Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto

Brexit: Euroopan parlamentti suosittelee assosiaatiosopimusta EU:n ja Britannian tulevan suhteen perustaksi

Jaa

Euroopan parlamentti hyväksyi päätöslauselman, jossa esitetään puitteet mahdolliselle assosiaatiosopimukselle EU:n ja Britannian tulevan suhteen perustaksi.

Parlamentin päätöslauselmassa todetaan, että assosiaatiosopimus voisi tarjota puitteet EU:n ja Britannian tulevalle suhteelle, kun otetaan huomioon Britannian asettamat ehdot. Parlamentti hyväksyi päätöslauselman äänin 544 puolesta, 110 vastaan ja 51 tyhjää.

Tuleva suhde perustuisi neljään pääpilariin:

  • Kauppa- ja taloussuhteet (vapaakauppasopimus)
  • Sisäinen turvallisuus
  • Yhteistyö ulkopolitiikan ja turvallisuuden alalla
  • Aihekohtainen yhteistyö esimerkiksi tutkimuksen tai innovointihankkeiden alalla

Mepit korostavat, että assosiaatiosopimuksen pitäisi varmistaa johdonmukaiset puitteet tulevan suhteen hallinnolle. Järjestelmään pitäisi sisällyttää vankka riitojenratkaisumekanismi.

Parlamentin brexit-ohjausryhmän valmistelemassa päätöslauselmassa korostetaan EU:n ainutlaatuista luonnetta, johon kuuluvat yhteiset sitovat säännöt, yhteiset toimielimet ja yhteiset valvonta-, täytäntöönpano- ja oikeudenkäyttöjärjestelmät. Tämä tarkoittaa sitä, että EU:n ulkopuolisilla mailla ei voi olla samoja oikeuksia, etuja ja markkinoille pääsyä kuin EU-mailla, vaikka niiden lainsäädäntö olisi lähes yhdenmukainen EU:n kanssa.

EU:n ja Britannian tulevan suhteen pitää päätöslauselman mukaan kunnioittaa EU:n sisämarkkinoiden yhtenäisyyttä, tulliliittoa, neljää vapautta sekä taata EU:n oikeusjärjestys ilman, että poimittaisiin päältä vain parhaat palat. EU:n päätöksenteon ja oikeusjärjestyksen riippumattomuus, mukaan luettuna Euroopan unionin tuomioistuimen rooli, on säilytettävä.

Erosopimus ja siirtymäaika

Päätöslauselmassaan parlamentti tukee komission 28.2. julkaisemaa luonnosta erosopimukseksi ja esityksiä siirtymäjärjestelyistä.

Mepit korostavat päätöslauselmassaan, että on tärkeää varmistaa EU:ssa asuvien brittien ja Britanniassa asuvien EU-kansalaisten yhtäläinen ja oikeudenmukainen kohtelu.

Parlamentti suhtautuu myönteisesti komission erosopimusluonnokseen sisältyvään Irlantia ja Pohjois-Irlantia koskevaan pöytäkirjaan. Pöytäkirjassa varmistetaan joulukuun raportissa luonnosteltujen varautumisjärjestelyjen toimintavalmius. Näin voitaisiin taata Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisen yhteistyön säilyminen ja välttää kovan rajan synty. Mepit korostavat lisäksi, että Britannian hallituksen on varmistettava, että pitkänperjantain sopimusta noudatetaan ja että kansalaisten oikeuksia ei kavenneta.

Seuraavaksi

Päätöslauselmassa parlamentti antaa näkemyksensä EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta ennen 22.-23.3. järjestettävää EU:n huippukokousta. Huippukokouksessa EU:n päämiesten odotetaan hyväksyvän neuvoston suuntaviivat Britannian ja EU:n tulevaa suhdetta koskeville neuvotteluille. Lopullinen sopimus edellyttää Euroopan parlamentin täysistunnon hyväksyntää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto
Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin tiedotustoimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-tiedotustoimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti - Suomen-tiedotustoimisto

KUTSU toimittajille taustatilaisuuteen Turussa 22.5.: Ajankohtaiset EU-aiheet, perustietoa EU:sta ja EU-tiedonhaku15.5.2018 14:33Kutsu

Tervetuloa tiistaina 22.5. klo 16.30-18 Turussa Hotelli Scandic Plazassa (Yliopistonkatu 29, Turku) järjestettävään taustatietotilaisuuteen vuosi ennen toukokuussa 2019 pidettäviä EU-vaaleja. Toimittajille suunnatussa tilaisuudessa tehdään katsaus Euroopan komission ja Euroopan parlamentin agendoilla tulevina kuukausina oleviin aiheisiin ja esitellään keinoja seurata näitä aiheita. Samalla käydään läpi EU-päätöksentekoa eri EU:n toimielimissä ja tutustutaan toimittajien käytössä oleviin EU-tiedon lähteisiin ja mediapalveluihin. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme