Ammattiliitto Pro

Budjettiriihestä tukea kasvun positiiviselle kierteelle

Jaa

Hallituksen on keskityttävä budjettiriihessään siihen, että talouden positiivinen kehitys saadaan käännettyä työpaikoiksi ja että yritykset investoisivat rohkeammin tuottavuuden kasvuun. Ammattiliitto Pro kehottaa hallitusta ottamaan tavoitteikseen erityisesti positiivisen talouskehityksen vahvistamisen, yksityisen sektorin investointien vauhdittamisen, työllisyysasteen nostamisen sekä kotimaisen ostovoiman tukemisen.

Suomen talouden kasvun ja ostovoiman kehittämiseksi Ammattiliitto Pro näkee seuraavien tavoitteiden olevan keskeisiä hallituksen budjettiriihessä:

  • Työn verotuksen keventäminen kotimaisen ostovoiman ja työllisyyden vahvistamiseksi
  • Tasa-arvoisempi työelämä perhevapaita uudistamalla
  • Palkkatuen korottaminen ja kehittäminen tukemaan jatkotyöllistymistä
  • Yritystukien kohdentaminen kasvualoille
  • Energiaverotuksen muuttaminen uusiutuvia energiamuotoja suosivammaksi
  • Osaamisen ja koulutustason kehittäminen

Ammattiliitto Pro kehottaa maan hallitusta keskittymään budjettiriihessä erityisesti positiivisen talouskehityksen vahvistamiseen, yksityisen sektorin investointien vauhdittamiseen, työllisyysasteen nostamiseen sekä kotimaisen ostovoiman tukemiseen.

Hallituksen budjettiriihessä tekemät ratkaisut tulevat omalta osaltaan vaikuttamaan syksyn työmarkkinaneuvotteluiden edistymiseen ja neuvotteluiden lopputuloksiin. Ammattiliitto Pro toivoo hallitukselta budjettiriihestä veropoliittisia ratkaisuja jotka tukevat neuvottelukierroksen onnistumisen edellytyksiä.

- Hallituksen on osoitettava erityistä huomiota työllisyyden vahvistamisessa sille, ettei meille pääse muodostumaan uudelleen vastaavalla tavalla rakenteellista työttömyyttä kuin 90-luvun laman jälkeen. Kaikki kädet pitää nyt saada töihin. Tämä on aivan keskeistä jo pelkästään huoltosuhteen vuoksi, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa.

- Yritystuet ovat herättäneet runsaasti keskustelua. Pron linja on, että yritystukia tulee uudistaa niin, että entistä suurempi osa saataisiin kohdistettua kasvualoille. Tämä osaltaan vahvistaisi uuden osaamisen syntymistä Suomeen. Ja korkea osaaminen on se, minkä varassa Suomessa voidaan parantaa tuottavuutta ja vastata teknologiseen kehitykseen myös jatkossa, Malinen jatkaa.

- Perhevapaiden uudistaminen on käynnistettävä välittömästi. Uudistuksella tulee tavoitella naisten työmarkkina-aseman parantamista, palkka tasa-arvon edistämistä sekä joustavampaa työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista. Hallituksella olisi nyt mahdollisuus uudistaa perhevapaajärjestelmä vastaamaan 2010-luvun työelämää. Toivottavasti hallituksessa ymmärretään tarttua tilaisuuteen, Malinen linjaa.

- Osaamiseen ja koulutukseen panostamisen tulee olla edelleen politiikan keskiössä. Väestön koulutustason nousu on pysähtynyt, ongelma keskittyy etenkin nuorempiin ikäluokkiin. Koulutustaso on saatava nousuun, se on ennen kaikkea sijoitus kilpailukykyymme tulevaisuudessa. Nuorten koulutustason heikkeneminen johtaa palkkatason laskuun, kun alhaisen arvonlisän työstä maksetaan pieniä palkkoja. Tämä johtaa pahimmillaan paitsi kasvavaan tarpeeseen tukea verovaroin matalia palkkoja, johtaa se lisäksi myös matalampiin eläkkeisiin, Malinen summaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jorma Malinen
Puheenjohtaja
050 576 0389

Tietoja julkaisijasta

Ammattiliitto Pro
Ammattiliitto Pro
Selkämerenkuja 1A
00180 HELSINKI

09 172 731http://www.proliitto.fi

Pro yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista
 

Ammattiliitto Pron jäseniä ovat yksityisen sektorin koulutetut esimiehet ja asiantuntijat, alaan katsomatta.

Pro on suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva ja vastuullinen vaikuttaja.

Pron perustehtävä on parantaa yksityisen sektorin jäsenten ja alalle kouluttautuvien, toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia.

Ammattiliitto Pro on Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n suurin yksityisalojen jäsenliitto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ammattiliitto Pro

Kemian työehdoista neuvottelutulos toimihenkilöille7.11.2017 13:38Tiedote

Ammattiliitto Pro ja Kemianteollisuus ry saavuttivat tänään neuvottelutuloksen alan toimihenkilöiden työehtosopimuksesta. Neuvottelutulos on rakenteeltaan 2+1 vuotta. Sopimus pitää sisällään paikallisesti sopimalla toteutettavat 1,6 prosentin palkankorotukset sekä vuosille 2018 että 2019. Mikäli paikallista ratkaisua ei synny, palkkoja korotetaan kahden ensimmäisen sopimusvuoden aikana yhteensä 3,2 prosenttia liittojen sopimalla tavalla.