Suomen Punainen Risti SPR

Bristen på rent vatten allt större problem när naturkatastrofer blir kraftigare – Insamlingen Hungerdagen inleds på torsdag

Jaa

Varje dag dör 800 småbarn på grund av brist på rent vatten. Situationen förvärras av att klimatförändringen förstärker torrperioder, stormar och översvämningar. Insamlingen Hungerdagen inleds på torsdag och genom den hjälper Röda Korset offer för naturkatastrofer och konflikter världen över samt olycksoffer i Finland.

Biståndsmaterial delas ut i Bahamas, där orkanen Dorian förstörde byggnader och fällde träd i början av september. Foto: Maria Santto
Biståndsmaterial delas ut i Bahamas, där orkanen Dorian förstörde byggnader och fällde träd i början av september. Foto: Maria Santto

I takt med klimatförändringen blir bristen på rent vatten en allt större risk för människors hälsa. Att klimatet blir varmare innebär att både stormar och översvämningar samt extrem torka ökar, så allt oftare finns det alltför lite eller alltför mycket vatten någonstans.

För att överleva behöver varje människa enligt minimikriterierna för humanitärt bistånd cirka 15 liter vatten per dag. Av det ska en del vara sådant att det går att använda till matlagning och som dricksvatten. Det är en liten mängd vatten, bara en och en halv hink.

– Ändå dör 800 barn under fem år varje dag på grund av brist på rent vatten och dålig hygien. Barnen dör framför allt i diarré, säger Rea Noponen, hälsovårdsrådgivare vid Finlands Röda Kors.

– Det kan finnas för lite vatten eller så är vattnet smutsigt. Klimatförändringen gör naturkatastrofer kraftigare, så det här är ett problem vi kommer att stå inför allt oftare i framtiden.

Brist på rent vatten är vardag för en stor del av befolkningen på jorden på grund av att de inte har vatten- och sanitetssystem. Men naturkatastrofer kan också sprida problemet till områden där mängden rent vatten tidigare har räckt till. Till exempel orkanen Dorian som svepte fram över Bahamas i september förstörde vatten- och sanitetssystem i Karibien.

Rent vatten är en central del av Röda Korsets arbete

Att förbättra tillgången till rent vatten är så gott som alltid en del av Röda Korsets katastrofhjälp och utvecklingssamarbete. Just nu råder akut brist på rent vatten till exempel i Bahamas efter orkanen Dorian och i krigshärjade Syrien.

Röda Korset erbjuder nödhjälp till människor som har flytt sina hem i Bahamas och levererar ensam dagligen 500 000 liter rent vatten till lägret al-Hol i norra Syrien. Finlands Röda Kors har skickat en logistikenhet till Bahamas och sjukhuspersonal till Syrien för att hjälpa de människor som är allra mest utsatta.

Finlands Röda Kors hjälper också i Zimbabwe, Malawi och Eswatini, där utdragna torrperioder och ändringar i regnrytmen försvårar odling och boskapshållning.

Hjälp till hundratals offer för eldsvådor

Här hemma används medel som samlas in under Hungerdagen till att hjälpa offer för plötsliga olyckor, bland annat eldsvådor. Tack vare katastroffonden får människor som har mist sina hem kläder, mat och nödinkvartering under de första dagarna efter olyckan. De som har drabbats av en chockerande händelse får psykiskt stöd.

– Vikten av det psykiska stöd som volontärer ger genast efter en brand är enorm, säger Tuula Luoma, planerare av psykosocialt stöd på Röda Korset.

– När man har mist allt ger en annan människas lugna närvaro hopp om att livet går vidare.

År 2018 hjälpte Röda Korset sammanlagt 357 människor efter totalt 116 eldsvådor.

Snabb hjälp tack vare katastroffonden

Under Hungerdagen 26–28.9 samlar Röda Korset in pengar till sin katastroffond. Tack vare fonden kan man hjälpa människor som har drabbats av naturkatastrofer och konflikter ute i världen och människor som har drabbats av plötsliga olyckor i Finland och engagerar sig i långsiktigt biståndsarbete. Pengarna i fonden är inte på förhand reserverade för något specifikt ändamål, så man kan snabbt hjälpa där hjälpen behövs allra mest.

Varje år deltar ungefär 14 000 frivilliga i Hungerdagen. Anvisningar för hur man kan ställa upp som insamlare eller skapa en egen webbinsamling finns på adressen hungerdagen.fi.


Du kan ge ett bidrag till Hungerdagen:

-   Genom att skicka textmeddelandet SPR till numret 16499 (15 €/SMS)

-   Via MobilePay på numret 10900

-   På webben på adressen www.hungerdagen.fi

-   Genom att ge ett bidrag till Röda Korsets katastroffonds konto FI52 5000 0120 4156 73, med referensen 5173.

Tillstånd till penninginsamling: POL-2015-8798, beviljat 30.11.2015.

#hungerdagen

Man får ladda ner Röda Korsets bilder gratis genom att registrera sig på Röda Korsets bildarkiv på adressen http://aineistopankki.punainenristi.fi/

Mer information:

  • Hälsovårdsrådgivare Rea Noponen, tfn 040 357 8401
  • Chefen för internationellt bistånd Kalle Löövi , tfn 040 828 0880
  • Planerare av psykosocialt stöd Tuula Luoma, tfn 0400 458 369
  • Kommunikationsexpert Sari Häkkinen, tfn 040 581 0346

E-postadresserna bildas enligt mönstret fornamn.efternamn@rodakorset.fi.

Avainsanat

Kuvat

Biståndsmaterial delas ut i Bahamas, där orkanen Dorian förstörde byggnader och fällde träd i början av september. Foto: Maria Santto
Biståndsmaterial delas ut i Bahamas, där orkanen Dorian förstörde byggnader och fällde träd i början av september. Foto: Maria Santto
Lataa
Foto: Benjamin Suomela
Foto: Benjamin Suomela
Lataa
Foto: Sakari Piippo
Foto: Sakari Piippo
Lataa
Foto: Benjamin Suomela
Foto: Benjamin Suomela
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme