Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Buprenorfiini ja amfetamiini yleisimmät suonensisäisesti käytetyt huumeet Helsingissä, muuntohuumeiden osuus kasvussa

Jaa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ruiskuhuumejäämätutkimuksen tulokset osoittavat, että opioideihin kuuluva buprenorfiini, sekä stimulantit amfetamiini ja synteettisiin katinoneihin kuuluva muuntohuume alfa-PHiP olivat yleisimmät pistämällä käytetyt huumeet Helsingissä vuoden 2022 syksyllä.

Lisäksi pistämällä tapahtuvaa käyttöä todettiin tietyillä bentsodiatsepiineihin kuuluvilla uni- ja rauhoittavilla lääkeaineilla sekä muilla amfetamiineilla ja synteettisillä katinoneilla. Kokaiinia, heroiinia tai fentanyylia ei sen sijaan todettu yhdessäkään ruiskussa.

Noin 30 prosenttia kaikesta pistämällä käytetystä buprenorfiinista oli peräisin Suomessa opioidikorvaushoidossa yleisesti käytetystä buprenorfiini-naloksoni-yhdistelmävalmisteesta (Suboxone) ja loput todennäköisesti ulkomailta tuodusta pelkästä buprenorfiinista (Subutex, Temgesic).

Tutkimuksen aineisto koostuu käytetyistä ruiskuista ja neuloista, jotka kerättiin viidestä sosiaali- ja terveysneuvontapisteessä eri puolilla Helsinkiä syksyllä 2022. Ruiskuhuumejäämätutkimus tuottaa laboratoriomenetelmin varmennettua tietoa pistämällä käytettyjen päihteiden esiintyvyydestä ja siinä tapahtuvista muutoksista.

Merkittävin muutos aiempaan on synteettisen katinonien käytön kasvu

Merkittävin muutos suonensisäisesti tapahtuvassa huumeiden käytössä on ollut tutkimustulosten perusteella muuntohuumeisiin luettavien synteettisten katinonien käytön kasvu viimeisen vuoden aikana.

”Amfetamiinin pistämällä tapahtuva käyttö vaikuttaa osin korvautuneen synteettisten katinonien käytöllä. Uusista synteettisistä katinoneista on hyvin vähän tutkittua tietoa, eli niiden tarkoista vaikutuksista tai keskinäisistä eroista ei tiedetä paljoakaan. Käyttäjällä ei myöskään yleensä voi olla varmaa tietoa käytetystä yhdisteestä. Tämä voi lisätä käytöstä aiheutuvia haittoja”, oikeuskemiayksikön päällikkö Teemu Gunnar THL:stä kertoo.

Ruiskuhuumejäämätutkimus mahdollistaa huumeiden ongelmakäytön keskeisten tietojen seuraamisen kansallisesti ja kansainvälisesti

Huumeiden suonensisäinen käyttö altistaa muun muassa huumeiden yliannostuksille ja verivälitteisille infektioille, sekä liittyy yleisesti päihderiippuvuuteen.

Huumeruiskujen ainejäämätutkimus kertoo luotettavasti keskeisiä tietoja huumeiden ongelmakäytöstä ja siinä tapahtuvista muutoksista.

”Suomessa terveysneuvontapisteiden toiminta on hyvin vakiintunutta ja ammattimaista, mikä mahdollistaa tämän tutkimuksen todella hyvin. Järjestelmän tehokkuudesta kertoo se, että käyttövälineistä palautuu vuosittain yli 95 prosenttia eli noin 6,6 miljoonaa ruiskua ja neulaa”, toteaa projektipäällikkö Anne Arponen THL:stä.

Kansallista tutkimusta tehdään osana laajempaa eurooppalaista verkostoa. Tutkimusasetelma mahdollistaa vertailun kansallisen tiedon lisäksi Euroopan kaupunkien välillä.

Suomessa huumeiden suonensisäinen käyttö eroaa merkittävästi esimerkiksi monista Länsi- ja Keski-Euroopan maista, joissa heroiini ja kokaiini ovat yleisesti suonensisäisesti käytettyjä huumeita buprenorfiinin ja amfetamiinin sijaan.

Lue lisää ruiskujäämätutkimuksesta:

www.thl.fi/ruiskuhuumejaamatutkimus

Lisätietoja

Teemu Gunnar
yksikönpäällikkö
Oikeuskemiayksikkö, THL
etunimi.sukunimi@thl.fi
puh. 029 524 8425

Anne Arponen
projektipäällikkö
Erityispalvelut-yksikkö, THL
etunimi.sukunimi@thl.fi
puh. 029 524 6208

Avainsanat

Kuvat

Kuva 1. Helsingin terveysneuvontapisteistä satunnaisesti kerätyistä huumeruiskuista todetut yleisimmät yhdisteet vuoden 2022 syys-lokakuun keräysjaksolla ilmoitettuna prosenttiosuuksin (%) kaikista kerätyistä ruiskuista.
Kuva 1. Helsingin terveysneuvontapisteistä satunnaisesti kerätyistä huumeruiskuista todetut yleisimmät yhdisteet vuoden 2022 syys-lokakuun keräysjaksolla ilmoitettuna prosenttiosuuksin (%) kaikista kerätyistä ruiskuista.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Puutiaisaivotulehduksen tapausmäärät laskivat hieman edellisvuodesta - kansallinen rokotusohjelma laajenee Espoon Suvisaaristoon20.3.2023 10:00:00 EET | Tiedote

Vuonna 2022 THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin yhteensä 123 puutiaisaivotulehdustapausta, mikä on hieman vähemmän kuin huippuvuonna 2021, jolloin tapauksia oli 148. Aiempina vuosina tapauksia on ollut alle sata. ”Trendi raportoitujen TBE-tapausten määrässä on ollut nousujohteinen jo yli kymmenen vuotta. Tätä selittää useampikin seikka. Esimerkiksi ilmastonmuutos ja ihmisten tietoisuus puutiaisvälitteisistä taudeista voivat osaltaan selittää tapausmäärien kasvua”, sanoo THL:n tutkija Henna Mäkelä. Vuosien 2018–2022 seurantatietojen perusteella puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus on ollut korkein rannikkoseutujen kunnissa Paraisilla (46 tapausta 100 000:ta asukasta kohden) ja Kustavissa (41/100 000) sekä Ahvenanmaan maakunnassa (38/100 000) ja Lohjalla (16/100 000). Lähes kaikki tartunnat on todettu henkilöillä, joilla ei ollut rokotussuojaa. Rokotussuojasta onkin tärkeää huolehtia erityisesti silloin, jos asuu alueella, joka kuuluu kansallisen rokotusohjelman piiriin. Uusi alu

Pikkulasten rokotuskattavuus on Suomessa hyvä – joidenkin rokotteiden kattavuuksissa kuitenkin pientä laskua14.3.2023 12:00:00 EET | Tiedote

Lasten rokotusohjelmaan kuuluvien rokotteiden rokotuskattavuus on Suomessa edelleen hyvä. Joidenkin rokotteiden kattavuuksissa on kuitenkin havaittavissa pientä laskua parin viime vuoden aikana. Tiedot käyvät ilmi valtakunnallisesta rokotusrekisteristä. Vuonna 2020 syntyneistä lapsista 97 prosenttia on saanut kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä, poliolta ja Hib-taudeilta suojaavan viitosrokotuksen Sen kattavuus on vuonna 2019 ja 2020 syntyneillä hieman matalampi kuin aiemmissa ikäluokissa, jolloin kattavuus on ollut lähes 99 prosenttia. Useilla hyvinvointialueella päästään kuitenkin edelleen 99 prosentin kattavuuteen. Noin 94 prosenttia vuonna 2020 syntyneistä lapsista on saanut tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaavan MPR-rokotteen ensimmäisen annoksen. Myös MPR-rokotuskattavuus on valtakunnallisesti ollut hitaassa laskussa viime vuosien aikana. Joillakin hyvinvointialueilla kattavuus on kuitenkin pysynyt hyvällä tasolla tai jopa noussut. ”Syitä rokotuskatta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme