Suomen Akatemia

Biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen uusissa akatemiahankkeissa korostuu tieteen monialaisuus ja korkea laatu

Jaa

Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta (BTY) on myöntänyt rahoituksen 70 akatemiahankkeelle, joissa on kaikkiaan yhteensä 92 osahanketta. Toimikunta käyttää rahoitukseen noin 38 miljoonaa euroa. Kaikista hankehakemuksista noin 17 prosenttia sai rahoituksen.

Akatemia myöntää hankerahoitusta kansainvälisesti korkeatasoiselle tieteelliselle tutkimukselle, jossa tavoitellaan mahdollisia tieteellisiä läpimurtoja ja tehdään tutkimusyhteistyötä parhaiden kansainvälisten ryhmien kanssa. Akatemiahankkeen rahoitus käytetään tutkimusryhmän palkkaamiseen ja muihin tutkimuskuluihin. Myönnettävä rahoitus ohjataan suomalaiselle yliopistolle tai tutkimusorganisaatiolle, joka hallinnoi akatemiahankkeen rahoituksen käyttöä.

BTY-toimikunnan tärkein päätöksentekokriteeri valinnoissa oli tutkimuksen korkea tieteellinen laatu. Rahoituspäätöksissä korostui lisäksi hankkeiden monitieteisyys ja tutkimusryhmien välinen korkeatasoinen sekä monialainen yhteistyö ja vaikuttavuus. Kaikki rahoituksen saaneet hakemukset saivat tieteellisiltä arviointipaneeleilta arvosanaksi 5 tai 6.

”Toimikunta rahoitti hankkeita laajasti biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen eri aloilta, ja tänä vuonna rahoitettujen joukossa oli useita monitieteellisiä hankkeita ja konsortioita. Monialaista tutkimusta ja yhteistyötä tarvitaan, kun etsitään ratkaisuja monimutkaisiin, globaaleihin ongelmiin. Tällaisissa hankkeissa myös tehtävän tutkimuksen tieteellinen ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus korostuu”, kertoo BTY-toimikunnan puheenjohtaja, professori Jussi Kukkonen.

Biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta rahoitti monipuolisesti akatemiahankkeita. Esimerkkejä rahoitetuista hankkeista:

Iryna Herzon Helsingin yliopistosta ja Minna Kaljonen Suomen ympäristökeskuksesta (SYKE) johtavat hanketta, jossa etsitään kotieläinten kestävää paikkaa suomalaisessa ruoantuotannossa ja ruokavalioissa. Lihan, maidon ja muiden eläinperäisten ruoka-aineiden tuotanto ja kulutus ovat kiivaan ja politisoituneen väittelyn kohteena. Kotieläinten rooli ruokajärjestelmissä ympäristön kantokyvyn, ihmisten terveyden ja eläinten hyvinvoinnin näkökulmasta on kestävyyshaaste. Osaltaan kotieläimet voivat parhaimmillaan tuottaa monia hyötyjä esimerkiksi ravinteiden kiertoon ja luonnon monimuotoisuuden ylläpitoon liittyen. Tutkimushankkeessa kysytään, kuinka kotieläinten moninainen arvo löydetään uudestaan maatiloilla, maisemissa ja lautasilla. Lisäksi tarkastellaan, millä keinoin siirtymä kestävään kotieläintuotantoon ja kulutukseen tapahtuu.

Ali Mobasheri Oulun yliopistosta johtaa hanketta, jossa tutkitaan mahdollisia hoitokeinoja lannerangan välilevyrappeumaan. Lannerangan välilevyrappeuma on yksi alaselkäkivun keskeisimmistä syistä. Välilevyrappeumassa joustavat ja kumimaiset levyt selkänikamien välissä kuluvat ja lopulta hajoavat kokonaan. Vaivalle ei ole olemassa vielä parantavaa hoitoa, ja pääasiassa alaselkäkipua hoidetaan särkylääkkeillä. Tutkimushankkeessa selvitetään eläinmallin avulla uusien, suoraan välilevyyn kohdistettavien injektiohoitojen tehokkuutta välilevyrappeuman hidastamiseksi tai pysäyttämiseksi sekä kipuoireiden vähentämiseksi. Onnistuessaan tutkimushanke mahdollistaa kudosta uusivien hoitomenetelmien käytön kokonaan uudella alueella selkäkipuisten potilaiden hoidossa.

Sylvain Tollis Itä-Suomen yliopistosta johtaa hanketta, jossa tutkitaan solujen kasvua ja jakautumista.Solukoot vaihtelevat paljon metrin pituisista hermosoluista pieniin imusoluihin. Tietyssä solupopulaatiossa solun koko on kuitenkin huomattavan yhtenäinen. Tutkimushankkeessa ratkotaan pitkäaikaista avointa kysymystä siitä, kuinka evoluutio muovasi ohjausmekanismeja säätääkseen kunkin solun koon sen toiminnan ja ympäristön mukaan. Hankkeessa käytetään uusimman kvantitatiivisen kuvantamisen ja genetiikan ainutlaatuista yhdistelmää tunnistamaan ja mittaamaan tärkeimmät parametrit, jotka koordinoivat solujen kasvua ja jakautumista. Projektin tulokset lisäävät merkittävästi terveyteen liittyvää tietoa ja auttavat ymmärtämään sairauksiin liittyviä mutaatioita syövässä ja muissa geneettisissä häiriöissä.

Lisätietoja

Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

BTY:n akatemiahankkeiden rahoitukseen 38 miljoonaa euroa.
BTY:n akatemiahankkeiden rahoitukseen 38 miljoonaa euroa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2022 rahoitamme tutkimusta 468 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Nya programdirektörer för strategisk forskning22.6.2022 10:49:16 EEST | Tiedote

Rådet för strategisk forskning (RSF) valde nya programdirektörer den 21 juni 2022. Professor Juha Helenius från Helsingfors universitet valdes till programdirektör för FOOD-programmet (Mot ett hållbart, hälsosamt och klimatneutralt livsmedelssystem) och teamledare Mika Nieminen från Teknologiska forskningscentralen VTT Ab valdes till programdirektör för STEER-programmet (Det allmännas ändrande roll och möjligheter att styra samhällsutvecklingen).

SRC selects new programme directors for strategic research programmes22.6.2022 10:42:20 EEST | Press release

The Strategic Research Council (SRC) selected new programme directors on 21 June 2022. Professor Juha Helenius (University of Helsinki) was selected as the programme director of the FOOD programme (Towards a Sustainable, Healthy and Climate-Neutral Food System) and Team Leader Mika Nieminen (VTT Technical Research Centre of Finland Ltd) as the programme director of the STEER programme (The Changing Role of Public Authority and the Potential for Steering Society).

Strategisen tutkimuksen uudet ohjelmajohtajat valittu22.6.2022 09:49:33 EEST | Tiedote

Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) valitsi 21.6.2022 uudet ohjelmajohtajat ohjelmille Kohti kestävää, terveellistä ja ilmastoneutraalia ruokajärjestelmää (FOOD) ja Julkisen vallan muuttuva rooli ja yhteiskunnan ohjaamisen mahdollisuudet (STEER). FOOD-ohjelman ohjelmajohtajaksi valittiin professori Juha Helenius Helsingin yliopistosta ja STEER-ohjelman ohjelmajohtajaksi tiimipäällikkö Mika Nieminen Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:stä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme