Biotekniikan viikko on täynnä tapahtumia Suomessa ja Euroopassa - DNA:n rakenteen selviämisestä 60 vuotta

Jaa
Euroopassa vietetään 30.9. - 4.10.2013 Biotekniikan teemaviikkoa (European Biotech Week) DNA:n rakenteen selviämisen 60 v. juhlavuoden kunniaksi. Suomessa biotekniikan teemaviikkoa vietetään yleisölle, alan ammattilaisille ja opiskelijoille tarkoitettujen tapahtumien, seminaarien ja koulutustilaisuuksien parissa.

Euroopan bioteollisuuden kattojärjestö EuropaBio on lanseerannut lokakuun ensimmäisen viikon (30.9 - 4.10.2013) biotekniikan teemaviikoksi. Teemaviikkoa koordinoi Suomen Bioteollisuus ry (FIB) yhteistyössä  mm. Tekesin, VTT:n, Suomen molekyylilääketieteen instituutin FIMM:in, LUMA-keskuksen sekä Kemianteollisuus r:n kanssa.

Biotekniikan teemaviikkoa vietetään ensimmäistä kertaa Suomessa. Teemaviikolla tuodaan esille kotimaista biotekniikan huippuosaamista ja niitä mahdollisuuksia, joita bioteknologia tarjoaa ruoantuotannossa, terveydenhuollossa, energiantuotannossa ja luonnonvarojen kestävässä käytössä.

Biotekniikan viikolla pääosin maksuttomia tapahtumia järjestetään Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa. Viikko tarjoaa mm. seminaareja uudesta biopankkilaista, ja genomiikasta. Koululaisille ja opettajille on luvassa työpajoja, lisäkoulutusta sekä tutustumista alan opintoihin.  Tampereella yliopistotutkijat voivat tulla kuulemaan työmahdollisuuksista alan uraseminaarissa.  Turussa ja Oulussa järjestetään alan yrityksille ja tutkijoille seminaareja biotekniikan ajankohtaisista teemoista.

Suomessa bioalalla on korkeatasoista tutkimusta ja menestyviä yrityksiä

Suomessa on pitkät perinteet teollisen biotekniikan hyödyntämisessä elintarvike- ja panimoteollisuudessa ja teollisten entsyymien tuotannossa. Biotekniikalla on myös tärkeä rooli biotaloudessa – ennusteen mukaan kemianteollisuuden prosesseista noin 33 prosenttia korvautuu biotekniikalla vuoteen 2025 mennessä.

Moderni biotekniikka on tärkeä osa uusiutuvaa terveydenhuoltoa, joka muuttuu yhä yksilöllisemmäksi ja kuluttajakeskeisemmäksi. Lisääntyvä ja halpeneva genomitieto mahdollistaa yksilöllistetyn lääkehoidon. Suomella on erinomaiset mahdollisuudet tulla geenitiedon hyödyntämisessä johtavaksi maaksi Euroopassa. Suomen väkiluku on optimaalinen geneettisten riskitekijöiden löytämiseksi, tutkimuksen taso on korkeatasoinen ja Suomessa on kattavat näytekokoelmat ja rekisteritieto potilaista.

Arvioiden mukaan viiden vuoden sisällä markkinoille tulevista uusista lääkkeistä yli puolet on bioteknisesti tuotettuja. Myös sairauksien ennakointi ja toteaminen helpottuvat uusien bioteknisten menetelmien avulla.

Suomessa toimii useita mielenkiintoisia pieniä bioalan yrityksiä, jotka ovat menestyneet kansainvälisessä kilpailussa. Kaksi, alunperin pienissä bioalan yrityksissä (Biotie Therapies Oyj ja Hormos Medical Oy) kehitettyä lääkettä, ovat saaneet myyntiluvat Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Helsinkiläinen syöpähoitoihin erikoistunut bioyritys Oncos Therapeutics Oy on saanut ns. Orphan drug -statuksen kehittämälleen adenovirushoidolle. Teollisten entsyymien tuotannossa Roal Oy on maailman johtavia yrityksiä.

”Suomessa biotieteiden koulutus, osaaminen ja tutkimus ovat korkeatasoisia. Erityisesti biolääketieteessä meillä on maailman kärkikaartiin kuuluvia tutkimusryhmiä, joiden tutkimustulokset ja keksinnöt ovat pohjana suomalaisten pienten lääke- ja diagnostiikkayritysten liiketoiminnan kehittämiselle", toteaa Suomen Bioteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Timo Veromaa.

European Biotech Week:  www.biotechweek.org/

Biotekniikan teemaviikko Suomessa: www.finbio.net/fi/bw-tapahtumakalenteri

Suomen Bioteollisuus ry: www.finbio.net/fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomen Bioteollisuus ry
Carmela Kantor-Aaltonen, puh. 050 4045 166
carmela.kantor-aaltonen@chemind.fi

Tietoja julkaisijasta

Suomen Bioteollisuus ry
Eteläranta 10
00131 Helsinki

09 172 841http://www.finbio.net/fi
Suomen Bioteollisuus ry FIB on suomalaisen biotekniikkateollisuuden toimialayhteisö. Jäseniä on noin 60 kaikilta biotekniikan sovellusalueilta, niin suuria kuin pieniä yrityksiä. Vuonna 1997 perustettu FIB on Kemianteollisuus ry:n jäsen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Bioteollisuus ry

Life Science Mentors – Mentoring Service for Finnish Life Science Actors11.4.2018 09:00:00 EEST | Press release

Finnish industry organisations in the Life Science field have collaboratively created an internet based mentoring service for start-up companies, fledgling entrepreneurs and researchers interested to commercialise their inventions. The purpose of the service is to share the knowledge of experienced people with beginners and support their business development. The service is offered free of charge.

Life Science Mentors - Mentorointipalvelu Suomen Life Science toimijoille11.4.2018 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaiset Life Science -alan toimialajärjestöt ja fasilitaattorit ovat yhteistyössä rakentaneet nettipohjaisen mentorointipalvelun alan startup -yrittäjille, yrittäjäksi aikoville ja tutkimuksen kaupallistamisesta kiinnostuneille tutkijoille. Palvelun tarkoituksen on välittää alalla pitkään olleiden tietoa ja kokemusta vasta-alkajille ja liiketoiminnan kehittämisessä apua kaipaaville. Palvelu on käyttäjille maksutonta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye