Robert Bosch Oy

Boschin uusi sähkökäyttö tuo pakettiautoihin ja kuorma-autoihin lisää vääntöä ja pidentää ajokantamaa

Jaa

Bosch tuo uuden, kooltaan pienemmän mutta tehokkaamman sähkökäytön pakettiautoihin ja keskikokoisiin kuorma-autoihin. Uusi sähkökäyttöyksikkö otetaan ensimmäisenä käyttöön Daimler Truckissa.

Pakettiautot ja keskikokoiset kuorma-autot ovat tärkeitä kaupunkien tavarajakelussa. Sähkötoimisina ne vähentävät äänisaastetta ja ovat päästöttömiä, mikä vaikuttaa kaupunkien ilmanlaatuun. Bosch aloittaa uuden, pakettiautoihin suunnatun sähkökäyttöyksikön massatuotannon. Uusi sähkökäyttö koostuu sähkömoottorista ja integroidusta invertteristä eli vaihtosuuntaajasta.

“Bosch edistää sähköistä liikennettä myös hyötyajoneuvoissa. Edeltäjiinsä verrattuna uusi sähkökäyttö tarjoaa enemmän tehoa ja vääntöä ja on samalla aiempaa kevyempi ja kompaktimpi”, Mobility Solutions -liiketoiminnan johtaja Markus Heyn kertoo.

Sähkömoottori ja invertteri painavat yhteensä noin 80 kg. Bosch on vähentänyt sähkön häviöitä yli 20 prosenttia uusilla tehopuolijohteilla, joiden ansiosta invertterin teho nousee 97 prosenttiin. Tämä parantaa ajoneuvojen ajokantamaa. Joustavan rakenteen johdosta uusi käyttömoduuli on entistä helpompi integroida sekä nykyisiin että uusiin automalleihin.

Uusi yksikkö otetaan ensimmäisenä käyttöön Daimler Truckissa. Yksikköä on täydennetty DC/DC-konvertterilla ja Boschin ajoneuvon voimansiirron ohjausyksiköllä. Yksikön maksimiteho on 129 kW ja jatkuva teho 100 kW. Kestomagnetoitu tahtikone voi tuottaa lyhytaikaisesti jopa 430 newtonmetrin huippuvääntömomentin. Jopa 8,5 tonnin ajoneuvoissa tämä takaa erinomaisen ajokyvyn kaikissa olosuhteissa – myös mäkisissä kaupungeissa, kuten Tokiossa, Roomassa tai San Franciscossa.

Uudet mikro-ohjaimet tuovat tehoa

Sähkömoottorin ja invertterin malli pohjautuu Boschin henkilöautosegmentissä käytettyyn teknologiaan. Tämä nopeutti kehitystyötä ja vähensi kustannuksia.

Koska sähkökäyttömoduuli upotetaan ajoneuvon olemassa olevaan vesijäähdytysjärjestelmään, öljypohjaista jäähdytysjärjestelmää ei tarvita. Lisäksi sähkömoottorin korkea kierrosmäärä takaa, että yksinopeuksinen vaihteisto täyttää kaikki vaatimukset.

Uuden sähkökäytön pienemmät mitat mahdollistavat myös yhdestä osasta koostuvan akun käyttämisen. Uudet mikro-ohjaimet tarjoavat huomattavasti suuremman tehon monimutkaisten ohjausalgoritmien käsittelyn millisekuntien sisällä. Näin ollen ohjelmisto on suurelta osin vastuussa sähkökäytön toiminnasta ja sitä voidaan räätälöidä asiakkaiden toiveiden mukaisesti.

Sähkökäyttömoduuleja tuotetaan Saksan Hildesheimissa, joka on Boschin päätuotantolaitos sähkökäytöille.

Laaja tuoteportfolio ja isoja investointeja sähköiseen liikenteeseen

“Bosch on jo investoinut yli viisi miljardia euroa sähköiseen liikenteeseen”, Heyn sanoo.

Vuodesta 2018 alkaen Boschilla on ollut jo 170 sähköisen liikenteen tuotantoprojektia. Myynnin odotetaan ylittävän 5 miljardin rajan vuonna 2025. Boschilla on laaja tuoteportfolio aina yksittäisistä sensoreista, sähkömoottoreista, sähköelektroniikasta ja sähköisistä ohjausyksiköistä integroituihin ratkaisuihin (kuten eAxle) sekä valmiiksi integroituihin moduuleihin.

Esimerkiksi ajomoduulissa, joka integroi käytön, ohjauksen ja jarrut, on yksinkertaistetut rajapinnat, mikä parantaa komponenttien välistä vuorovaikutusta. Tämä puolestaan varmistaa optimaalisen vuorovaikutuksen sähköajoneuvon järjestelmien ja osakokoonpanojen välillä, kuten ajoneuvon vakauttamisen ja energian talteenoton.

 

 
 

Yhteyshenkilöt

Maija Andersson
+358 10 480 8225
maija.andersson@fi.bosch.com

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Robert Bosch Oy
Robert Bosch Oy
Robert Huberin tie 16 A
01510 Vantaa

010 48080http://www.bosch.fi

Bosch-konserni on maailman johtava teknologiatuotteiden ja palvelujen toimittaja. Sen palveluksessa oli vuoden 2021 lopussa noin 402 600 työntekijää. Konsernin liikevaihto vuonna 2021 oli 78,7 miljardia euroa. Konserni on jaettu neljään liiketoiminta-alueeseen: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods ja Energy and Building Technology. Johtavana IoT-yhtiönä Bosch tarjoaa innovatiivisia ratkaisuja älykoteihin, teollisuus 4.0:lle ja verkottuneeseen liikkumiseen. Boschin asiantuntijuus anturiteknologiassa, ohjelmistoissa ja palveluissa sekä oma IoT-pilvipalvelu takaavat, että sen asiakkaat voivat saada verkottuneita ja toimialojen rajat ylittäviä ratkaisuja yhdeltä toimittajalta.

Strategisena tavoitteena on helpottaa elämää ja parantaa elämänlaatua tuotteilla ja ratkaisuilla, jotka sisältävät tekoälyä (AI) tai jotka on kehitetty tai valmistettu sen avulla. Yhtiö tarjoaa tekniikkaa, joka on ”Invented for life.”

Konserni käsittää Robert Bosch GmbH:n sekä sen noin 440 tytäryhtiötä ja paikallista yhtiötä yli 60 maassa. Jos mukaan luetaan myös myynti- ja palveluyhteistyökumppanit, on Bosch tuotanto-, suunnittelu- ja myyntiverkostonsa kautta läsnä lähes kaikissa maailman maissa. Bosch-konserni on ollut hiilineutraali vuoden 2020 ensimmäisestä neljänneksestä lähtien. Yhtiön kasvun perusta on sen innovaatiovoima. Tutkimuksessa ja tuotekehityksessä työskentelee noin 76 100 henkilöä 128 toimipisteessä eri puolilla maailmaa. Heistä noin 38 000 on ohjelmistokehittäjiä.

Robert Bosch (1861–1942) perusti yhtiön Stuttgartissa vuonna 1886 hienomekaniikan ja sähkötekniikan korjaamoksi. Robert Bosch GmbH:n poikkeuksellinen omistusrakenne takaa konsernin taloudellisen riippumattomuuden. Sen ansiosta yhtiön on mahdollista suunnitella tulevaisuuttaan pitkäjänteisesti ja sijoittaa tulevaisuutensa kannalta välttämättömiin investointeihin etupainotteisesti. Yleishyödyllinen säätiö Robert Bosch Stiftung omistaa 94 prosenttia Robert Bosch GmbH:n osakkeista. Loput osakkeista omistaa Boschin perhe yrityksensä kautta sekä Robert Bosch GmbH. Suurinta äänivaltaa yhtiössä käyttää Robert Bosch Industrietreuhand KG, joka huolehtii myös omistajuuteen liittyvistä toiminnoista.

Lue lisää: www.bosch.fi, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Robert Bosch Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme