Työsuojelurahasto

Bisneskielellä kemikaaliriskit hallintaan

Jaa
Kun Työterveyslaitoksella tutkittiin kemikaaliriskien hallintaa, tutkijat havaitsivat liiketoiminnan kielen toimivuuden. Yrityksissä tulisi ymmärtää hyvän työympäristön ja hyvän tuottavuuden yhteys. Työterveyslaitoksen erikoistutkija Milja Koponen tutkijakumppaneineen paneutui kemikaaliturvallisuuteen Työsuojelurahaston tukemassa Kemtiku-hankkeessa. Hankkeen päähavainnot ovat Koposen mukaan paljolti yleistettävissä kaikkeen yrityksen turvallisuuskulttuuriin.

- Olennaista yritykselle on hyvä lähtötason arviointi, jonka paljastamia puutteita aletaan korjata.

Jotkut työpaikat edellyttävät erityisen tarkkaa perehtymistä. Tällöin tilanteiden huolellinen erottelu mahdollistaa turvallisen mutta kustannustehokkaan kehittämisen.

- Kun yrityksessä ymmärretään, että laadukas työympäristö on tuloksen tekemisessä tärkeä, se motivoi kehittämään työturvallisuutta.

Runsas, mutta hajanainen tieto

Kemtiku-hanke kokosi keinoja kemikaaliriskien hallintaan erityyppisissä työpaikoissa. Koponen kertoo, että hankkeessa niputettiin tuoreinta tietoa, jota on kertynyt monissa kehittämishankkeissa runsaasti.

Tutkijat keräsivät myös täsmätietoa monenlaisilla työpaikoilla. Lisäksi tutkijat haastattelivat viranomaisia, konsultteja sekä työmarkkina- ja toimialajärjestöjen edustajia.

Koponen kertoo, että juuri mainittujen kumppanien kanssa on tarkoitus muokata runsasta turvallisuustietoa yritysten kielelle, helposti saataville.

- Kemikaalit koetaan usein jopa turhan hankaliksi. Haluamme tarjota oikeaa tietoa oikeaan paikkaan. Nyt yrityksissä pitää kahlata oppaita ja nettisivuja, joiden tiedoista valtaosa ei vastaa juuri omaan tarpeeseen.

Vaikka Koponen toivoo, että yrityksissä johto ja työterveyshuolto keskustelisivat myös kemikaaliturvallisuudesta numeroilla, aina yhteisen kielen löytäminen ei ole helppoa.

- Kun esimerkiksi asbestille altistunut sairastuu tyypillisesti vasta vanhuuseläkkeellä, syy-yhteys on vaikea osoittaa. Ja altistuminen ei välttämättä johda ammattitautiin. Entä miten lasketaan työviihtyvyyden aleneminen, jos epämääräiset sairauspoissaolot lisääntyvät tai ilman epäpuhtaudet kasvavat, Koponen pohtii.

Pienillä isoin tarve

Koponen päättelee, että etenkin pieniltä yrityksiltä puuttuu tietoa, miten kemikaaliriskejä pitäisi arvioida. Isoissa yrityksissä kemikaaliturvallisuus- ja työympäristöasiat ovat yleensä hyvin hoidetut. Isoista yrityksistä voi siis löytää hyviä käytäntöjä pienille yrityksille.

 - Tarvitaan suhteuttamista. Alle kymmenen hengen konepajassa toimitusjohtaja hitsaa yhtä paljon kuin muutkin. On päivänselvää, että silloin ei voi hyvin paneutua kemikaaleihin. Kuitenkin jo yksi ammattitautitapaus voi vaarantaa yrityksen tulevaisuuden, Koponen tietää.

Työterveyslaitos esittelee kemikaaliturvallisuuden ohjeita ja tiedonlähteitä lähiaikoina verkkosivuillaan, pääosin ilmaiseksi. Kohderyhminä ovat etenkin pienet ja keskisuuret yritykset.

Myös Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston uusin viestintäkampanja keskittyy työpaikkojen vaarallisiin aineisiin, etenkin pienyritysten näkökulmasta.

Lisätietoja: Milja Koponen, erikoistutkija, Työterveyslaitos, milja.koponen@ttl.fi puh. 030 474 7000

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työsuojelurahasto
Työsuojelurahasto
Pohjoisesplanadi 21A
00100 Helsinki

+358(0)9 6803 3311,info@tsr.fihttp://www.tsr.fi, http://www.tiedonsilta.fi

Työsuojelurahasto rahoittaa työelämän tutkimus-, kehitys- ja tiedotustoimintaa, joka parantaa työyhteisöjen toiminnan turvallisuutta ja tuottavuutta.

Rahastoa hallinnoivat työmarkkinakeskusjärjestöt ja se saa varansa lakisääteisen tapaturmavakuutuksen maksutulosta. Rahaston toimintaa valvoo sosiaali- ja terveysministeriö. Rahasto rahoittaa Työturvallisuuskeskuksen toimintaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työsuojelurahasto

Tunteet ja tunnetaidot työpaikalla – kutsu Tutkimus tutuksi -tapaamiseen 28.11.20195.11.2019 07:25:00 EET | Kutsu

Tervetuloa Työsuojelurahaston 28.11. järjestämään Tutkimus tutuksi –tapaamiseen, jonka aiheena on tunteet ja tunnetaidot työpaikalla. Tilaisuudessa esillä olevissa hankkeissa tutkitaan ja kehitetään esimerkiksi tunnetoimijuutta, tunnetiloja ja tunneilmastoa työpaikalla. Tule kuulemaan ja keskustelemaan työelämän tunnetaidoista Työsuojelurahaston Tutkimus tutuksi -tapaamiseen torstaina 28.11.2019 klo 9-10.30 Musiikkitalon ravintolaan.

Työsuojelurahasto palkitsee ajankohtaisia hankkeita – Pidempiä työuria, aivoergonomiaa ja yhteistä vuorovaikutusosaamista9.5.2019 09:00:00 EEST | Tiedote

Työsuojelurahasto palkitsee 40-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi tunnustusstipendillä kolme ajankohtaista hanketta. Palkitut hankkeet ovat kehittäneet suomalaista työelämää tuottamalla uutta ja merkittävää tietoa sekä hyviä käytäntöjä. Kannustaako eläkeuudistus pidempiin työuriin? Miten hoitotyön aivokuorma saadaan kuriin? Onko tiimin vuorovaikutuksen aina oltava rationaalista? Tunnustusstipendit jaetaan ja hankkeet esitellään Tutkimus tutuksi -juhlatapaamisessa 9. toukokuuta 2019.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye