Aivoliitto ry

Burden of Stoke -raportti julkistettu EU-parlamentissa

Jaa
HUOM: JULKAISUVAPAA 11.5.2017 KELLO 02.00. Euroopan laajuisessa Burden of Stroke -tutkimuksessa kävi ilmi, että aivoverenkiertohäiriön (AVH) hoitopoluissa on valtavia sekä maiden välisiä että sisäisiä eroja ja että kaikissa maissa jälkihoito ja tuki ovat puutteellisia.

Bryssel/Helsinki 11.5.2017: Stroke Alliance for Europe -järjestö (SAFE) on tänään julkaissut pitkään odotetun raportin, joka kertoo kattavasti aivoverenkiertohäiriön (AVH) hoitopolkujen toteutumisesta eri puolilla Eurooppaa. SAFEn puheenjohtaja Jon Barrick ja Euroopan AVH-järjestön ESOn (European Stroke Organisation) puheenjohtaja Valeria Caso esittelivät EU-parlamentin jäsenille King’s College Londonin yhteensä 35:ssä Euroopan maassa tekemän tutkimuksen avaintuloksia.

- Vaikka aivoverenkiertohäiriöistä johtuva kuolleisuus on vähentynyt viimeisten 20 vuoden aikana Euroopassa, edessämme on vakava kriisi, sillä entistä useamman jäädessä eloon myös entistä useampi vammautuu tai jää työkyvyttömäksi loppuiäkseen. Väestön ikääntymisen myötä aivoverenkiertohäiriöiden yhteiskunnalle aiheuttama kuormitus kasvaa huomattavasti tulevaisuudessa. Euroopan päätöksentekijöiden on siis etsittävä parempia keinoja AVH:n ennaltaehkäisemiseksi sekä AVH-potilaiden ja heidän perheidensä elämän helpottamiseksi, toteaa Barrick.

Burden of Stoke -raportti ennakoi, että Euroopan unionin alueella AVH-tapausten määrä kasvaa 34 %:lla vuodesta 2015 vuoteen 2035. Vuonna 2015 sairastuneita oli 613 148 ja vuonna 2035 luvun ennustetaan olevan 819 771.

Aivoverenkiertohäiriöiden ja niiden hoidon vertailu Euroopan laajuisesti on välttämätöntä, jotta jokainen maa voi paremmin ennaltaehkäistä AVH:n esiintymistä ja tarjota parempaa hoitoa ja tukea sekä potilaille että omaisille. SAFE kehottaa kaikkia EU-valtioita huolehtimaan kansallisesta AVH-tiedon keruusta ja arvioinnista. Näin voidaan paremmin seurata resursseja ja järjestelmien toimivuutta hoitopolun eri vaiheissa, mikä puolestaan auttaa eri maita oppimaan toisiltaan ja kehittämään omaa toimintaansa. Miljoonat ihmiset matkustavat Euroopassa maasta toiseen, ja on pelottavaa ajatella, että jossain maassa ihminen voi saada hyvää hoitoa, mutta toisessa kuolla tai vammautua puutteellisen AVH-hoidon takia.

- Vuonna 2015 aivoverenkiertohäiriöiden kokonaiskustannukseksi EU:n alueella arvioitiin 45 miljardia euroa. Summa sisältää sekä terveydenhuollon kustannukset että muut kustannukset, ja luku kasvaa vääjäämättä. Vuonna 2015 kaikkiaan 3 718 785 henkilöllä oli aivoveren-kiertohäiriön jälkitilaan liittyviä pitkäaikaisia oireita. Ennusteiden mukaan luku nousee 4 631 050 henkilöön vuonna 2035, mikä merkitsee 25 %:n lisäystä eli noin miljoonaa ihmistä eri puolilla Eurooppaa. Kyseessä on hyökyaallon lailla etenevä ongelma, johon on varauduttava viimeistään nyt, korostaa Barrick.

- Yhteinen eurooppalainen toimintasuunnitelma on välttämätön, jotta tapausten lisääntyminen ei aiheuta ylivoimaisia vaikeuksia terveydenhoitojärjestelmille, sairastuneille ja heidän perheilleen.

- Uusien AVH-tapausten määrän ennakoidaan kasvavan Suomessa 44 %:lla ja esiintyvyyden 24 %:lla vuodesta 2015 vuoteen 2035. Aivoverenkiertohäiriöiden paras hoitomuoto on ennaltaehkäisy - kahdeksan kymmenestä AVH:sta voidaan estää. Siihen täytyy siis panostaa. Yksi tärkeimmistä riskitekijöistä on verenpaine, joka tuplaa sairastumisriskin. Toinen kipukohtamme on AVH:n akuuttikuntoutus, sillä nyt vain 10-20 prosenttia AVH:n sairastaneista saa moniammatillista kuntoutusta, toteaa Aivoliiton puheenjohtaja Terttu Erilä.

SAFE uskoo, että aivoverenkiertohäiriöt saadaan parhaiten hallintaan, kun jokaisessa EU-jäsenvaltiossa on valtion tukema ja rahoittama kansallinen AVH-strategia, joka kattaa kaikki osa-alueet: tiedottaminen, ennaltaehkäisy, diagnoosi ja hoito, hoidon jatkuvuus, kuntoutus ja arviointi, pitkäaikaishoito ja tuki, sopeutuminen ja yhteisön toimintaan osallistuminen sekä elämän loppuvaiheen hoito. Strategian luomiseen on otettava mukaan monipuolisesti eri osa-alueiden edustajia: AVH-potilaita tukevat ammattilaiset, AVH-potilaat, omaishoitajat ja potilasjärjestöt.

Aivoliiton puheenjohtaja Terttu Erilä ja toiminnanjohtaja Tiina Viljanen luovuttavat Burden of Stroke -raportin eduskunnan AVH-ryhmän puheenjohtajalle, kansanedustaja Anneli Kiljuselle torstaina 11.5.2017 klo 11.30 Helsingissä.

Lisätietoja:

Aivoliiton puheenjohtaja, neurologian erikoislääkäri Terttu Erilä, p. 050560 3929, terttu.erila@aivoliitto.fi

Toiminnanjohtaja Tiina Viljanen, Aivoliitto ry, p. 040 833 1511, tiina.viljanen@aivoliitto.fi.

Burden of Stroke -raportista on saatavana verkossa 11.5.2017 klo 02.00 alkaen:
www.strokeeurope.eu / www.safestroke.eu  

Stroke Alliance for Europen yhteyshenkilö:

Jelena Misita, SAFE Awareness and Advocacy Manager
Puhelin +381 60 3223 700
jelena.misita@safestroke.eu

Tiedotteen lähettäjä:
Viestintäpäällikkö Päivi Seppä-Lassila, Aivoliitto ry, p. 040 715 5198,
paivi.seppa-lassila@aivoliitto.fi

Burden of Stroke -raportin sponsorit (PDF-liite)

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aivoliitto ry
Aivoliitto ry
Suvilinnantie 2
20900 TURKU

02 2138 200, info@aivoliitto.fihttp://www.aivoliitto.fi

Aivoliiton pidemmän aikavälin tavoite on, että kaikki Suomessa asuvat voivat elää mielekästä ja merkityksellistä elämää – mahdollisesta diagnoosista, vammasta tai sairaudesta huolimatta. Aivoliitto tarjoaa apua, tukea ja mahdollisuuden toimia kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ihmisten aivoterveydestä ja hyvinvoinnista ja erityisesti henkilöille, joilla on kehityksellinen kielihäiriö tai jotka ovat sairastaneet aivoverenkiertohäiriön (AVH) sekä heidän läheisilleen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aivoliitto ry

Kännykän käytön vähentämisellä tähdätään parempaan aivoterveyteen Arabian peruskoulussa25.8.2023 08:48:25 EEST | Tiedote

Arabian peruskoulu Helsingissä on aloittanut pilottiyhteistyön Aivoliiton koordinoiman kansallisen aivoterveysohjelman, Lastensuojelun Keskusliiton sekä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Yhteistyön tavoitteena on oppilaiden hyvinvoinnin ja aivoterveyden tukeminen muun muassa kännykän käytön vähentämisen kautta. — Koulussa oppitunneilla rajoitetaan puhelimen käyttöä ja välitunneilla tarjotaan vaihtoehtoista, ilman puhelinta toteutettavaa tekemistä, toteaa Arabian peruskoulun rehtori Mari Suokas-Laaksonen. Yhteistyö alkoi elokuun 2023 lopussa koko koulun vanhempainillalla, jossa tarjottiin tietoa lasten ja nuorten aivojen kehittymisestä ja aivojen suojelun merkityksestä. Älypuhelinten lisääntynyt käyttö sekä jo esillä olo häiritsee tutkitusti lasten ja nuorten keskittymistä ja vaikeuttaa oppimista sekä kuormittaa aivoja. — Tunnesäätely ja pitkäjänteisyyden vahvistuminen ovat lapsilla ja nuorilla vasta kehittymässä. Aivot eivät pysty käsittelemään sitä määrää informaatiota ja välitöntä palkit

Kansallisen aivoterveysohjelman asiantuntijat: Suomessa asuvien aivot tarvitsevat lisää yhteisöllisyyttä, unta ja aivoergonomisia ympäristöjä23.11.2022 16:00:00 EET | Tiedote

Monitieteellinen asiantuntijaryhmä on määritellyt keskeisimmät tavoitteet kaikkien Suomessa asuvien aivoterveyden edistämiselle. Jos aivojen toiminta huomioitaisiin paremmin, yhteiskunnassa lisääntyneet loppuun palaminen ja keskittymättömyys vähenisivät ja toisaalta yleinen terveys ja hyvinvointi lisääntyisivät.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye