Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Biopankkisuostumuksen voi antaa nyt sähköisesti OmaTaysissa

Jaa

Biopankkisuostumuksen voi nyt tehdä suoraan OmaTays-palvelussa. Suostumuksen tekemiseen tarvitaan pankkitunnukset tai mobiilivarmenne. OmaTaysin käyttäjäksi voi kirjautua, vaikka ei olisikaan tällä hetkellä Taysin potilas.

Biopankin ideana on tallettaa veri- ja muita biologisia näytteitä ja luovuttaa niitä tutkimuksen aineistoksi korkeatasoisiin lääketieteellisiin tutkimushankkeisiin.

Koronavirusepidemia on nostanut esille, kuinka tärkeää lääketieteellinen tutkimus on.
–Uusien hoitojen ja diagnostiikan kehittäminen sekä uusien sairauksien kulun ymmärtäminen ovat mahdollisia vain tutkimuksen ja potilasnäytteiden avulla, toteaa Tampereen Biopankin johtaja Johanna Mäkelä.
–Sanomme usein, että biopankkinäyte on lahja tieteelle. Samalla se on myös lahja erilaisista sairauksista kärsiville. Jokainen näyte on tärkeä.

Biopankkisuostumuksen ja -näytteen voi antaa kuka tahansa täysi-ikäinen terveydentilasta riippumatta.

Suostumus nyt, näyte myöhemmin

Biopankkisuostumus löytyy OmaTays-palvelusta, johon kirjaudutaan osoitteessa omatays.fi. Suostumukset ja sopimukset -kohdassa näkyy punainen herätepallo, jos suostumusta ei vielä ole annettu. Jos on jo aikaisemmin antanut suostumuksen, se näkyy OmaTaysissa. Siellä voi myös muuttaa suostumustaan tai perua sen.

Kun suostumus on kirjattu, biopankkiverinäytteen voi antaa Fimlabin Pirkanmaan toimipisteissä. Koronaepidemian aikana ei kannata lähteä erikseen antamaan biopankkiverinäytettä vaan on hyvä odottaa seuraavaa omaan terveydenhoitoon liittyvää laboratoriokäyntiä. Näytteellä ei ole erityinen kiire, sillä laboratorion näytepyyntö ei vanhene.

Jos on antanut biopankkisuostumuksessa luvan siihen, että biopankki voi ottaa yhteyttä lisätietoja tai lisänäytteitä varten, biopankin työntekijät saattavat olla yhteydessä OmaTaysin kautta. Silloinkin voi itse päättää, haluaako osallistua lisätutkimuksiin tai antaa lisätietoja.

Biopankkisuostumuksen voi edelleen täyttää myös paperilla. Suostumuslomake on tulostettavissa osoitteesta: tays.fi/biopankki/kansalaisille. Myös paperisena annettujen suostumusten tiedot siirtyvät OmaTays-palveluun.

Mikä on biopankki?

  • Biopankkiin kootaan ihmisperäisiä näytteitä tulevaisuuden tutkimustarpeisiin. Biopankkiin kerättyjä näytteitä ja tietoja luovutetaan korkeatasoisiin lääketieteellisiin tutkimuksiin.
  • Biopankkinäytteen antaminen on aina vapaaehtoista ja se perustuu annettuun suostumukseen. Suostumuksen voi peruuttaa milloin tahansa.
    Tampereen Biopankki on osa Pirkanmaan sairaanhoitopiiriä ja se toimii myös Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan alueilla.
  • www.tays.fi/biopankki

Mikä on OmaTays?

  • OmaTays on Taysin sähköinen asiointikanava, johon kirjaudutaan vahvalla tunnistautumisella eli verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  • Palvelusta näet esimerkiksi ajanvarauksesi, voit täytää esitietolomakkeita ja kyselyitä sekä siirtyä OmaKantaan katsomaan tietojasi.
  • omatays.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tampereen Biopankki
tutkimuskoordinaattori Kaarina Väätäjä
kaarina.vaataja@pshp.fi
03 311 65314

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa Oy, Tays Sydänsairaala Oy ja Fimlab Laboratoriot Oy. Lisätietoja meistä tays.fi ja valinnanvapaus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Puoliso tai tukihenkilö voi 1.6. lähtien osallistua myös synnytyksen jälkeiseen aikaan sekä keisarileikkaukseen Taysissa29.5.2020 11:59:26 EESTTiedote

Puolison tai tukihenkilön läsnäolon rajoituksia synnytyksessä ja synnytyksen jälkeisenä aikana lievennetään 1.6.2020 alkaen Taysissa. Vastedes sekä synnytykseen että synnytyksen jälkeiseen hoitoon saa osallistua yksi tukihenkilö, mikäli perhe asuu Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueelta tai on lähetetty Taysiin lääketieteellisin perustein.

Koronaan sairastuneiden kontakteja selvitetään sähköisellä kyselyllä – nopeuttaa altistuneiden jäljittämistä15.5.2020 07:26:50 EESTTiedote

Koronatartunnan jäljittäminen on tärkeää epidemian hillitsemiseksi. Tähän saakka Pirkanmaan sairaanhoitopiirin jäljitystiimi on soittanut koronatartunnan saaneille henkilökohtaisesti ja kartoittanut, mistä potilas mahdollisesti on saanut tartunnan ja keitä muita virukselle on voinut altistua. Nyt asiakas voi täyttää koronajäljityskyselyn OmaTays-palvelussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme