Jyväskylän yliopisto

Biologian ja spektrikuvantamisen yhdistämisellä uutta ympäristötietoa

Jaa

Tutkija, FT Pauliina Salmelle myönnettiin Suomen Akatemian tutkijatohtorirahoitus Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekuntaan. Salmi tulkitsee mikrolevien bio-optisen viestin hyperspektrikuvista.

Pauliina Salmi ja tutkimusleviä kasvatuspulloissa. Kuva: Mervi Koistinen
Pauliina Salmi ja tutkimusleviä kasvatuspulloissa. Kuva: Mervi Koistinen

Muuttuvassa maailmassa tarvitaan kokonaisvaltaista ympäristötietoa. Salmen syksyllä 2019 alkava kolmivuotinen tutkimus käsittelee mikrolevien hyperspektrikuvantamista. Vesistöjen mikrolevät ovat ensisijainen seurantakohde, sillä mikrolevien määrä ja koostumus ilmentävät ympäristöolosuhteita. Lisäksi mikrolevillä on bio-optisia ominaisuuksia, joita voidaan tutkia kuvantamalla.

Mikrolevien indikaatioarvoa on hyödynnetty puutteellisesti nykyisillä menetelmillä.

– Tavoitteenani on valjastaa mikrolevien bio-optiset ominaisuudet uuteen menettelyyn, jolla ympäristön tilaa voidaan tutkia eri mittakaavoissa toistettavasti. Menetelmän ydin on mikrolevien tunnistaminen ja biomassan määrittäminen näytteistä hyperspektrikuvantamalla. Menetelmän kalibroimiseen ja vaihtelun tutkimiseen käytän perinteiseen fluorometriaan ja spektrofotometriaan perustuvia menetelmiä, mikroskopiaa, kromatografiaa sekä sytometriaa. Hankkeessa tehdään sekä laboratorio- että kenttäkokeita, kertoo tutkija Pauliina Salmi.

Biologia yhdistetään spektrikuvantamiseen ja laskennalliseen tieteeseen

Tutkimusta tehdään pääasiassa informaatioteknologian tiedekunnan Spektrikuvantamislaboratoriossa.

– Tässä on monitieteinen näkökulma. Levien biologiaa ja ympäristötieteen menetelmiä yhdistetään spektrikuvantamiseen ja laskennalliseen tieteeseen, iloitsee Spektrikuvantamislaboratorion ryhmänjohtaja dosentti Ilkka Pölönen.

Suomen kulttuurirahasto rahoitti Salmen aiempaa tutkimusta levien spektrikuvantamisen mahdollisuuksista tukea perinteisiä ja uusia menetelmiä ympäristönseurannassa, muun muassa satelliittiseurantaa, Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella. Nyt alkava hanke jatkaa tätä tutkimusta.

Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta (BTY) myönsi 15.4.2019 rahoituksen 38 uudelle tutkijatohtorille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

FT Pauliina Salmi
pauliina.u.m.salmi@jyu.fi
puh. 050 528 7911

Kuvat

Pauliina Salmi ja tutkimusleviä kasvatuspulloissa. Kuva: Mervi Koistinen
Pauliina Salmi ja tutkimusleviä kasvatuspulloissa. Kuva: Mervi Koistinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista19.8.2019 07:30:00 EESTTiedote

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Albumiini virittää enteroviruksen tehokkaaseen infektioon – tieto auttaa viruslääkkeiden kehittämisessä16.8.2019 09:56:59 EESTTiedote

Enterovirukset ovat yleisimpiä ihmisiä infektoivia patogeenejä ja aiheuttavat vuosittain suuren määrän sekä akuutteja että kroonisia infektioita. Näiden virusten infektiomekanismeissa on vielä paljon tuntemattomia seikkoja. Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteistutkimus toi merkittävää uutta tietoa albumiini-proteiinin ja solun vesikkeleissä olevien ionien roolista enteroviruksen perimän vapautumisessa isäntäsoluun. Tutkimustulokset voivat edistää uusien viruslääkkeiden löytämistä. Tutkimus julkaistiin Journal of Virology-julkaisusarjassa elokuussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme