Suomen metsäkeskus

Bioenergia-alan yritykset kehittämishaluisia, mutta markkinatilanteeseen tyytymättömiä

Jaa

Bioenergia-alan yritykset Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla haluavat kehittää omaa liiketoimintaansa panostamalla erityisesti yritysten väliseen yhteistyöhön, uusasiakashankintaan ja uusien sekä olemassa oleviin tuotteisiin tai palveluihin.

Bioenergia-alan yrityksille tehtyyn kyselyyn vastasi energiayhtiön, lämpöyrittäjyysalan,  energiapuun osto- ja jalostusalan ja laitevalmistajien edustajia sekä metsäkone-, metsäpalvelu-, saha- ja polttopuuyrittäjiä. Lisäksi alan kehittämiseen liittyviin kysymyksiin vastasivat tutkijat, kehittäjät ja asiantuntijat.

Vaikka yritykset ovat tyytymättömiä tämän hetken kysyntään sekä kannattavuuteen, on niillä halu kehittää omaa toimintaa. Seuraavien viiden vuoden aikana useimmilla yrityksistä on tavoitteena parantaa markkina-asemaansa tai kasvattaa liiketoimintaa. Kehittämistarpeita oli tunnistettu ja liiketoiminnan edistämiseksi esitettiin monipuolisia kehittämisen keinoja sen sijaan, että olisi painotettu esimerkiksi kaluston päivitystä tai kulujen vähennystä.

Yritykset ovat kiinnostuneita hankeyhteistyöstä, mutta toivovat hankkeiden hyödyttävän aiempaa konkreettisemmin yritysten liiketoimintatavoitteita. Yrityksissä ei ole tunnistettu, että hankkeet, joissa kumppanina on tutkimus-, kehitys, tai asiantuntijaorganisaatioita, voivat olla toivottu keino omien palveluiden ja tuotteiden kehittämisessä.

Raportti Bioenergia-alan liiketoiminnan kehittämis- ja hanketarpeet – Lappi ja Pohjois-Pohjanmaa ja sen esittelemä kysely toteutettiin Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014–2020 rahoittamassa Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan bioenergiahankekartoitus-hankkeessa.  Hanke toteutettiin Suomen metsäkeskuksen pohjoisella palvelualueella.

Kyselyn lisäksi hankkeessa järjestettiin työpajoja ja tavattiin toimijoita henkilökohtaisesti. Tapaamisten ja kyselyjen pohjalta on syntynyt ideoita uusiin hankkeisiin, joita valmistellaan lukuisten kumppaneiden kanssa.

Raportti Bioenergia-alan liiketoiminnan kehittämis- ja hanketarpeet – Lappi ja Pohjois-Pohjanmaa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tanja Lepistö
projektipäällikkö
Suomen metsäkeskus
puh. 0400 285 708
tanja.lepisto(at)metsakeskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Suomen metsäkeskus
Suomen metsäkeskushttps://www.metsakeskus.fi

Metsäkeskuksen tehtävänä on edistää metsätaloutta ja alan elinkeinoja ja neuvoa metsänomistajia metsien ja metsäluonnon hoidossa sekä hyödyntämisessä. Metsäkeskus myös kerää ja jakaa tietoa Suomen metsistä sekä valvoo metsälainsäädännön noudattamista. Metsäkeskuksen toimintaa ohjaa ja valvoo maa- ja metsätalousministeriö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen metsäkeskus

Korjuukelpoisuuskartat helpottavat puunkorjuun suunnittelua13.11.2017 10:00Tiedote

Suomen metsäkeskuksen uudet korjuukelpoisuuskartat helpottavat ympärivuotista puunkorjuuta ja sen suunnittelua. Metsäkoneyrittäjät voivat tarkastaa kartoilta, missä maasto kantaa korjuukalustoa. Myös maasto- ja puustovauriot vähenevät, kun korjuutöitä tehdään keliolosuhteiltaan sopivissa kohteissa. Korjuukelpoisuuskarttoja on kehitetty yhteistyössä metsäalan toimijoiden kanssa Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä –kärkihankkeessa. Kartat on tuottanut Arbonaut Oy.

Drivningsduglighetskartor underlättar planeringen av virkesdrivningen13.11.2017 10:00Tiedote

Finlands skogscentrals nya drivningsduglighetskartor underlättar virkesdrivningen året om och planeringen av den. Skogsmaskinföretagare kan på kartorna kontrollera var terrängen är stark nog för att bära drivningsmaskinerna. Också terräng- och beståndsskadorna minskar när drivningsarbetet görs på objekt som till föret är lämpliga för det. Drivningsduglighetskartorna har utvecklats tillsammans med skogsbranschens aktörer i spetsprojektet Fram för trä och nya skogsprodukter. Kartorna har producerats av Arbonaut Oy.

Metsänomistajien luonnonhoitotavoitteet esiin uudella työkalulla7.11.2017 10:00Tiedote

Suuri osa metsänomistajista haluaa vaalia luontoarvoja omissa metsissään, mutta tarvitsee päätöstensä tueksi tietoa ja ammattilaisten näkemystä sopivista luonnonhoidon menetelmistä. Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa Monimetsä-hankkeessa kokeillaan toimintamallia, jossa metsäammattilaiset selvittävät metsänomistajien luontotoiveita ja havainnollistavat talousmetsien luonnonhoidon keinoja uuden tarkistuslistan ja neuvontatyökalun avulla.

Skogsägarens naturvårdsmål kartläggs med nytt verktyg7.11.2017 10:00Tiedote

De flesta skogsägare vill värna om naturvärdena i sin skog, men behöver information och skogsexperters syn på naturvårdsmetoder som stöd för sina beslut. I projektet Monimetsä finansierat av Jord- och skogsbruksministeriet prövar man en verksamhetsmodell där skogsproffsen kartlägger skogsägarnas naturönskemål och åskådliggör naturvårdsmetoderna i ekonomiskogarna med en ny checklista och ett nytt rådgivningsverktyg.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme