VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Biotalouden kärkihankkeen tavoitteet saavutettiin osittain

Jaa

Edellisen hallituksen työ antoi hyvät edellytykset Suomelle kehittyä biotalouden ja puhtaiden ratkaisujen edelläkävijäksi. Silti hallituskauden tavoitteet saavutettiin vain osittain.

Kuva: iStock
Kuva: iStock

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen uudistuksissa yhtenä painopisteenä olivat biotalous ja puhtaat ratkaisut. Hallitusohjelman tavoitteiden mukaan Suomi olisi vuonna 2025 bio- ja kiertotalouden sekä puhtaiden ratkaisujen edelläkävijä. Tätä varten hallitus kohdensi biotaloudelle ja puhtaille ratkaisuille yhteensä 323 miljoonaa euroa.

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) arvioi tuoreessa tarkastuksessaan, että biotalouden kärkihankkeen valmistelu ja toimeenpano sinänsä antoivat hyvät edellytykset hallituskauden tavoitteiden saavuttamiselle. Hallituskauden aikana tavoitteina oli purkaa alan säätelyä, lisätä uusiutuvan energian käyttöä, lisätä alan työpaikkoja ja parantaa elintarvikkeiden kauppatasetta ja maatalouden kannattavuutta.

Hyvistä edellytyksistä huolimatta hallituskauden aikana saavutettiin vain noin puolet hankkeen tavoitteista ja puolet jäi saavuttamatta.

”Norminpurkutavoite saavutettiin, ja energia- ja ilmastotavoitteet tullaan saavuttamaan. Työpaikkoja kuitenkin syntyi biotalous- ja cleantech-alalle vain vähän, ja elintarvikkeiden kauppatase ja maatalouden kannattavuus eivät parantuneet”, VTV:n johtava tuloksellisuustarkastaja Auri Pakarinen kertoo.

Hankekokonaisuuden organisointi oli tarkoituksenmukaista ja tehokasta. Tiedonvälitys oli sujuvaa ministerityöryhmän ja ministeriöiden välillä. Tavoitteet, tehtävät, vastuut ja aikataulut oli määritetty. Samoin seurannan indikaattorit suunniteltiin ja määriteltiin hyvin, ja tavoitteiden seuranta oli jatkuvaa. Suunnitellut ja rahoitetut toimenpiteet toteutettiin, ja uuden strategiamallin toimivuutta arvioitiin jo toiminnan aikana. Hallituksen omissa vuosikertomuksissa biotalouden ja cleantechin työpaikkoihin liittyvän tavoitteen vaikuttavuusarviointi ja kehitys jäivät epäselväksi.

VTV:n tarkastuksessa todetaan, että jatkossa hallituksen painopistealueita ajavien ministerityöryhmien toimintaa tulisi ohjeistaa systemaattisesti, jotta toiminta olisi sujuvaa ja tehokasta. Valtioneuvoston kanslian tulisi laatia ohjeistus tarvittavista toimista, suunnitelmista, menettelytavoista ja muista asioista, joista tulee sopia kirjallisesti ministerityöryhmissä heti työn alkaessa. Tätä kautta ministerityöryhmä saisi yhteisesti hyväksytyn toimintakäsikirjan.

Tutustu julkaisuun:
Biotalous hallituksen kärkihankkeena – kärkihankerahoituksen kokonaisuus

Lisää VTV:n tarkastuksia ja tietoa hyvästä hallinnosta: VTV.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: iStock
Kuva: iStock
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Effektiva sysselsättningsinsatser är avgörande för Finlands efterlevnad av EU:s finanspolitiska regler7.11.2019 06:45:00 EETTiedote

Enligt Statens revisionsverks bedömning riskerar Finland att bryta mot de regler i den förebyggande delen av Europeiska unionens finanspolitiska pakt som syftar till att säkerställa de offentliga finansernas stabilitet. Då det gäller att få de offentliga finanserna i balans spelar beredningen och genomförandet av effektiva insatser för sysselsättning en nyckelroll.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme