Vaasan kaupunki - Vasa stad

Christian Langenskiölds utställning kastar ljus på människolivets skuggsidor

Dela

Vasa konsthall öppnar höstsäsongen med en utställning med fotografier av Christian Langenskiöld. Konstnären använder sig av konsthistorien för att granska hur krig och våld påverkar individen och kulturen. Utställningen Marionette började i form av ett projekt och ses nu för första gången i sin nuvarande skepnad i Vasa 22.8–18.10.2020.

Konstnären Christian Langenskiöld.
Konstnären Christian Langenskiöld.

Förundran över vad det innebär att vara människa har lett konstnären Christian Langenskiöld (f. 1978) till att ta itu med ett utställningsprojekt där han huvudsakligen genom att fotografera kombinerar olika vetenskapsgrenar såsom arkeologi, medicin, psykologi och konsthistoria.

– Konsthistorien är en väsentlig del av Langenskiölds verk, för han försöker förstå konstens olika roller i olika kulturer genom tiderna, förklarar tf amanuensen Nina Takala vid Vasa stads museer.

I projektet Marionette, som inleddes 2017, undersöker konstnären hur historien bearbetar individen och kulturen och hur vi på sätt och vis bär inom oss allt det som tidigare hänt.

Langenskiöld är i synnerhet intresserad av hur våld och krig påverkar kulturen och konsten. Under reformationen förstörde man konst i kyrkor till följd av bildförbudet, vilket främjade uppkomsten av motreformationen och barockstilen men eventuellt även banade väg för den moderna konsten.

För sitt utställningsprojekt har konstnären gjort bakgrundsundersökningar och samarbetat med bland annat Hangö Frontmuseum, en arkeologisk arbetsgrupp och det historiska museet i Bern.

Konflikter lever kvar i en värld av spänningar

Under den senaste tiden har konstnären funderat på lockelsen av hat och våld som en del av människonaturen och på utställningen närmar han sig också denna konflikt som ett konstnärligt tema.

Enligt Langenskiöld tyder de djupa sår som våld efterlämnat i människosinnet och hur de eventuellt går i arv från generation till generation på att våldet är onaturligt för människan. Å andra sidan visar historien att krig och våld har varit några av de centrala krafter som drivit människans utveckling. Av detta att döma är våldet djupt förankrat i människans väsen.

Konstnären har kommit fram till att människans relation till våld är omöjlig och absurd. Som exempel tar han upp sin farfars upplevelser under kriget som har blivit en del av hans eget mentala landskap. Det hur de kommer till uttryck eller styr Langenskiölds känslor och observationer är oklart för honom.

Därför tror Langenskiöld att det enda meningsfulla sättet att vara och agera som människa är att visa vänlighet. Han anser att konsten är en räddning men också en förbannelse för människan.

– Vi lever i en kaotisk tid som kräver att vi löser konflikter, blir kvitt hat och bitterhet samt hyser hopp för att vi ska kunna bli ett som art och verka tillsammans, konstaterar Langenskiöld.

Utställningsprojektet fortsätter

Christian Langenskiöld bor och arbetar i Helsingfors. Hans verk har ställts ut på privata utställningar i Fotogalleri Hippolyte i Helsingfors, Fotocentrum Peri i Åbo samt på Ålands Konstmuseum.

Fotoutställningen som byggs upp i Vasa har inte tidigare visats i denna form. Nästa år ses utställningen på Forum Box i Helsingfors. Projektet som började med fotografier fortsätter också i form av skrivande, för konstnären sysslar med en publikation om projektet.

Langenskiölds intresse för temat går också tillbaka till hans tidigare yrke. Innan konstnären utexaminerades från Bildkonstakademin 2019 arbetade han som jurist.

Christian Langenskiöld berättar om sina verk på Artist Talk i Vasa konsthall lördagen den 22 augusti kl. 13 på finska och kl. 14 på svenska.

Pressbilder: https://kuvapankki.vaasa.fi/s/NAqTylBKyvaSguAS/fo

Nyckelord

Kontakter

Tf amanuensen Nina Takala,
Vasa stads museer,
tfn 040 487 92 33,
nina.takala@vaasa.fi

konstnären Christian Langenskiöld,
tfn 040 534 41 03,
christian@langenskiold.info

Bilder

Konstnären Christian Langenskiöld.
Konstnären Christian Langenskiöld.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Utställningen på Kuntsi museum för modern konst granskar små fragment i stor skala22.9.2020 12:00:00 EESTTiedote

Utställningen Väderprognos för framtiden tar upp människans relation till andra arter under en tid då klimatförändringen och massutrotningen av arter inskränker livets möjligheter på jorden. Utställningen, som kommer 23.9.2020–14.2.2021 till Vasa via Venedigbiennalen och Kiasma, presenterar nordiska konstnärer – bland dem även konstnärsduon nabbteeri från Österbotten.

Näyttely Kuntsin modernin taiteen museossa tarkastelee pieniä osasia suuressa mittakaavassa22.9.2020 12:00:00 EESTTiedote

Sääennuste tulevaisuudelle -näyttely käsittelee ihmisen suhdetta muihin lajeihin aikana, jolloin ilmastonmuutos ja lajien joukkosukupuutto kaventavat elämän mahdollisuuksia maapallolla. Venetsian biennaalin ja Kiasman kautta Vaasaan 23.9.2020–14.2.2021 saapuva näyttely esittelee pohjoismaisia taiteilijoita, joiden mukana myös alueemme taiteilijakaksikko nabbteeri.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum