Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Brexit-neuvottelut eroehdoista: konkreettisia edistysaskelia tarvitaan

Jaa

Euroopan parlamentin jäsenet toteavat, että eroehdoissa ei ole edetty riittävästi EU:n päätavoitteiden osalta, mikä olisi edellytys EU:n ja Britannian tulevaa suhdetta koskevien neuvottelujen aloittamiselle.

Mepit hyväksyivät tiistaina Euroopan parlamentin täysistunnossa päätöslauselman, jonka mukaan EU:n 27 jäsenmaan tulisi siirtää arviotaan brexit-neuvottelujen etenemisestä huippukokouksessaan 20.10. Parlamentin mukaan EU:n kolmen keskeisen tavoitteen osalta ei ole ”edetty riittävästi”, ellei viidennellä neuvottelukierroksella tapahdu merkittävää edistymistä. EU:lle tärkeitä neuvottelukysymyksiä ovat kansalaisten asema, Britannian EU-rahoitussitoumukset ja Irlannin ja Pohjois-Irlannin välinen raja.

Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 557 puolesta, 92 vastaan ja 29 tyhjää.

Vaikka parlamentti suhtautuu pääministeri Mayn Firenzessä pitämässään puheessa esittämiin selvennyksiin positiivisesti, pitää Britannian hallituksen viipymättä tehdä konkreettisia ehdotuksia seuraavien kysymysten osalta:
- 4,5 miljoonan EU:n ja Britannian kansalaisten kaikkien oikeuksien säilyttäminen
- Britannian EU:ta koskevien rahoitussitoumusten noudattaminen
- Irlannin ja Pohjois-Irlannin välinen raja ja rauhanprosessin pitkänperjantain sopimus

Lisäehto neuvottelujen ensimmäisen vaiheen loppuunsaattamiselle on, että Britannian pitää noudattaa EU-lainsäädäntöä viralliseen EU-eroon saakka.

Kommentit

Parlamentin puhemies Antonio Tajani kommentoi: “Pääministeri Mayn Firenzessä pitämä puhe osoitti, että May on avoin dialogille ja ymmärtää, mitä on pelissä. Kehotan muuntamaan nämä hyväntahdon sanat konkreettisiksi suunnitelmiksi, joita tarvitaan neuvottelujen etenemiseksi. Tänään käyty äänestys päätöslauselmasta varmisti parlamentin yhtenäisen tuen EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier’lle. Keskustelussa tuli myös esille selkeä tahto rakentavaan lähestymistapaan Britannian kanssa käytävissä neuvotteluissa ja huoli näiden pitkittymisestä. Toivon, että seuraavien kuukausien aikana neuvotteluissa edetään riittävästi, jotta edellytykset EU:n ja Britannian tulevaa suhdetta koskevien keskustelujen aloittamisesta täyttyvät.”

Guy Verhofstadt, parlamentin Brexit-edustaja totesi: “Neuvotteluissa ei ole edistytty riittävästi. Olemme erityisen huolissamme kansalaisten oikeuksien takaamisesta. Esitys meidän puoleltamme tältä osin on yksinkertainen. Britanniassa asuville EU-kansalaisille tulisi taata samat oikeudet eron jälkeen kuin nyt, ja muualla EU:ssa asuville Britannian kansalaisille tulisi myös taata tämänhetkiset oikeudet. Kysyn itseltäni, miksi yhä keskustelemme tästä. Tämä asia pitäisi saada käsiteltyä loppuun nyt.”

Keskustelu

Mepit keskustelivat parlamentin brexit-ohjausryhmän laatimasta päätöslauselmaluonnoksesta komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin ja EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier’n kanssa tiistaina aamupäivällä.

Taustatietoa

Päätöslauselmassaan parlamentti esittää näkemyksensä brexit-neuvotteluiden kulusta ennen 20.10. Brysselissä pidettävää 27 EU-maan huippukokousta, jossa valtioiden ja hallitusten päämiehet arvioivat brexit-neuvotteluiden etenemistä. EU:n ja Britannian välinen tuleva EU-erosopimus vaatii Euroopan parlamentin hyväksynnän.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme