna.

”Resultaten av dessa utvecklingsprogram gör uttryckligen Esbo hållbarare ekologiskt, sociokulturellt och ekonomiskt sett. Nycklarna till utvecklingsprogrammens framgång kan sammanfattas i två begrepp: samarbete och gränsöverskridning. Ett mål i Berättelsen om Esbo är att både Esboborna och personalen ska delta. Inom utvecklingsprogrammen sker det på ett utmärkt sätt”, säger stadsdirektör Mäkelä.

Fullmäktige behandlar Berättelsen om Esbo 11.9.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Esbo är en ansvarsfull och human föregångare med fem stadscentrum och nätverksstruktur, där det är bra att bo, lära, arbeta och företaga för alla och där invånaren kan påverka på riktigt.

Facebook

Twitter

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme