Suomen Akatemia

BTY:n valitsemissa akatemiahankkeissa painotettiin laadukasta perustutkimusta

Jaa

Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta (BTY)on myöntänyt rahoituksen 91 akatemiahankkeelle, joissa on kaikkiaan yhteensä 116 osahanketta. Toimikunta käyttää rahoitukseen noin 44,5 miljoonaa euroa. Hakemuksista 22 prosenttia rahoitetaan.

Valinnoissaan toimikunta halusi tukea erityisesti toimialojensa perustutkimusta ja painotti vahvasti hankkeiden tieteellistä laatua.  Muita päätöksentekokriteereitä olivat tutkimuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuus ja uudistuminen.

”Hankkeista suuri osa oli tieteellisesti erittäin korkeatasoisia, mutta toimikunta pystyi rahoittamaan näistä vain osan”, kertoo toimikunnan puheenjohtaja Ursula Schwab. Kaikki rahoituksen saaneet saivat tieteellisiltä arviointipaneeleilta arvosanaksi 5 tai 6.

Syksyn 2018 haussa Akatemialla oli käytössä valtion lisäbudjetista osoitettu 25 miljoonaan euron lisärahoitus nuoren tutkijasukupolven tutkijanuran edistämiseen. Akatemia päätti jakaa tämän rahoituksen akatemiahankkeissa. Biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunnan valitsemista hankkeista nuorelle tutkijasukupolvelle varatusta erityisestä valtuudesta rahoitettiin 22 hanketta.

”Nuoren tutkijasukupolven akatemiahankehaun hakijat menestyivät kaiken kaikkiaan haun tieteellisessä arvioinnissa erinomaisesti. Nyt rahoitusta saavista nuoren tutkijasukupolven hankkeista suuri osa olisi saanut myöntöpäätöksen ilman lisärahaakin. Lisävaltuuden ansiosta toimikunta pystyi myöntämään rahoitusta lisäksi aikaisempaa useammalle nuoren tutkijasukupolven hankkeelle”, Schwab toteaa.

Toimikunta myönsi myös lyhyempiä rahoituksia tukemaan riskialttiiksi luettuja, mutta tieteellisesti korkeatasoisia hankkeita. Näiden tutkimussuunnitelmien potentiaali arvioitiin niin merkittäväksi, että hankkeiden aloittamista haluttiin tukea. 

Esimerkkejä tieteellisesti ja yhteiskunnallisesti vaikuttavasta tutkimuksesta

Silvan Scheller Aalto-yliopistosta selvittää metaanin biokemiallista muuntamista hiilidioksidiksi ja sähköksi. Syvänmeren mikrobit pystyvät muuttamaan metaanin hiilidioksidiksi ja sähköksi palautuvasti niin, että prosessia voitaisiin käyttää myös muuttamaan sähköylimäärä metaaniksi. Hankkeen tavoitteena on hallita tämä energianmuutosprosessi ja ymmärtää siihen liittyvä biokemia.

Jaana Suvisaari Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, Jarmo Hietala Turun yliopistostaja Jarno Honkanen Helsingin yliopistostaselvittävät varhaisen psykoosin taustamekanismeja ja niiden tulehduksellista ilmiasua. Tutkijoiden mukaan osalla psykoosiin ensimmäistä kertaa sairastuneista on immuunijärjestelmän pitkittynyt aktivaatiotila mutta aivojen tiettyjen solujen toiminta on heikentynyt. Konsortio tutkii suoliston mikrobiston yhteyttä immuunijärjestelmän toimintaan ja näiden molempien yhteyttä aivojen rakenteeseen ja toimintaan. Tutkimuksessa selvitetään tulehdusmuutosten merkitystä oheissairastavuuden kehittymisessä ja ennustamisessa.

Elina Ikonen Helsingin yliopistosta tutkii kolesterolin poiston ja varastoinnin säätelyä. Kolesteroliaineenvaihdunta on keskeistä solujen toiminnalle ja häiriöt siinä johtavat vakaviin sairaustiloihin kuten Alzheimerin tautiin ja sydän- ja verisuonisairauksiin. Tämä tutkimus hyödyntää Ikosen aiemmin hankkimaa tietoa keskeisistä geenituotteista, jotka vaikuttavat solujen kolesterolin kuljetukseen ja jakaumaan. Hanke selvittää solukokein, kuinka kaksi eri osastoissa toimivaa kalvoproteiinia kykenee välittämään kolesterolimolekyylin siirtymisen kalvosysteemistä toiseen ja kuinka tätä siirtoa säädellään.

Jarkko Hantula Luonnonvarakeskuksesta selvittää juurikääpävirusten vuorovaikutuksen biologiaa. Juurikäävät ovat yksi metsien pahimpia tuhon aiheuttajia. Tässä hankkeessa selvitetään kahden sieniviruksen keskinäistä vuorovaikutusta ja niiden suhdetta juurikääpään. Hypoteeseja testataan virusten siirtokokein, keinoalustalla tehdyin isäntärihmaston kasvunopeus- ja entsyymiaktiivisuusmittauksin sekä geenien ilmentymisanalyysein. Hankkeen tulokset saattavat osoittautua hyödyllisiksi käytännön metsätaloudessa.

Lisätietoja:

Rahoituspäätökset: hankkeet 2018

Rahoituspäätökset: nuorelle tutkijasukupolvelle

Biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunnan rahoituspäätösten kriteerit ja linjaukset

Yhteyshenkilöt

tiedeasiantuntija
Vera Mikkilä
p. 0295 33 5048
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

tiedeasiantuntija
Suvi Broholm
p. 0295 33 5045
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Suomen Akatemian viestintä
verkkotiedottaja
Vesa Varpula
p. 029 5335 131
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2019 rahoitamme tutkimusta 458 miljoonalla eurolla. Osa rahoituksesta tulee veikkausvoittovaroista. Akatemia toimii  opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

STN päätti vuoden 2019 rahoitettavat hankkeet20.6.2019 11:10:51 EESTTiedote

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) päätti 19.6.2019 uusista rahoitettavista konsortiosta. Rahoitusta myönnettiin neljässä ohjelmassa yhteensä noin 51 miljoonaa euroa. STN valitsi ohjelmiin yhteensä kaksitoista konsortiota eli hankekokonaisuutta. Valituissa hankkeissa korostui pitkäjänteinen tutkimus, jolla pyritään löytämään ratkaisuja merkittäviin yhteiskunnan haasteisiin.

Finlands Akademi finansierade akademiprojekt och forskaranställningar med nästan 180 miljoner18.6.2019 15:27:47 EESTTiedote

Under septemberutlysningen 2018 finansierade Finlands Akademi 250 akademiprojekt med totalt 311 delprojekt. Finansiering beviljades även för 65 anställningar som akademiforskare, 114 anställningar som forskardoktor och 13 anställningar som klinisk forskare. Akademis tre forskningsråd beviljade finansiering brett inom olika forskningsområden, cirka 180 miljoner euro totalt. Andelen kvinnor bland finansieringsmottagarna var 41 procent.

Suomen Akatemia rahoitti lähes 180 miljoonalla akatemiahankkeita ja tutkijan tehtäviä18.6.2019 15:27:45 EESTTiedote

Suomen Akatemia rahoitti syyskuun 2018 haussa 250 akatemiahanketta, joihin osallistuu yhteensä 311 osahanketta. Lisäksi rahoitusta myönnettiin 65 akatemiatutkijan, 114 tutkijatohtorin ja 13 kliinisen tutkijan tehtävään. Yhteensä Akatemian kolme tutkimuksen toimikuntaa myönsivät rahoitusta noin 180 miljoonaa euroa laajasti eri tieteenaloille. Rahoituksen saaneista naisia oli 41 prosenttia.

Luonnontieteen ja tekniikan tutkimuksen valitsemissa akatemiahankkeissa painotettiin mahdollisuutta läpimurtoihin ja uusia avauksia11.6.2019 15:35:12 EESTTiedote

11.6.2019. Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta (LT) on myöntänyt rahoituksen 86 akatemiahankkeelle, joissa on kaikkiaan yhteensä 114 osahanketta. Toimikunta rahoittaa akatemiahankkeita yhteensä 50,5 miljoonalla eurolla. Akatemiahanke on toimikunnalle tärkeä rahoitusmuoto tutkimuksen laadun, vaikuttavuuden ja uudistumisen edistämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme