HSL Helsingin seudun liikenne

Bussikaluston laatu koheni syksyllä 2017, raideliikenteen kalustossa hieman kevättä enemmän puutteita

Jaa

HSL:n syksyn 2017 laatututkimuksessa bussikalusto oli kevättä paremmassa kunnossa: tarkastetusta kalustosta 65 % oli hyvässä kunnossa, eikä siitä löytynyt poikkeamia HSL:n laatukriteereistä. Keväällä vastaava prosenttiluku oli 59. Myös pitkällä aikavälillä bussikaluston laatu on parantunut. Suurimpana syynä on kaluston uudistuminen: vuodesta 2011 vuoteen 2016 bussikaluston keski-ikä on laskenut 7,2 vuodesta 5,5 vuoteen.

Metro- ja raitiovaunukaluston laatu on hieman laskenut keväästä 2017. Tutkitusta metrokalustosta 74 % ja raitiovaunuista 69 % oli hyvässä kunnossa. Keväällä vastaava luku metrolla oli 70 % ja ratikoilla 73 %. Metrokalustosta oli siis syksyllä hyvässä kunnossa kevättä hieman suurempi osuus, mutta toisaalta kalusto, josta löytyi vikoja, sisälsi niitä kevättä enemmän, joten kokonaisuutena metrokaluston kunto heikkeni hieman. Vikoja oli ikkunoissa, sisäseinissä ja tukitangoissa. Raitiovaunuissa oli eniten erilaisia lattian ja portaiden vikoja kuten töhryjä ja viallisia lattiavaloja.

Myös junakaluston laatu oli hieman heikentynyt. Ensimmäisen kerran HSL tutki sitä keväällä 2016. Syksyllä 66 % tutkitusta kalustosta sisälsi yhden tai useamman laatupoikkeaman. Luku kuulostaa suurelta muuhun kalustoon verrattuna, mutta junakaluston tutkittava yksikkö on pinta-alaltaan suurempi ja tutkittavia laatutekijöitä on enemmän kuin muissa kulkuvälineissä, minkä vuoksi lähijunista löytyy aina enemmän laatupoikkeamia kuin muista liikennevälineistä. Eniten ongelmia junissa on istuinten siisteydessä.

HSL tutkii kaluston laatua kahteen otteeseen vuosittain

HSL tutkii joukkoliikennekaluston laatua havainnointitutkimuksella kahden tutkimusjakson ajan vuosittain. Kummallakin tutkimuskaudella tutkitaan yhteensä lähes 4 000 bussin, raitiovaunun, metrojunan ja lähijunayksikön siisteys ja kunto. Syksyn 2017 havainnoista 74 % on bussiliikenteestä, 7 % raitioliikenteestä, 7 % junayksiköistä ja 12 % metroliikenteestä. Eri liikennemuotojen tulokset eivät ole keskenään vertailukelpoisia, sillä tutkittavat ominaisuudet ja tutkittavien asioiden määrä ovat eri kulkuvälineissä erilaisia.

Kaluston laadunvalvonnan tavoitteena on parantaa matkustamisen laatua. Lisäksi tutkimuksen tuloksia hyödynnetään liikennöitsijöille maksettavien laatubonusten ja heiltä perittävien laatusanktioiden määrittelyssä sekä kaluston laadun parantamisessa. Kaluston laatututkimukset aloitettiin vuonna 2012, minkä jälkeen asiakkaiden tyytyväisyys joukkoliikennevälineiden siisteyteen on parantunut.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Liikennejärjestelmä ja tutkimukset, ryhmäpäällikkö Marko Vihervuori, puh. 040 767 2208
Liikennejärjestelmä ja tutkimukset, liikennetutkija Erika Rintamäenpää, puh. 040 681 3025

Tietoja julkaisijasta

HSL Helsingin seudun liikenne
HSL Helsingin seudun liikenne
Opastinsilta 6 A
00520 Helsinki

09 4766 4444http://www.hsl.fi

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 380 työntekijää ja liikevaihto noin 700 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain noin 360 miljoonaa matkaa, mikä on 66 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Joukkoliikenteen kulkutapaosuus on noussut pääkaupunkiseudulla hieman - liikkumistavat muuttuvat liian hitaasti8.3.2018 12:10Tiedote

Pääkaupunkiseudulla viidennes matkoista tehdään joukkoliikenteellä. Joukkoliikenteen kulkutapaosuus on kasvanut pääkaupunkiseudulla prosenttiyksiköllä kuudessa vuodessa, kertoo tänään julkistettu valtakunnallinen henkilöliikennetutkimus. Jotta liikenteen päästöjä saadaan leikattua riittävästi, kestävien kulkutapojen käyttöä pitää vauhdittaa tehokkailla keinoilla.

HSL:n hallituksen päätöksiä 6.3.20186.3.2018 12:33Tiedote

Kokouksen esityslistan voi lukea täältä: http://hsl01.hosting.documenta.fi/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=2018504 Pohjois-Espoon ja Leppävaaran linjastouudistus Asia jätettiin pöydälle ja sen käsittelyä jatketaan seuraavassa hallituksen kokouksessa 27.3.2018. Pöydälle panon aikana selvitetään kokouksessa esille nousseita asioita. Linkki esitykseen: http://hsl01.hosting.documenta.fi/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2018504-2 Joukkoliikenteen pienkohteiden rakentaminen vuonna 2019 HSL kehittää yhteistyössä jäsenkuntiensa kanssa joukkoliikenteen infrastruktuuria. Hallitus päätti esittää, että HSL:n jäsenkunnat varaavat määrärahat vuodelle 2019 ehdotetuille toimenpiteille, joilla turvataan joukkoliikenteen toimintaedellytyksiä. Linkki esitykseen: http://hsl01.hosting.documenta.fi/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2018504-3 Helsingin staattisen pysäkki-informaation asennussopimus HSL vastaa alueellaan pysäkkijulisteiden, pysäkkiliuskojen ja muun pysäkki-informaation asennuttamisest

Viime syksynä matkustajat olivat tyytyväisiä HSL:n liikenteeseen - tyytyväisyys täsmällisyyteen laski metrossa ja raitiovaunuissa6.3.2018 11:52Tiedote

Metro- ja raitiovaunuliikenteen matkustajien tyytyväisyys liikennevälineiden täsmällisyyteen laski viime syksynä. Syksyn 2017 tutkimus ehti päättyä ennen länsimetron liikennöinnin aloitusta, joten tutkimuksessa ei ole tuloksia länsimetron osalta. Tietoa länsimetron vaikutuksista asiakastyytyväisyyteen saadaan myöhemmin keväällä. HSL tekee keväällä myös Länsimetron jälkeen –tutkimuksen. Sen haastattelut tehdään metrossa, länsimetron vaikutusalueen busseissa ja rantaradan lähijunissa 9.4.–8.5. Syksyllä 2017 myös matkustajien tyytyväisyys aikataulu- ja reittitietojen saatavuuteen laski. Matkustajien tyytyväisyydessä HSL:n bussiliikenteeseen ei tapahtunut voimakkaita muutoksia. HSL mittaa matkustajien tyytyväisyyttä joukkoliikennepalveluihin lähes ympärivuotisella kyselytutkimuksella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme