Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Brottspåföljdsmyndigheten har vidtagit åtgärder för att förbättra personalens säkerhet

Jaa

Fängelsetjänstemannaförbundet (Vankilavirkailijain liitto, VVL) har lyft upp personalens säkerhet och finansieringsrelaterade frågor i ett pressmeddelande som kom den 3 december 2021. Vid Brottspåföljdsmyndigheten har man redan vidtagit en hel rad åtgärder för att förbättra säkerheten, och dessa utvecklingsinsatser fortsätter man med. En bättre arbetshälsa hör till Brottspåföljdsmyndighetens centrala resultatmål.

Brottspåföljdsmyndigheten har vidtagit åtgärder för att förbättra personalens säkerhet.
Brottspåföljdsmyndigheten har vidtagit åtgärder för att förbättra personalens säkerhet.

— Säkerhet är den största prioritet för Brottspåföljdsmyndigheten, och en massa förebyggande arbete förs för att reducera säkerhetsrelaterade problem. I och med Brottspåföljdsmyndighetens pågående strukturella reform går man in för att intensifiera säkerhetsarbetet i fängelserna och bekämpningen av brottslig verksamhet under fängelsetiden och gör det till en organiserad och styrd verksamhet, säger Brottspåföljdsmyndighetens generaldirektör Arto Kujala.

Säkerhetsutredningar som Brottspåföljdsmyndigheten lät göra i början av 2021 ligger till underlag för åtgärder som syftar till att förbättra säkerheten för personalen och säkerhetsarrangemangen inom myndigheten. Inom ramen för separata projekt har man dessutom jobbat med frågor som gäller utpekning av enskilda anställda och ensamarbete. Efter att utredningarna stod klara har en arbetarskyddscheftjänst inrättats. Dessutom har myndigheten satsat på beredskapsuppbyggande insatser med att en tjänst som beredskapschef inrättades under sommaren 2020. Beredskapschefens arbetsinsats har också varit betydande i koordination av åtgärderna som syftar till att bekämpa coronavirusepidemin. Hittills har man klarat sig utan några större epidemier inne i fängelserna.

I och med fångplatsreformen 2022 blir det ändringar i hur vuxna intagna som äventyrar säkerheten i fängelserna ska placeras, och det inrättas tretton nya avdelningar i fyra olika fängelser där till exempel intagna med anknytning till organiserad brottslighet kommer att förläggas. I början av året togs ytterligare en säkerhetsavdelning i drift i Åbo fängelse med hela riket som upptagningsområde, då det tidigare fanns säkerhetsavdelningar endast på Riihimäki fängelse.

Man har också samlat in respons på säkerhetskontroll som både personalen och andra som ska in genomgår, och med facit i handen överväger man nu att utvidga kontrollverksamheten till andra enheter. Säkerhetskontrollen bidrar bland annat till att reducera risken att personalen utsättas för påtryckningar.

Brottspåföljdsmyndigheten intensifierar sitt samarbete med andra myndigheter. Som bäst bereder man på en uppdatering av samarbetsavtalet med polisen. Fokus i uppdateringen ligger på Brottspåföljdsmyndighetens instundande organisationsreform, upprätthållandet av anstaltssäkerheten och samarbetet kring brottsbekämpning. Vid myndigheten håller man dessutom på att ta fram riktlinjer för samarbete med intressentgrupper för att ytterligare förstärka och säkerställa nätverkssamarbetet.

Brottspåföljdsmyndighetens nya klientinformationssystem gör arbetet smidigare

Omdaningen av Brottspåföljdsmyndighetens klientinformationssystem innebär att ett helt nytt klientinformationssystem, som heter Roti, kommer och ersätter de nuvarande separata systemen, fångdatasystemet och klientinformationssystemet för samhällspåföljder. Efter implementeringen kommer myndighetens klientrelationer och arbete att ha som ram ett centraliserat informationssystem, som också får en betydande roll när det gäller att styra verksamheten.

De nuvarande systemen har kommit till slutet av sin livscykel när det gäller såväl tekniska egenskaper som användbarhet, och det är nödvändigt att förnya dem. Dessa system, när de blir i drift, förenklar myndighetens processer och bidrar till att minska överlappningar. Processen att ta fram ett nytt system har visat sig vara mer arbetsdryg än vad man kunde uppskatta i den första fasen av konkurrensutsättningen. Roti tas i bruk under 2022.

— Sett i förhållande till uppgifterna och anstaltsinfrastrukturen har Brottspåföljdsmyndigheten en alltför liten personalstyrka. Genom att se över hur scheman för arbetsskiften läggs upp har vi dock förmått att koncentrera personalens arbetstid mer på dag- och kvällstid på ett mer ändamålsenligt sätt än vad som var fallet tidigare. Dessutom genom att organisera om uppgifter inom ekonomiförvaltningen har vi kunnat omallokera personalresurser från stöduppgifter till övervakning och klientnära arbete, säger generaldirektör Arto Kujala.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Arto Kujala, generaldirektör
tel. +358 29 56 88500 (växel)

Kuvat

Brottspåföljdsmyndigheten har vidtagit åtgärder för att förbättra personalens säkerhet.
Brottspåföljdsmyndigheten har vidtagit åtgärder för att förbättra personalens säkerhet.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Brottspåföljdsmyndigheten har hand om verkställighet av samhällspåföljder och fängelsestraff. Brottspåföljdsmyndigheten lyder under justitieministeriet. Brottspåföljdsmyndigheten har till uppgift att främja säkerheten i samhället genom att förebygga återfall i brott.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Coronaviruspandemin drog ner antalet intagna liksom året innan – Statistisk årsbok 2021 är ute16.6.2022 10:11:42 EEST | Tiedote

Brottspåföljdsmyndigheten ger årligen ut en statistisk årsbok med uppdaterade uppgifter om påföljder och deras längd och de mest vanliga brottstyperna och trender som påverkar antalet myndighetens klienter. Coronaviruspandemin drog ner antalet intagna och även antalet utländska intagna i likhet med året innan. Andelen förstagångsintagna och unga växer bland dem som döms för brott.

Korona laski edellisvuoden tapaan vankimäärää – Tilastollinen vuosikirja 2021 julkaistu16.6.2022 10:11:04 EEST | Tiedote

Rikosseuraamuslaitos julkaisee vuosittain tilastollista vuosikirjaa, josta ilmenevät muun muassa vankien ja yhdyskuntaseuraamusta suorittavien rangaistusten pituudet, yleisimmät rikostyypit sekä asiakasmääriin vaikuttavat trendit. Korona laski edellisvuoden tapaan vankilukua ja myös ulkomaalaisten rikoksista tuomittujen määrää. Ensikertalaisten ja nuorten osuus rikoksista tuomituista on kasvussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme