Schildts & Söderströms

Bilderboken som inspirerades av skräcködlor: "Ju friare och gladare Molly känner sig, desto större är Kelenken"

Dela

Om någon undrar varifrån namnet Kelenken kommer är det inget hittepånamn. Skräckfågeln Kelenken Guillermoi levde på jorden för 15 miljoner år sedan. Ju uddare djur, desto roligare, enligt Cara Knuutinen.

– De förhistoriska däggdjuren och fåglarna inspirerar mig just för att de ser så underliga ut och väcker min fantasi.

Gosedjuret Kelenken har också en annan koppling till dinosaurierna. Kelenken-fåglarna var gigantiska, så också i Mollys fantasi.

–  Ju friare och gladare Molly känner sig, desto större blir Kelenken. Då mamma hittar Molly spricker fantasibubblan och Kelenken blir igen en liten mjukis, åtminstone för en stund.

Kelenken representerar också annat. När Molly blir sur och rymmer från daghemmet skyller hon på Kelenken.

– Det är ju ganska vanligt att barn skyller på någon eller något för att själv komma lindrigare undan när de gjort något tokigt, så Kelenken får också representera Mollys samvete.

Som ett äventyr

Cara Knuutinen har tidigare illustrerat både läromedel och andra författares texter, men i Molly och Kelenken står hon både för text och bild. lllustrationer i läromedel har främst en informativ uppgift som stöder och förtydligar texten eller uppgiften, säger Knuutinen.

– Ofta kan det vara en utmaning att få in författarens alla önskemål i en och samma bild, som till exempel en stadsbild med ett visst antal fordon, byggnader, människor eller djur.

Då man illustrerar läromedel, får man oftast väldigt tydliga instruktioner på vad man ska rita. Knuutinen jämför det med att följa en färdig rutt. En bilderbok ger kreativiteten fria tyglar.

– Att illustrera en bilderbok är som att resa ut på ett äventyr där man skapar nya karaktärer, en ny miljö, en hel värld. Då man skriver själv är resan helt öppen och rutten kan ändras under resan.

Molly och Kelenken har recensionsdatum torsdag 27.5.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Schildts & Söderströms
Schildts & Söderströms
Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors

https://litteratur.sets.fi/

Schildts & Söderströms har verkat för den finlandssvenska litteraturen sedan 1891.

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum