Varsinais-Suomen ELY-keskus

Bussilla Saariston Rengastiellä? Onnistuu!

Jaa

Turun saaristo on saavutettavissa myös bussilla. Saariston linja-autoreitit ulottuvat Nauvoon, Korppooseen ja Houtskariin saakka. Matkanteko on sujuvaa ja nopeaa, sillä maantielautta-aikataulut on synkronoitu linja-autovuorojen mukaan. Matka saaristoon vie silti aina oman aikansa. Matka-aika esimerkiksi Turusta Galtbyhyn Korppoossa on noin 2 tuntia.

Joihinkin yhteysalusliikenteen aikatauluihin on merkitty jatkoyhteydet linja-autoon (esim. Utö ja m/s Baldur). Matkaa suunnitellessa on kuitenkin hyvä huomioida, että yhteysaluksilla riski myöhästymiseen jatkoyhteydestä bussilla on melko suuri. Yhteysalusten reitissä ja matka-ajassa on päiväkohtaista vaihtelua, sillä osaan saarista kuljetaan vain tarpeen tai etukäteistilausten mukaan. Myös keliolosuhteet voivat vaikuttaa matka-aikaan. Tästä syystä varasuunnitelma kannattaa olla mietittynä.

Bussilla saavutettavia kohteita ovat esimerkiksi Paraisten keskusta ja Kalkkikaivoksen näköalaportaat. Linja-autolla pääsee myös vaikkapa Nauvon ja Houtskarin Näsbyn vierasvenesatamiin. Samoin Korppoo ja Korpoströmin saaristokeskus ovat esimerkkejä mahdollisista kohteista bussilla liikuttaessa.

Saariston joukkoliikenteessä on useita linjoja eri kohteisiin

Saariston joukkoliikenteestä puhuttaessa tarkoitetaan seuraavia linjoja:

  • Turku-Parainen, linja 801
  • Turku-Parainen-Nauvo-Korppoo-Houtskari, linjat 901–904

Linjan 801 päätepiste Paraisten linja-autoasema. Linjoilla 901–904 päätepisteet ovat Nauvon keskusta, Korppoo, Korpoström, Houtskarin Näsby ja Houtskarin Mossala. Linjojen 901–904 reitti ja päätepiste on tarkistettava aikataulusta. Aikatauluista löytyy myös vuorokohtainen matka-aika.

Linja 801 liikennöi Paraisille tiheästi 5–24 välillä, linjat 901–904 liikennöivät selkeästi harvemmin. Linjojen 801 ja 901–904 lähtöpaikka Turussa on linja-autoasema. Kyytiin pääsee myös Tuomiokirkkopuistosta.

Polkupyörä on mahdollista ottaa mukaan linjoille 901–904 tavarankuljetustilaan. Pyöräpaikkaa ei voida varmuudella luvata, eikä sitä voi varata etukäteen. Kuljetusmaksu on 5 e / pyörä.

Saariston joukkoliikenteessä kertalipun voi maksaa pankkikortilla. Huomaathan, että Parainen ei toistaiseksi kuulu Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen Föli-alueeseen. Paraisille ei siis voi matkustaa Föli-alueen lipputuotteilla.

Esimerkkihintoja kesällä 2022 (*

  • Turun linja-autoasema-Paraisten linja-autoasema (24,6 km) 5,50 e
  • Turun linja-autoasema-Korppoon keskus (80,5 km) 15,60 e
  • Turun linja-autoasema-Houtskari Näsby (103,3 km) 16,80 e

(* Lähde: tlo.fi - Info ja hinnat)

Joukkoliikenteen reitit ja aikataulut:

Lisätietoja: Varsinais-Suomen ELY-keskus, joukkoliikenteen projektipäällikkö Soile Koskela, p. 0295 022 798

Avainsanat

Kuvat

Lataa
Saariston Rengastiet
Saariston Rengastiet
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku

0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Keskikesän päällystystöitä Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa1.7.2022 13:15:17 EEST | Tiedote

Yleisimmän kesälomakauden liikenteellisesti merkittävin tienpäällystyskohde lounaisessa Suomessa sijaitsee Salossa. Valtatietä 1 päällystetään Uskelanjoen ja Isokylän moottoritietunneleiden länsipään välillä. Työ toteutetaan viikolla 28 ilta- ja yöaikaan noin klo 18–06 välisenä aikana. Liikenne ohjataan työkohteen ohitse yhdellä kaistalla ja tästä saattaa hiljaisemmankin liikenteen aikana aiheutua ruuhkautumista ja jonoja.

Mynämäellä Joenperän siltatyömaan liikennekatko siirtyy myöhemmäksi1.7.2022 11:12:13 EEST | Tiedote

Mynämäellä maantiellä 2021 (Karjalantie) sijaitsevan Joenperän sillan kesäkuussa alkaneissa korjaustöissä seuraavana on vuorossa sillan kansirakenteiden uusiminen. Kansirakenteiden uusimistöiden ajaksi liikenne joudutaan katkaisemaan siltapaikalla ja liikennekatkon oli määrä alkaa 4.7. Liikennekatkon aikataulua joudutaan kuitenkin siirtämään myöhemmäksi. Uudesta liikennekatkon ajankohdasta tiedotetaan myöhemmin, kun aikataulu tarkentuu.

Vid färjleden i Högsar genomförs ett ettårigt försök med sjötrafikljus- och märkningar30.6.2022 09:58:48 EEST | Tiedote

Finlands Färjetrafik Ab har i samarbete med NTM-centralen i Egentliga Finland testat och utvecklat en eldriven vajerfärja vid färjeläget i Högsar i Nagu sedan 2018. Man kan avsevärt minska utsläppen från färjetrafiken med eldrivna vajerfärjor. Dragvajern är nära vattenytan i färjans färdriktning och tidvis rejält ovanför vattenytan. För att trygga säkerheten för den övriga sjötrafiken genomförs ett ettårigt försök med sjötrafikljus- och märkningar på färjleden i Högsar. Syftet med projektet är att bedöma möjligheterna att använda lösningen i större utsträckning på färjrutterna.

Högsarin lossiväylällä toteutetaan vuoden mittainen vesiliikennevalo- ja merkintäkokeilu30.6.2022 09:55:00 EEST | Tiedote

Suomen Lauttaliikenne Oy on yhteistyössä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa testannut ja kehittänyt sähkökäyttöistä vaijerivetoista lossia Högsarin lauttapaikalla Nauvossa vuodesta 2018 lähtien. Sähkökäyttöisillä vetovaijerilosseilla voidaan vähentää merkittävästi lossiliikenteestä aiheutuvia päästöjä. Vetovaijeri on lossin kulkusuunnassa lähellä vedenpintaa ja ajoittain reilusti vedenpinnan yläpuolella. Muun vesiliikenteen turvallisuuden varmistamiseksi toteutetaan vuoden mittainen vesiliikennevalo- ja merkintäkokeilu Högsarin lossiväylällä. Hankkeen tarkoituksena on arvioida mahdollisuudet käyttää ratkaisua laajemmin lossireiteillä.

Piispanristin pyöräilylaskuri kertoo pyöräilijämäärien vaihteluista27.6.2022 09:12:42 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY keskus asensi kiinteän pyöräilylaskurin maantien 110 jalankulku- ja pyöräilyväylille Piispanristille toukokuussa 2020. Kahden vuoden laskentatulosten perusteella voidaan pyöräilijämäärissä havaita selkeä vuodenaikavaihtelu. Myös arkiliikenteen ja viikonlopun pyöräilijäjakauma on aivan erilainen ja lisäksi säätilat vaikuttavat merkittävästi pyöräilijämääriin. Kesäisin maantien 110 vartta pyöräilee päivittäin noin 1200 pyöräilijää päivässä, arkisin hieman enemmän ja viikonloppuisin vähän vähemmän. Vuonna 2021 pyöräilijälaskuri rekisteröi yhteensä lähes 250 000 pyöräilijää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme