Suomen Akatemia

BTY-toimikunta myönsi rahoitusta tieteellisesti korkealaatuisen ja innovatiivisen hakemuksen laatineille tutkijatohtoreille

Jaa

Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta (BTY) on myöntänyt rahoituksen 38 uudelle tutkijatohtorille. Toimikunta painotti tutkijatohtoreiden valinnassa hakemuksen korkean tieteellisen laadun ja hakijan pätevyyden lisäksi hakijan kansainvälistä liikkuvuutta ja mahdollisuutta itsenäistyä projektin aikana. Tutkijatohtoreilla odotetaan olevan hyvät kansalliset tai kansainväliset yhteistyöverkostot ja heitä myös kannustetaan kansainväliseen liikkuvuuteen ja yhteistyöhön. Tutkijatohtorin tehtävän rahoituksen tavoitteena on mahdollistaa lupaavimpien, äskettäin tohtorintutkinnon suorittaneiden tutkijoiden pätevöityminen vaativiin tutkimus- tai asiantuntijatehtäviin.

Toimikunta käyttää tutkijatohtorien rahoitukseen noin 10,3 miljoonaa euroa. Rahoituskausi on kolmivuotinen. Tutkijatohtorihakemuksista rahoitettiin 15 prosenttia. Noin 66 prosenttia rahoitetuista tutkijatohtoreista on naisia. Tutkijatohtorihakijoista heitä oli 62 prosenttia.

”Suuri osa tutkijatohtorihakemuksista oli tieteellisesti varsin korkeatasoisia, mutta toimikunta pystyy rahoittamaan näistä vain osan. Toimikunta myönsi tutkijatohtorirahoitusta erityisesti dynaamisille ja lupaaville tutkijoille, jotka olivat laatineet tieteellisesti korkealaatuisen ja innovatiivisen hakemuksen”, kertoo biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunnan puheenjohtaja, professori Ursula Schwab. Kaikki rahoituksen saaneet tutkijatohtorihakemukset saivat arvosanaksi 6 tai 5.

Kuten muissakin rahoitusmuodoissa, myös tutkijatohtoreilta edellytetään kiinteää yhteyttä suomalaiseen tutkimusyhteisöön, jotta rahoitus palvelee suomalaista tutkimusta ja yhteiskuntaa. Tämä tarkoittaa sitä, että rahoitusta hallinnoi suomalainen organisaatio. Rahoitus on tarkoitettu tutkijatohtorin oman palkan lisäksi henkilökohtaisiin tutkimuskuluihin sekä kansainväliseen ja kotimaiseen liikkuvuuteen.

Toimikunta rahoitti useita tieteellisesti korkeatasoisia tutkijatohtoreita, esimerkiksi:

Eeva Eronen-Rasimus Helsingin yliopistosta tutkii energiaa valon avulla tuottavien ja vähän tunnettujen proteorodopsiini-bakteerien levinneisyyttä, geenisäätelyä ja ekologista merkitystä Arktisessa ja Itämeren merijäässä sekä jään alapuolisessa vedessä. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää, kun arvioidaan ilmastonmuutoksen seurauksena vähenevän merijään vaikutuksia meren biogeokemiallisiin kiertoihin.

Mari Lehti Turun yliopistosta selvittää sitä, mikä on siittiön hännän rooli hankittujen ominaisuuksien periytymisessä. Hankittuja ominaisuuksia ovat esimerkiksi eräät aineenvaihdunnan häiriöt. Tutkimuksen tulokset hyödyttävät miesten hedelmättömyyden diagnosoinnin ja hoidon kehitystä sekä auttavat ymmärtämään aineenvaihdunnallisten häiriöiden yleistymisen syitä.

Vadim Le Joncour Helsingin yliopistosta pyrkii selvittämään tehokkaasti leviävien aivokasvainsolujen ominaisuuksien taustalla vaikuttavia tekijöitä ja hyödyntämään tätä tietoa uusien terapiamuotojen kehittämisessä. Lisäksi hän selvittää tehokkaasti leviävien syöpäsolujen geneettisen sormenjäljen eli tunnistaa geenit, joiden ilmentyminen eroaa kasvaimen muiden solujen geeneistä. Tutkimuksen tulokset auttavat ymmärtämään aivokasvainsolujen leviämismekanismeja ja löytämään uusia kohdemolekyylejä lääkekehitykselle.

Anna Repo Luonnonvarakeskuksesta selvittää, miten voimakkaaseen bioenergian lisäämiseen nojaavat globaalit päästövähennyspolut vaikuttavat maankäyttöön ja luonnon monimuotoisuustavoitteiden saavuttamiseen. Lisäksi hän tarkastelee maankäytön ohjauksen ja metsänhoidon keinoja hallita maankäytön ristiriitatilanteita ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja luonnon monimuotoisuuden suojelemisessa.


- Rahoituspäätökset

Biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunnan rahoituspäätösten kriteerit ja linjaukset


- tiedeasiantuntija Outi Ala-Honkola
p. 029 533 5029, etunimi.sukunimi(at)aka.fi

- tiedeasiantuntija Laura Forsström
p. 029 533 5041, etunimi.sukunimi(at)aka.fi

- johtava tiedeasiantuntija Sirpa Nuotio
p. 029 533 5082, etunimi.sukunimi(at)aka.fi

- tiedeasiantuntija Rita Rinnankoski-Tuikka
p. 029 533 5096, etunimi.sukunimi(at)aka.fi

- tiedeasiantuntija Vesa Yli-Pelkonen
p. 029 533 5095, etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Suomen Akatemian viestintä
verkkotiedottaja Vesa Varpula
p. 029 533 5131
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2019 rahoitamme tutkimusta 458 miljoonalla eurolla. Osa rahoituksesta tulee veikkausvoittovaroista. Akatemia toimii  opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Elevens ihärdighet förebådar senare skolframgång och entusiasm11.4.2019 11:37:39 EESTTiedote

En färsk longitudinell studie visar att ihärdighet i yngre ålder förebådar skolframgång och studieintresse i ett senare skede. Ihärdighet är inte ett personlighetsdrag, utan något som förändras och utvecklas i ungdomsåren. ”Bridging the Gaps” är ett projekt som finansieras av Finlands Akademi och inom vilket för första gången en undersökning har gjorts om uppkomsten av ihärdighet och dess betydelse för de ungas intresse för skolan och skolframgången.

Finlands Akademi beviljar över 30 miljoner euro till forskningsinfrastrukturer som främjar högklassig vetenskap18.1.2019 15:10:27 EETTiedote

Finlands Akademi beslutade idag om finansiering på sammanlagt 32,4 miljoner euro för att stärka forskningens infrastrukturer. Finansieringen fördelas mellan 21 infrastrukturer och 22 organisationer. Finansieringen beviljas för stärkande och uppgradering av nationellt betydelsefulla infrastrukturer som främjar högklassig vetenskaplig forskning. Bland finansieringsmottagarna finns två nya initiativ som inte finns med i Finlands vägvisare för forskningsinfrastrukturer.

Korkeatasoista tiedettä edistäville tutkimusinfrastruktuureille yli 30 miljoonaan euron rahoitus Suomen Akatemialta18.1.2019 15:10:26 EETTiedote

Suomen Akatemia on myöntänyt yhteensä 32,4 miljoonaa euroa tutkimusinfrastruktuurien vahvistamiseen. Rahoitus jakautuu 21 tutkimusinfrastruktuurille ja 22 tutkimusorganisaatiolle. Rahoitusta myönnettiin kansallisesti merkittävien ja korkeatasoista tieteellistä tutkimusta edistävien tutkimusinfrastruktuurien vahvistamiseen ja laajentamiseen. Uusia, tiekartan ulkopuolisia rahoituksen saajia oli kaksi.

Suomen Akatemia valitsi lippulaivaohjelmaan neljä uutta osaamiskeskittymää8.1.2019 13:30:00 EETTiedote

Suomen Akatemia on valinnut neljä osaamiskeskittymää rahoitettaviksi lippulaivaohjelmassa. Lippulaivaohjelman kokonaisuus on nyt valmis ja siihen kuuluu kuusi osaamiskeskittymää, joiden taustaorganisaatioina on kuusi yliopistoa, kaksi tutkimuslaitosta ja HUS. Ne rahoittavat vuosina 2019-2022 lippulaivoja yhteensä 320 miljoonalla eurolla. Suomen Akatemian rahoitus lippulaivaohjelmalle on 54,5 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme