Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Bunkkeri, elokuvakeskus ja pyöräilysilta - kaupunkiympäristölautakunnan ensi viikon kokouksessa kiinnostavia asioita

Jaa

Kaupunkiympäristölautakunnan ensi viikon kokouksen esityslistalla on monta kiinnostavaa asiaa. Esillä ovat Bunkkerin kehittämissuunnitelma, Kamppiin suunnitteilla oleva elokuvakeskus sekä Kansalaistorin ja Kaisaniemen välinen pyöräilyn ja kävelyn yhteys.

 

Bunkkerin kehittämissuunnitelma etenee uudelleen päätöksentekoon

Jätkäsaaren Bunkkerin myyntiä ja kehittämistä koskevasta sopimuskokonaisuudesta päätetään uudelleen. Ehdotuksen mukaan Bunkkerin kiinteistö myydään SRV Rakennus Oy:lle, joka vastaa sen kehittämisestä asunnoiksi, liiketiloiksi sekä kaupungille vuokrattaviksi uimahalli- ja liikuntatiloiksi.

Asiaa käsittelee ensimmäisenä Helsingin kaupunkiympäristölautakunta kokouksessaan tiistaina 27.2.2018. Ehdotuksen toteutuminen edellyttää myös kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston hyväksynnän.

Nyt esitettävä hankekokonaisuus on keskeiseltä sisällöltään sama, josta kaupunginvaltuusto päätti jo kertaalleen vuonna 2016. SRV Rakennus Oy valittiin tuolloin EU-laajuisen, julkisena hankintana toteutetun ideakilpailun perusteella Bunkkerin toteuttajaksi. Helsingin hallinto-oikeus kumosi myöhemmin kaupunginvaltuuston päätöksen, koska Bunkkerin kilpailuttamisprosessi julkisena hankintakilpailuna oli oikeuden mukaan ollut virheellinen.

Asia on valmisteltu uudestaan normaalin kiinteistökaupan muodossa, kuten hallinto-oikeuden päätös edellytti. Aiemman kilpailutuloksen, kaupungin tavoitteiden ja uusien neuvotteluiden perusteella on arvioitu, että SRV Rakennus Oy:llä on edelleen parhaat edellytykset hankkeen toteuttamiseen.

SRV Rakennus Oy on uudistanut aiemmin tekemänsä tarjouksen, eikä hankkeen sisältöön, kauppahintaan ja tilasuunnitelmaan ole tullut olennaisia muutoksia.

Neuvotteluiden yhtenä tavoitteena on ollut, ettei Bunkkerin rakentaminen ja Jätkäsaaren alueen julkisten tilojen valmistuminen viivästyisi tarpeettoman pitkään. Helsingin kaupunkistrategiassa on asetettu tavoitteeksi, että Bunkkeri toteutetaan tavalla, joka ei vaaranna lähipalveluja. Jätkäsaareen kesällä 2019 valmistuvassa peruskoulussa ei ole omia liikuntatiloja, vaan tilat on suunniteltu Bunkkeriin.

Jos hanke pääsee nyt etenemään, koulun liikuntatilojen tulisi valmistua kesään 2021 mennessä. Uimahalli sekä muut liikuntatilat, jotka palvelevat koko eteläistä ja läntistä kantakaupunkia, valmistuisivat vuonna 2022. Vuonna 2019 valmistuvalle Jätkäsaaren peruskoululle suunnitellaan väliaikainen liikuntatilaratkaisu Bunkkerin valmistumiseen asti.

Kaisaniemen ja Kansalaistorin välinen siltavaihtoehto tarkastelussa

Kaupunkiympäristölautakunnassa käsitellään myös esitystä jalankulun ja polkupyöräilyn alikulkuyhteyden yleissuunnitelmasta Kaisaniemen ja Kansalaistorin välille. Suunniteltu tunneli yhdistää kaupungin länsi- ja itäpuolelta tärkeimmät pyöräliikenteen sisääntuloväylät. Noin 220 metriä pitkän tunnelin kustannusarvio on 26 miljoonaa euroa.

Lautakuntakäsittelyn aikana julkisuuteen on tullut kustannuksiltaan edullisempi siltavaihtoehto. Kaupunkiympäristön toimialalla on nyt perehdytty tähän esitykseen ja laadittu päättäjille taustamateriaalia. Tämä materiaali on tiedotteen liitteenä.

Siltavaihtoehtoja on tutkittu jo vuosina 2011-2014, mutta ne ovat olleet eri tavoin haastavia. Samat haasteet toistuvat uusimmassa esityksessä. Sillan korkeus edellyttää massiivisia silta- ja pengerrakenteita, eikä liittäminen suojeltuun Kaisaniemenpuistoon ole helppoa. Lisäksi sillalla kulkeva reitti edellyttää pitkää kiertoa, ja jyrkkä kaltevuus luo selkeän törmäysvaaran jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden välille esimerkiksi Sanomatalon ovien edessä.

Silta tulisi mitoittaa junien törmäyskuormalle, jonka kovin siron sillan toteuttaminen ei ole mahdollista. Silta pitkine ramppeineen kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa miljöössä on myös kaupunkikuvallisesti merkittävä kysymys.

Lautakunnalle esitettävä päätösehdotusta ei ole tarkastelujen perusteella muutettu, vaan lautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi alikulkuyhteyden yleissuunnitelmaa.

Vanhan linja-autoaseman paikalle suunnitteilla elokuvakeskus

Kaupunkiympäristölautakunta saa päätettäväkseen myös esityksen kaupunginhallituksen elinkeinojaostolle, jolla varataan alue ja rakennus elokuvakeskuksen suunnittelua varten Kampista Oy Aristo-Invest Ab:lle, M1 Capital Oy:lle ja Oy Bufo Ab:lle. Hanke sijoittuisi Kampin vanhaan linja-autoasemarakennukseen eli Turun kasarmin huoltorakennukseen.

Elokuvakeskus sijoittuisi nykyiseen rakennukseen ja sen viereen maan alle. Hankkeen tavoitteena on luoda entistä monipuolisempia ja laadukkaampia elokuvakokemuksia keskustassa sijaitsevan monisaliteatterin ja siihen liittyvien ravintola- ja kahvilapalvelujen avulla.

”Toteutuessaan elokuvakeskus toisi kaivattua monipuolisuutta ja kilpailua Helsingin elokuvatarjontaan. Lasipalatsin aukion kannalta olisi myös hienoa, että keskeisellä paikalla sijaitseva historiallinen vanha linja-autoasema olisi elävässä kulttuurikäytössä”, sanoo apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Esityslista

Kaupunkiympäristölautakunnan esityslista on julkaistu sivuillamme seuraavassa osoitteessa:

https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kaupunkiymparisto-asiakirja?year=2018&ls=11&doc=Kymp_2018-02-27_Kylk_5_El

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Bunkkeri:

tonttipäällikkö Sami Haapanen (ei tavoitettavissa pe 23.2)
p. 040 3341486

projektinjohtaja Outi Säntti
p. 040 5969353

Jalankulun ja pyöräilyn yhteys:

projektinjohtaja Olli-Pekka Aalto
p. 040 3526935

Elokuvakeskus:

johtava tonttiasiamies Ilkka Aaltonen
p. 040 5932908

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme