Vaasan kaupunki - Vasa stad

Bostadsrätt lämpar sig för många olika livssituationer

Dela

Vasa Bostadsrätt Ab är ett stadsägt bolag som har 241 bostadsrättsbostäder på olika håll i Vasa, bland annat i centrum, Hemstrand och Gerby. Bostadsrätten är ett flexibelt val för olika behov och i olika livssituationer. Det är en boendeform som kombinerar de bästa sidorna av hyresboende och ägarboende och kan även föra samman invånare kring samma gård.

Iina Muukkonen med familj hittade en lämplig bostad för sin livssituation och sina behov bland bostadsrättsbostäderna. Bild: Sarianne Manninen
Iina Muukkonen med familj hittade en lämplig bostad för sin livssituation och sina behov bland bostadsrättsbostäderna. Bild: Sarianne Manninen

– Bostadsrätten är en mellanform mellan ägarboende och hyresboende. Vi har lägenheter i olika storlekar, allt från ettor till större familjebostäder. En bostadsrättsbostad är ett bra val för exempelvis unga familjer som är osäkra på om de vill bygga eget eller för äldre som vill avstå från sina egnahemshus, säger Marianna Ala, verkställande direktör för BC Consulting som ansvarar för fastighetsförvaltningen.

För att få en bostadsrättsbostad ska du betala 15 procent av bostadens anskaffningspris, som alltefter objekt är cirka 15 000–25 000 euro. Du kan bo i bostaden så länge du vill och avgiften återbetalas när du flyttar därifrån.

– I en bostadsrättsbostad kan du bo som i din egen, bara utan de risker som ägandet för med sig. Också boendesäkerheten motsvarar den för ägarbostäder. Innehavaren får fritt göra ändringsarbeten i och anskaffa önskad utrustning till bostaden, fortsätter Ala.

För bostaden betalas ett månatligt bruksvederlag, i vilket ingår avgifterna för användning av tvättstuga och bredband. Bruksvederlaget är ofta lägre än den allmänna hyresnivån. Dessutom kan du ansöka om bostadsbidrag för vederlaget på samma sätt som för hyran.

Bostadsrätt ger friheter och skapar gemenskapskänsla

Iina Muukkonen flyttade in i en bostadsrättsbostad med sin familj när hon efter ett husköp som gick snett var tvungen att snabbt hitta på en nödlösning. När familjen i slutet av juni lastade av sitt flyttlass kunde de dra en suck av lättnad: trots en snabb tidtabell hade de lyckats fatta ett tryggt och bra val och hitta ett trevligt hem för sig själva.

– Det som var särskilt bra i vår situation var att vi inte behövde förbinda oss till beslutet i lika hög grad som skulle ha varit fallet om vi bara snabbt hade köpt ett hus någonstans eller försökt leta efter en stor hyreslägenhet. Denna boendeform motsvarade våra behov väldigt bra, förklarar Muukkonen.

Bostadsrättsinnehavare har lite större möjligheter att förverkliga sina idéer än hyresgäster, till exempel i fråga om vilken färg de vill ha på väggarna. Dessutom kan det hjälpa till att skapa en gemenskapskänsla när alla invånare också har samma boendeform.

– Det är fullt möjligt att det uppstår en viss gemenskapsanda när alla i princip är i samma situation, funderar Muukkonen.

Detsamma tycker Liisamaria Palmroth som kan sägas vara något av en veteran när det gäller bostadsrätt. Hon hann bo upp till 23 år i sin bostadsrättsbostad i Helsingfors innan hon återvände till Vasa.

– Bostadsrätten är ett alternativ att räkna med, eftersom den ger en möjlighet att komma över en boendetrygg bostad med relativt låga initialkostnader, säger Palmroth.

Det är svårt för Palmroth att hitta något negativt att säga om bostadsrätten när hennes egna erfarenheter är så positiva.

– Det beror helt på invånarna. Till exempel hade vi i Helsingfors olika knytkalas på innergården varje år och dessutom talkon och andra gemensamma aktiviteter i vardagen.

Gör så här för att ansöka om bostadsrätt

Det är lätt att ansöka om bostadsrätt. För att kunna få en bostadsrättsbostad behöver du lämna in både en ordningsnummersansökan och en bostadsansökan. Bostadsrättsbostäderna delas ut alltefter ordningsnummer.

Om flera sökande är intresserade av samma bostad är det den med det lägsta ordningsnumret som får bostaden. Du kan lämna in en ordningsnummeransökan även om du ännu inte skulle ha hittat en lämplig bostad.

Det är möjligt att få en bostadsrättsbostad oavsett vilka inkomster man har. Bostadens storlek begränsas inte heller, vilket betyder att du kan få tillgång till en bostad som också motsvarar dina framtida behov.

För mer information om bostadsrätten och bostadsrättsbostäderna i Vasa, gå in på https://www.vaasanasumisoikeus.com

 

Kontakter

Marianna Ala
Konsult, vd
Tel. 040 669 5398
marianna.ala@bcconsulting.fi

Bilder

Iina Muukkonen med familj hittade en lämplig bostad för sin livssituation och sina behov bland bostadsrättsbostäderna. Bild: Sarianne Manninen
Iina Muukkonen med familj hittade en lämplig bostad för sin livssituation och sina behov bland bostadsrättsbostäderna. Bild: Sarianne Manninen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Den 18 september är det hälsovårdarnas dag – de vårdar kommunbor från vaggan till graven17.9.2021 11:59:12 EEST | Tiedote

Hälsovårdarnas arbetsinsats för kommunbornas hälsa är verkligen omfattande och mångsidig. Var och en av oss har fått prata med en hälsovårdare, för de har en viktig roll när det gäller att främja kommunbornas hälsa och välmående från vaggan till graven. Hälsovårdare kan arbeta t.ex. vid mödrarådgivningen, barnrådgivningen, skol- och studenthälsovården samt inom den service som främjar seniorers hälsa.

Terveydenhoitajapäivää vietetään 18.9. – he hoitavat kuntalaisia vauvasta vaariin17.9.2021 11:54:49 EEST | Tiedote

Terveydenhoitajien työpanos kuntalaisten terveyden eteen on todella laaja ja monipuolinen. Jokainen meistä on päässyt ”terkkarin” juttusille, sillä he ovat tärkeässä roolissa kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi vauvasta vaariin. Terveydenhoitajat voivat työskennellä esimerkiksi äitiysneuvolassa, lastenneuvolassa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa sekä ikäihmisten terveydenedistämisen palveluissa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum