Motiva Oy

Bioenergia-ala edistää energiatehokkuutta yhteisvoimin

Jaa

Bioenergian käytön energiatehokkuutta kannattaa parantaa. Maassamme on käytössä vanhoja biolämmitysjärjestelmiä, joiden energiatehokkuutta voitaisiin parantaa merkittävästi. Näin saadaan vähennettyä polttoaineenkulutusta, lämmityskustannuksia ja savukaasupäästöjä.

Rakennusten energiatehokkuusdirektiivissä on velvoite järjestää rakennusten yli 20 kW:n lämmityskattiloille joko pakollisia tarkastuksia tai vaihtoehtoisesti neuvontaa käyttäjille. Suomessa on päätetty käyttää neuvontamenettelyä, joka aloitettiin jo vuonna 2014.

Vaihtoehtoinen neuvontamenettely on tehokkaampi keino parantaa biokattiloiden energiatehokkuutta ja vähentää lämmittäjien kustannuksia kuin pakolliset tarkastukset.

Neuvontaa aluksi pilkekattiloiden omistajille

Neuvontamenettelyä sovelletaan muun muassa pientalojen tulisijoihin, pilke- ja pellettikattiloihin sekä hakekattiloihin. Näistä energiankäytöltään suurin ryhmä on pientalojen pilkekattilat, siksi tiedottamista on kohdistettu aluksi niiden omistajille.

Neuvonnan ja opastuksen päämääränä on energiatehokkuuden parantaminen lämmitysjärjestelmien kunnossapidolla, laitteistojen uusimisella, hyvälaatuisen polttoaineen käytöllä, varaajalla ja aurinkolämmön yhdistämisellä järjestelmään. Kattilan omistajat voivat saada selviä säästöjä, ja puhtaammasta palamisesta syntyy myös vähemmän haitallisia päästöjä. Lisäksi edistetään bioenergian käyttöä ja parannetaan sen kilpailukykyä ja palveluita.

Neuvontaa annetaan myös pian julkaistavan, biokattilan omistajille tarkoitetun nettikyselyn avulla. ”Kyselyn avulla kattilan omistaja myös saa lisätietoa kattilan energiatehokkuuteen vaikuttavista eri tekijöistä”, toteaa asiantuntija Mervi Suni Motivasta.

Neuvonta näkyy monien lehtien sivuilla, messuilla ja internetissä

Säästömahdollisuudet ovat suurimmat vanhoissa kattiloissa, joiden hyötysuhde on huono. Tällöin kattilan vaihtaminen voi olla paras vaihtoehto. Monesta lämmitysjärjestelmästä puuttuu varaaja, jolla järjestelmän tehokkuutta voidaan parantaa merkittävästi. Varaaja mahdollistaa myös aurinkolämmön yhdistämisen järjestelmään. Laadukkaan polttoaineen käyttö ja puhdas palaminen vähentävät kattilan likaantumista ja sitä kautta puhdistamisen tarvetta. Puhdas kattila taas pystyy siirtämään paremmin lämpöä talteen eikä se karkaa harakoille.

Kutterisopimuksella alan toimijat yhteen

Neuvontamenettelyn toteuttamista jatketaan Kutteri II -sopimuksella, jolla luodaan edellytykset sille, että kuluttajille ja käyttäjille on tarjolla bioenergialämmitysjärjestelmien käyttöön ja huoltoon sekä laitteiston vaihtamiseen liittyvää neuvontaa ja opastusta. Jatkosopimus allekirjoitetaan 12. joulukuuta ympäristöministeriössä.

Sopimuksessa neuvontatyöhön yhdessä ympäristöministeriön kanssa sitoutuvat Bioenergia ry, Ariterm Oy, Nuohousalan Keskusliitto ry, Laatukattila Oy, Lämmitysenergia Yhdistys ry, Suomen Omakotiliitto ry, Hämeen ammattikorkeakoulu Oy ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Motiva Oy osallistuu sopimukseen liittyvien hankkeiden ja projektien toimeenpanoon ja kehittämiseen sekä vuosiraportin kokoamiseen ja viestintään. Kutteri II -sopimus on Energiatehokkuussopimustoiminnan kanssa yhteistyössä toimiva sopimus.

Uusien bioenergia-alalla toimivien organisaatioiden on mahdollista liittyä sopimukseen.

Lisätietoja sopimuksesta antavat

Mervi Suni, Motiva Oy, mervi.suni@motiva.fi , puh. 040 596 3663

Katja Outinen, ympäristöministeriö, katja.outinen@ymparisto.fi, puh. 0295 250 217

Hannes Tuohiniitty, Bioenergia ry, hannes.tuohiniitty@bioenergia.fi, puh. 040 194 8628

www.motiva.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Motiva Oy
Motiva Oy
Urho Kekkosen katu 4-6
00100 HELSINKI

09 6122 5000http://www.motiva.fi

Motiva Oy on valtionyhtiö, joka toimii asiantuntijana energian ja materiaalien tehokkaan käytön edistämiseksi. Motiva tuottaa luotettavaa tietoa ja vaikuttavia ratkaisuja kestäviin valintoihin ja toimiin. Haluamme rakentaa resurssitehokasta Suomea, joka on osaava, hyvinvoiva, kilpailukykyinen ja vastuullinen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Motiva Oy