Podit Oy

Bo Haraldin uusin podcastsarja: Faktalompakko tulee - oletko valmis?

Jaa
Pankkien ja myöhemmin koko yhteiskunnan digitalisaatiohankkeissa mukana ollut Bo Harald hyppää uuden äärelle juontaessaan ensimmäistä podcastsarjaansa - tunnetaanhan Harald edelläkävijänä monessa asiassa, niin myös tässä. “Faktalompakko tulee - oletko valmis?” on uusi Podit® Originals -sarja, jonka tavoitteena on mahdollisimman kansantajuisesti kertoa edessä olevasta valtavasta muutoksesta datan ja digin maailmassa. Tavoitteena on, että ihmiset kotona, työtehtävissä, yrittäjinä ja politiikassa ymmärtävät, miten faktalompakot ja niitä yhdistävä infrastruktuuri parantavat oman datan hallintaa, palveluita ja tuottavuutta, sekä vähentävät kitkaa, riskejä, harmaata taloutta ja rikollisuutta. Ja että osaamme laajemmin olla ylpeitä siitä, että Suomi on tälläkin digisaralla edelläkävijä.

Kun tavallisen nahkalompakon sisältö ajokorteista kuitteihin siirtyy digitaaliseen faktalompakkoon, hyötyy käyttäjä monin eri tavoin - muun muassa henkilökorttien väärentäminen vaikeutuu ja turvallisuus paranee. Tämän lisäksi faktalompakon merkittävä etu on minkätahansa vahvistetun datan tilaaminen: lompakkoon voi tilata esimerkiksi koulu- ja osaamistodistuksia, koronapassin, tulo- ja omistustietoja, saatuja ja annettuja valtakirjoja, tilauksia, sekä tietenkin valtion e-henkilöllisyyskortin heti, kun se valmistuu. 

“Ensiksi täytyy sanoa, että olemme todella valtaisan muutoksen edessä - ja heti perään, että Suomi voi taas kerran johtaa kehitystä globaalissakin vertailussa,” aloittaa Harald. 

Tämän paalupaikan hyödyntäminen vaatii Haraldin mukaan sellaista kerrontaa, että mahdollisimman moni voi ymmärtää kuinka suuresta ja hyödyllisestä asiasta on kyse - oli sitten kyseessä turvallisuus, palveluiden taso, tuottavuus tai koko kansantalous. 

Siten kansalainen voi olla mukana itsekin luomassa kunnon imua, joka nopeuttaa palveluiden kehittämistä aivan uudelta pohjalta. 

Suomi maailman kärjessä kolmessa jättiaskeleessa:

1. Ensimmäinen oli verkkopankki. 

Ensimmäinen TeleSYP syntyi jo -79 ja KotiSYP -82. SYP, Merita ja Nordea olivat maailman suurimmat verkkopankit maksutransaktioilla mitattuna - Nordea saattaa vieläkin olla kärkikastissa. Muut suomalaiset pankit olivat hyvin lähellä samaa kokoluokkaa Suomessa. Tämän tottumuksen ja valmiiden IT-ratkaisujen päälle rakennettiin tunnistuspalveluita, verkkolaskutusta, e-palkkaa ja paljon muuta. Tunnistuspalveluita on tänä vuonna käytetty arviolta 250 miljoonaa kertaa, eli noin 50 kertaa per aikuinen vuodessa.

2. Toinen askel oli Internet. 

Verkkopankkien puolen miljoonan käyttäjän ansiosta suomalaiset olivat netin käytössä maailman ykkösiä parin vuoden aikana 1990-luvulla. Vaikka meillä oli Nokia, joka toi Internetin taskuihin ja käsilaukkuihin, kapeni etumatkamme huomattavasti johtovuosien jälkeen. Myöhemmin osa etumatkasta pystyttiin pelastamaan, kun kaksi globaalia organisaatiota perustettiin: Mobey Forum vuonna 2000 ja MyData vuonna 2017. Lisäksi yksityisen ja julkisen sektorin Real Time Economy -ohjelma vuodelta 2006 oli tärkeä hanke, ja se päätyikin myös Euroopan komission agendalle. Harald on ollut perustajajäsenenä kaikissa näissä kolmessa. Hän ihmettelee, kuinka näin pieni maa pystyy näinkin suuriin hankkeisiin, eikä maan itsetunto siltikään nouse kaiken tämän jälkeen korkeuksiin.

3. Kolmas askel on luottamuksen Internet.

Alkuperäisen Internetin valuvirhe on tunnetusti se, ettet voi luottaa siihen, kenen kanssa olet vuorovaikutuksessa. Tässä kuvioihin tulee faktalompakko, joka on tarkoitettu jokaiselle EU-kansalaiselle, yritykselle ja julkisen sektorin organisaatiolle. Faktalompakko on paikka, sovellus pilvessä, kännykässä tai koneessa, johon ihminen voi tilata itseään koskevaa vahvistettua dataa, sekä päättää, kuka dataa saa käyttää.

Monien mielestä faktalompakko on nyt yhtä tärkeä, kuin internet-selain oli aikoinaan. “Aika kova juttu, että voimme olla tässäkin kärjessä,” sanoo Harald. Hienoa on myös se, että faktalompakot ja niitä yhdistävä Findy-verkko -kokonaisuus ovat kestävä tapa toteuttaa hallitusohjelmassa olevat MyData- ja reaaliaikaiset taloustavoitteet.

Haraldin mukaan tarvitsemme aiheesta selkeää kerrontaa ja vähemmän “tech speakia”. Hän sanoo ihmisten tarvitsevan enemmän paneutumista arkisiin tilanteisiin ja mahdollisiin pelkoihin. Nyrkkisääntönä toimintaa ohjailee virke: “Ei palvella asiakasta, vaan hänen elämäntilannettaan”. Erityisen tärkeää olisi saada viesti perille myös yrittäjille – tässä piilee hieno mahdollisuus suurten ja pienten yritysten kilpailutilanteen tasoittamiseen.

Faktalompakko tulee - oletko valmis? -podcast on sarja pohdintaa ja keskusteluja, jossa Harald toivoo pystyvänsä avaamaan aihetta ja sen massiivisia hyötyjä mahdollisimman selkeästi ja laajasti. Sarja pyrkii vastaamaan kysymykseen, kuinka ihmiset hyötyvät faktalompakosta eri rooleissaan kotona, yrittäjänä, työntekijänä, päättäjänä ja äänestäjänä, sekä kuinka laajasti palvelua voi käyttää. “Opi kerralla, käytä kaikkialla”.

Miten luottamuksen Internetiin päästään ja mihin visioon olemme kaiken kaikkiaan matkalla? Muun muassa näihin aiheisiin Harald paneutuu seuraavissa “Faktalompakko tulee - oletko valmis?” -jaksoissa.

Osa 2. Onko tämä luottamuksen Internet yhtä suuri asia kuin Internet? Vai suurempi? 

Osa 3. Miten Findy-infrastruktuuri ja sen faktalompakot voivat vähentää kitkaa taloudesta?

Osa 4. Miksi Suomi on edelläkävijä? Johtuuko se siitä, että olimme maailman ensimmäinen verkkopankkimaa? Mitä olisimme voineet tehdä paremmin?

Osa 5. MyData.org on Suomesta liikkeelle lähtenyt globaali aloite. Mitä se ajaa?

Osa 6. Miten globaalit arviot luottamuksen Internetin hyödyistä voivat olla niin suuret?

Osa 7. Miten Suomi voi yhdessä Saksan, Espanjan ja Hollannin kanssa varmistaa, että EU:n faktalompakkolinjaus menee oikein?

Osa 8. Miten tunnistaminen muuttuu faktalompakkoympäristössä?

Osa 9. Miksi tämä ei ole jo valmis?




Kuuntele Bo Haraldin Faktalompakko tulee - oletko valmis? Podit® Originals -sarja vain Poditissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Podit Oy
Podit Oy
Mannerheimintie 109
00280 HELSINKI

http://www.podit.fi

Podit® on yrityksen avainhenkilöiden ja suomalaisten yksityisten sijoittajien 100 prosenttisesti omistama start-up yritys, jonka päämaja on Helsingissä.

Podit® -applikaatio ladattavissa Google Playssa ja AppStoressa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Podit Oy

Inhimillinen johtaminen -podcast avaa modernia johtamista modernien johtajien suulla1.6.2022 07:30:00 EEST | Tiedote

Uudessa, tänään julkaistussa Podit® Originals -sarjassa ”Inhimillinen johtaminen” keskitytään kokeneiden johtajien tarinoihin ja kokemuksiin ihmisten johtamisesta. Sarjassa on kahdeksan reilun puolen tunnin osaa ja sarjan juontaa modernin työelämän ja johtajuuden kehittäjä, Timanttia Consulting toimitusjohtaja Ulla Vilkman. Sarja tarjoaa kuuntelijalle mahdollisuuden peilata omaa johtamistaan, kuulla kokemuksia, sekä mahdollisuuden oppia vieraiden kokemista onnistumisista ja jopa virheistä.

Juuri 45 miljoonan euron rahoituksen saaneen suomalaisen fintech-yhtiö Enfucen perustaja Monika Liikamaa on rohkea yrittäjä - myös mielipiteissään ja laukookin totuuksia podcast-sarjassa ”Kasvupääoma”15.12.2021 07:30:00 EET | Tiedote

Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja Pia Santavirran uudessa Podit® Originals podcast -sarjan ”Kasvupääoma” kuudennessa jaksossa vieraana on finanssiteknologiayritys Enfucen toimitusjohtaja ja perustaja Monika Liikamaa. Viime viikolla julkaistiin suomalaisen fintech-yhtiö Enfucen saama 45 miljoonan euron rahoitus. Pääsijoittajina tällä rahoituskierroksella oli eurooppalainen pääomasijoitusrahasto Vitruvian Partners, kiinalainen teknologiayhtiö Tencent, suomalainen Maki.vc sekä yhtiön aikaisempia sijoittajia.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye