Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Biopolttoaineet välttämättömiä liikenteen päästöjen vähentämiseksi

Jaa

Parlamentaarinen liikenneverkkotyöryhmä julkisti 30.8.2017 toimenpiteitä liikenteen päästöjen vähentämiseksi. MTK:n energia-asiantuntija Anssi Kainulainen pitää hyvinä väliraportissa esiin nostettuja toimenpiteitä biokaasun käytön lisäämiseksi. – Kotimaisen uusiutuvan biokaasun käyttö on nopea ja tehokas liikenteen kasvihuonepäästöjen vähentäjä, korostaa Anssi Kainulainen.

MTK ei näe syytä rajoittaa biokaasun käytön tukemista olemassa olevien bensiiniautojen muuttamiseksi kaasukäyttöisiksi. Myös uusien tehdasvalmisteisten kaasuautojen hankintaan tarvitaan kannusteita. Uusien bensiini- ja kaasukäyttöisten autojen hintaero on riittävän pieni, jotta pienilläkin porkkanoilla kaasuautot muuttuvat autoilijoille erittäin kilpailukykyisiksi vaihtoehdoiksi.

– Biokaasuautoiluun tulee panostaa etupainotteisesti, eikä asiassa pidä jäädä odottamaan markkinoiden kehittymistä vuoteen 2030 asti, sanoo MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola. Nopeasti kasvavat biokaasun jakelumäärät ovat välttämättömiä kannattavan biokaasutuotannon ja -jakelun kasvulle. Biokaasuautoilun haasteena on jakeluverkon laajuus, kun sähköautojen osalta sähköverkko on jo olemassa. MTK vaatiikin selvää etupainotteisesta ohjelmaa biokaasuautojen nopeaan lisäämiseen.

MTK edellyttää, että sähköautojen pikalatauspisteet ja biokaasun jakeluasemat tulevat kattamaan koko maan siten, että näillä käyttövoimilla autoilua voidaan pitää todellisena vaihtoehtona myös maaseudulla. Laaja jakeluverkko on tärkeä maaseudulla asuville ja merkittävä myös matkailun ja loma-asumisen kannalta.

Parlamentaarinen työryhmä ilmoittaa syventyvänsä verotukseen loppuraportissaan. MTK muistuttaa, sekä auto- että ajoneuvoverot kaipaavat merkittäviä muutoksia, joilla päästövähennysten toteuttamista voidaan edistää. Työmatkakulujen vähennysoikeudessa on huomioitava maaseudun heikot mahdollisuudet joukkoliikenteen käyttöön.

– Biopolttonesteiden osuuden kasvattaminen 30 prosenttiin on hyvä tavoite. Samalla on tehtävä kaikki mahdollinen sen eteen, että biopolttoaineet ovat peräisin kotimaisista kestävästi tuotetuista raaka-aineista, toteaa Anssi Kainulainen.

Lisätietoja:

Elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola, MTK ry, puh. 040 502 6810

Energia-asiantuntija Anssi Kainulainen, MTK ry, puh. 050 596 1541

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Merja Elomaa
Viestinnän suunnittelija
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
PL 510 (Simonkatu 6), 00101 Helsinki
puh. 020 413 2323, 040 661 8699
merja.elomaa@mtk.fi
www.mtk.fi
www.kasvutarinoita.fi

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK esitteli näkemyksiään EU:sta ja sen tulevaisuudessa seminaarissaan 12.6.2018 Helsingissä12.6.2018 16:34Tiedote

Muuttuva toimintaympäristö pakottaa EU:n tarkistamaan omia toimintatapojaan ja ottamaan itselleen tehtäviä, joita aikaisemmin jäsenmaat ovat hoitaneet. Tehtävien siirto velvoittaa jäsenmaat ottamaan lisää taloudellista vastuuta EU:n toimien rahoituksesta. MTK:n mielestä EU:n roolia voidaan kasvattaa turvallisen Euroopan rakentamisessa ja yhteisen maatalouspolitiikan toteuttamisessa. MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila esitteli MTK:n näkemyksiä EU:sta ja sen tulevaisuudesta EU-seminaarissa 12.6.2018 Helsingissä.

EU-komissio unohti viljelijöiden taloudellisen ahdingon ja maatalouspolitiikan yksinkertaistamisen1.6.2018 12:55Tiedote

Komission tiedonanto viime marraskuussa lupaili yksinkertaistamista ja jäsenmaalle mahdollisuuksia paremmin oloihin sopivaan maatalouspolitiikkaan. Valmistelussa nämä ovat unohtuneet. Tiukat ohjeet kansallisen strategian valmisteluun minimoivat kansallisen liikkumatilan ja lisäävät viljelijöihin kohdistuvia vaatimuksia. Samalla komission monivuotinen rahoituskehysehdotus leikkaisi kovalla kädellä Suomen EU-rahoitusta. Tätä on mahdotonta hyväksyä, kun maataloustuottajat kärsivät jo ennestään historiallisen heikosta kannattavuudesta.

Varhaisvihannesten kausi pyörähtää käyntiin31.5.2018 12:00Tiedote

Poikkeuksellisen lämmin sää on jouduttanut varhaisvihannesten valmistumista, mutta myös aiheuttanut viljelijöille paljon lisätyötä. Kastelulaitteet on pidetty käynnissä täysillä. Aikaisten lajikkeiden päältä on kuumimpina päivinä täytynyt poistaa harsot, joiden alla niitä yleensä kasvatetaan. Hetkittäin on ollut kylmiäkin öitä, jolloin harsot taas ovat olleet tarpeen. Lämpöaalto on lisännyt myös pikkutuholaisten aiheuttamaa riesaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme