Fingo ry - Suomalaiset kehitysjärjestöt - Finnish Development NGOsFingo ry - Suomalaiset kehitysjärjestöt - Finnish Development NGOsFingo ry - Suomalaiset kehitysjärjestöt - Finnish Development NGOs

Beyond Growth -konferenssi: ”Hyvinvointi ja kestävyys nostettava kaiken päätöksenteon keskiöön”

Jaa

Ekologisesti ja sosiaalisesti kestävä talousjärjestelmä on mahdollinen ja uudistuksilla on kiire, muistuttavat Helsinkiin 28.–29.10. Beyond Growth -konferenssiin kokoontuneet asiantuntijat. Talouskasvun tavoittelun sijasta on keskityttävä ihmisten hyvinvoinnin ja ympäristön kantokyvyn turvaamiseen.

Kansainvälinen Beyond Growth – Indicators and Politics for People and Planet -konferenssi kokosi Helsinkiin tutkijoita, päättäjiä sekä yritysten ja kansalaisjärjestöjen edustajia. Tapahtumassa keskusteltiin erityisesti sitä, millaisen tiedon ja indikaattoreiden tulisi ohjata yhteiskunnallista päätöksentekoa EU:ssa sekä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.

”Kaikkia konferenssin osallistujia yhdisti näkemys siitä, että bruttokansantuotteena mitattava talouskasvu on riittämätön ja usein harhaanjohtava edistyksen mittari. Tärkeä askel kohti kestävämpää talousjärjestelmää on kasvattaa erilaisten sosiaalisten ja ympäristöindikaattoreiden roolia päätöksenteossa”, kertoo Fingon kestävän talouden asiantuntija Elina Mikola.

21 konkreettista suositusta ekologiseen ja sosiaaliseen kestävyyteen

Konferenssin pääteemoja olivat eriarvoisuuden vähentäminen, ympäristön kantokyvyn turvaaminen, yritysten ihmisoikeusvastuu, reilu siirtymä vähähiiliseen kiertotalouteen sekä EU:n politiikkojen vaikutus kehittyvissä maissa.

Osallistujat laativat työpajatyöskentelyissä pääteemoihin liittyviä suosituksia, kuinka EU:n ja sen jäsenmaiden tulisi edistää ekologista ja sosiaalista kestävyyttä. Pääviesti kuului, että hyvinvoinnin ja ympäristön kestävyyden tulee ohjata kaikkea EU:n ja sen jäsenmaiden päätöksentekoa.

Konkreettisina toimenpidesuosituksina esitettiin muun muassa vaatimusta siitä, että EU:n jäsenvaltioiden tulee asettaa konkreettinen yläraja raaka-ainejalanjäljelle asukasta kohden sekä perustettava ympäristöverotuksella rahoitettava rahasto, jolla tuetaan ihmisiä, alueita ja teollisuudenaloja, joihin ilmastonmuutos vaikuttaa. Myös Euroopan talouden ohjausjaksoa tulisi uudistaa tavalla, joka asettaisi etusijalle hyvinvoinnin ja ekosysteemien kantokyvyn.

Keskeinen viesti oli myös, että hyvinvointia ja kestävyyttä vaaliva talous on rakennettava kansalaisia kuunnellen.

”Ihmiset kokevat talouskasvun ympärillä pyörivän yhteiskunnallisen keskustelun vieraannuttavana, ja se syö koko demokratian legitimiteettiä. Hyvinvoinnin nostaminen vahvemmin päätöksenteon keskiöön toisi politiikan myös lähemmäksi ihmisiä”, Elina Mikola sanoo.

”On hienoa, että Suomi on kiinnittänyt huomiota hyvinvoinnin merkitykseen ja painottanut vahvasti sen merkitystä talouskasvun rinnalla. Tämä noteerattiin jo viime viikolla EU:n sosiaali- ja terveysministerien kokouksessa. Tavoitteemme on, että Beoynd Growth -konferenssin tuloksia hyödynnetään myös Eurooppa-ministerien joulukuun kokouksessa, jossa päätetään suuntaviivat kestävän kehityksen Agenda 2030:n edistämiseksi EU:ssa”, Fingon vaikuttamistyön johtaja Rilli Lappalainen kertoo.

Beyond Growth -konferenssi oli Fingon päätapahtuma Suomen EU-puheenjohtajuuskauden aikana. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Kestävän kehityksen toimikunnan sekä useiden temaattisten kumppaneiden kanssa.

Lue Beyond Growth -konferenssin suositukset (PDF) kokonaisuudessaan Fingon verkkosivuilta.

This event was organised with the financial support of the European Union.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Elina Mikola
kestävän talouden asiantuntija, Fingo ry
+358 46 851 5974, elina.mikola@fingo.fi

Rilli Lappalainen
vaikuttamistyön johtaja, Fingo ry
+358 50 5613 456, rilli.lappalainen@fingo.fi

Tietoja julkaisijasta

Fingo ry - Suomalaiset kehitysjärjestöt - Finnish Development NGOs
Fingo ry - Suomalaiset kehitysjärjestöt - Finnish Development NGOs
Elimäenkatu 25-27, 5krs.
00510 HELSINKI

358 50 317 6690http://www.fingo.fi

Suomalaisten kehitysjärjestöjen yhteistyöjärjestöön Fingoon kuuluu 300 suomalaista järjestöä, jotka toimivat kehitysyhteistyön, kestävän kehityksen tai globaalikasvatuksen parissa. Me viestimme, koulutamme, kasvatamme, tuemme ja vaikutamme, jotta maapallon kaikkien asukkaiden ääni kuuluisi päätöksenteossa – Suomessa ja maailmalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fingo ry - Suomalaiset kehitysjärjestöt - Finnish Development NGOs

Maailma kylässä -festivaali perutaan viranomaisten suositusten mukaisesti13.3.2020 14:37:33 EET | Tiedote

Suomen hallitus suositti, että yli 500 henkilön yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun asti koronaviruksen takia. Asiassa toimeenpanovaltainen Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt suurtapahtumien järjestämisen kuukaudeksi kerrallaan perjantaista 13.3. alkaen. Näistä päätöksistä johtuen toukokuun lopulle ajoittuva Maailma kylässä -festivaali on päätetty perua tältä vuodelta.

Maailma kylässä -festivaalille Les Amazones d'Afrique, Mayito Rivera ja SANNI26.2.2020 09:47:05 EET | Tiedote

Kestävän kehityksen suurtapahtuma ja maailmanmusiikin ilmaisfestivaali, Maailma kylässä, julkaisee ensimmäisiä esiintyjiään. Helsingin Kaisaniemen puistossa 23.–24.5. esiintyvät kantaaottava kollektiivi Les Amazones d'Afrique, Los Van Van -yhtyeen keulahahmona tunnettu Mayito Rivera, Grammy-palkittu Ricky Kej, marokkolainen Oum sekä yksi Suomen tunnetuimmista artisteista, SANNI.