Suomen Akatemia

BTY-toimikunta myönsi rahoitusta tieteellisesti korkealaatuisen ja innovatiivisen hakemuksen laatineille tutkijatohtoreille

Jaa

Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta (BTY) on myöntänyt rahoituksen 38 uudelle tutkijatohtorille. Toimikunta painotti tutkijatohtoreiden valinnassa hakemuksen korkean tieteellisen laadun ja hakijan pätevyyden lisäksi hakijan kansainvälistä liikkuvuutta ja mahdollisuutta itsenäistyä projektin aikana. Tutkijatohtoreilla odotetaan olevan hyvät kansalliset tai kansainväliset yhteistyöverkostot ja heitä myös kannustetaan kansainväliseen liikkuvuuteen ja yhteistyöhön. Tutkijatohtorin tehtävän rahoituksen tavoitteena on mahdollistaa lupaavimpien, äskettäin tohtorintutkinnon suorittaneiden tutkijoiden pätevöityminen vaativiin tutkimus- tai asiantuntijatehtäviin.

Toimikunta käyttää tutkijatohtorien rahoitukseen noin 10,3 miljoonaa euroa. Rahoituskausi on kolmivuotinen. Tutkijatohtorihakemuksista rahoitettiin 15 prosenttia. Noin 66 prosenttia rahoitetuista tutkijatohtoreista on naisia. Tutkijatohtorihakijoista heitä oli 62 prosenttia.

”Suuri osa tutkijatohtorihakemuksista oli tieteellisesti varsin korkeatasoisia, mutta toimikunta pystyy rahoittamaan näistä vain osan. Toimikunta myönsi tutkijatohtorirahoitusta erityisesti dynaamisille ja lupaaville tutkijoille, jotka olivat laatineet tieteellisesti korkealaatuisen ja innovatiivisen hakemuksen”, kertoo biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunnan puheenjohtaja, professori Ursula Schwab. Kaikki rahoituksen saaneet tutkijatohtorihakemukset saivat arvosanaksi 6 tai 5.

Kuten muissakin rahoitusmuodoissa, myös tutkijatohtoreilta edellytetään kiinteää yhteyttä suomalaiseen tutkimusyhteisöön, jotta rahoitus palvelee suomalaista tutkimusta ja yhteiskuntaa. Tämä tarkoittaa sitä, että rahoitusta hallinnoi suomalainen organisaatio. Rahoitus on tarkoitettu tutkijatohtorin oman palkan lisäksi henkilökohtaisiin tutkimuskuluihin sekä kansainväliseen ja kotimaiseen liikkuvuuteen.

Toimikunta rahoitti useita tieteellisesti korkeatasoisia tutkijatohtoreita, esimerkiksi:

Eeva Eronen-Rasimus Helsingin yliopistosta tutkii energiaa valon avulla tuottavien ja vähän tunnettujen proteorodopsiini-bakteerien levinneisyyttä, geenisäätelyä ja ekologista merkitystä Arktisessa ja Itämeren merijäässä sekä jään alapuolisessa vedessä. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää, kun arvioidaan ilmastonmuutoksen seurauksena vähenevän merijään vaikutuksia meren biogeokemiallisiin kiertoihin.

Mari Lehti Turun yliopistosta selvittää sitä, mikä on siittiön hännän rooli hankittujen ominaisuuksien periytymisessä. Hankittuja ominaisuuksia ovat esimerkiksi eräät aineenvaihdunnan häiriöt. Tutkimuksen tulokset hyödyttävät miesten hedelmättömyyden diagnosoinnin ja hoidon kehitystä sekä auttavat ymmärtämään aineenvaihdunnallisten häiriöiden yleistymisen syitä.

Vadim Le Joncour Helsingin yliopistosta pyrkii selvittämään tehokkaasti leviävien aivokasvainsolujen ominaisuuksien taustalla vaikuttavia tekijöitä ja hyödyntämään tätä tietoa uusien terapiamuotojen kehittämisessä. Lisäksi hän selvittää tehokkaasti leviävien syöpäsolujen geneettisen sormenjäljen eli tunnistaa geenit, joiden ilmentyminen eroaa kasvaimen muiden solujen geeneistä. Tutkimuksen tulokset auttavat ymmärtämään aivokasvainsolujen leviämismekanismeja ja löytämään uusia kohdemolekyylejä lääkekehitykselle.

Anna Repo Luonnonvarakeskuksesta selvittää, miten voimakkaaseen bioenergian lisäämiseen nojaavat globaalit päästövähennyspolut vaikuttavat maankäyttöön ja luonnon monimuotoisuustavoitteiden saavuttamiseen. Lisäksi hän tarkastelee maankäytön ohjauksen ja metsänhoidon keinoja hallita maankäytön ristiriitatilanteita ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja luonnon monimuotoisuuden suojelemisessa.


- Rahoituspäätökset

Biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunnan rahoituspäätösten kriteerit ja linjaukset


- tiedeasiantuntija Outi Ala-Honkola
p. 029 533 5029, etunimi.sukunimi(at)aka.fi

- tiedeasiantuntija Laura Forsström
p. 029 533 5041, etunimi.sukunimi(at)aka.fi

- johtava tiedeasiantuntija Sirpa Nuotio
p. 029 533 5082, etunimi.sukunimi(at)aka.fi

- tiedeasiantuntija Rita Rinnankoski-Tuikka
p. 029 533 5096, etunimi.sukunimi(at)aka.fi

- tiedeasiantuntija Vesa Yli-Pelkonen
p. 029 533 5095, etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Suomen Akatemian viestintä
verkkotiedottaja Vesa Varpula
p. 029 533 5131
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2019 rahoitamme tutkimusta 458 miljoonalla eurolla. Osa rahoituksesta tulee veikkausvoittovaroista. Akatemia toimii  opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

STN päätti vuoden 2019 rahoitettavat hankkeet20.6.2019 11:10:51 EESTTiedote

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) päätti 19.6.2019 uusista rahoitettavista konsortiosta. Rahoitusta myönnettiin neljässä ohjelmassa yhteensä noin 51 miljoonaa euroa. STN valitsi ohjelmiin yhteensä kaksitoista konsortiota eli hankekokonaisuutta. Valituissa hankkeissa korostui pitkäjänteinen tutkimus, jolla pyritään löytämään ratkaisuja merkittäviin yhteiskunnan haasteisiin.

Finlands Akademi finansierade akademiprojekt och forskaranställningar med nästan 180 miljoner18.6.2019 15:27:47 EESTTiedote

Under septemberutlysningen 2018 finansierade Finlands Akademi 250 akademiprojekt med totalt 311 delprojekt. Finansiering beviljades även för 65 anställningar som akademiforskare, 114 anställningar som forskardoktor och 13 anställningar som klinisk forskare. Akademis tre forskningsråd beviljade finansiering brett inom olika forskningsområden, cirka 180 miljoner euro totalt. Andelen kvinnor bland finansieringsmottagarna var 41 procent.

Suomen Akatemia rahoitti lähes 180 miljoonalla akatemiahankkeita ja tutkijan tehtäviä18.6.2019 15:27:45 EESTTiedote

Suomen Akatemia rahoitti syyskuun 2018 haussa 250 akatemiahanketta, joihin osallistuu yhteensä 311 osahanketta. Lisäksi rahoitusta myönnettiin 65 akatemiatutkijan, 114 tutkijatohtorin ja 13 kliinisen tutkijan tehtävään. Yhteensä Akatemian kolme tutkimuksen toimikuntaa myönsivät rahoitusta noin 180 miljoonaa euroa laajasti eri tieteenaloille. Rahoituksen saaneista naisia oli 41 prosenttia.

Luonnontieteen ja tekniikan tutkimuksen valitsemissa akatemiahankkeissa painotettiin mahdollisuutta läpimurtoihin ja uusia avauksia11.6.2019 15:35:12 EESTTiedote

11.6.2019. Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta (LT) on myöntänyt rahoituksen 86 akatemiahankkeelle, joissa on kaikkiaan yhteensä 114 osahanketta. Toimikunta rahoittaa akatemiahankkeita yhteensä 50,5 miljoonalla eurolla. Akatemiahanke on toimikunnalle tärkeä rahoitusmuoto tutkimuksen laadun, vaikuttavuuden ja uudistumisen edistämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme