Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

C.L. Engelin kirje- ja piirustuskokoelma valittu Suomen kansalliseen Maailman muisti –rekisteriin

Jaa

C.L. Engelin kirje- ja piirustuskokoelma on valittu 15.12.2017 osaksi Unescon kansallista Maailman muisti –rekisteriä. Rekisterin tarkoituksena on suojella koko maailman arkisto- ja kirjastoperintöä. Kokoelmaa hallinnoivat yhdessä Helsingin kaupunginarkisto ja Kansallisarkisto.

C.L. Engelin kirjeet ovat korvaamaton lähde rakennushistoriamme tutkimukseen

Helsingin kaupungin Saksasta vuonna 1938hankkima arkkitehti Carl Ludvig Engelin kirjekokoelma on ainutlaatuinen katsaus suomalaisen arkkitehtuurin historiaan. Se kattaa vuodet 1813–1840. Kokoelma antaa mahdollisuuden tutustua Engelin luomisprosessiin ja arkipäivän haasteisiin. Arkkitehtinä Engel sovelsi mestarillisesti aikakauden tiukkoja klassisia ihanteita, mutta oli myös hyvin kiinnostunut rakentamisen teknisestä kehittämisestä.

Kirje- ja piirustuskokoelman kautta pääsee tutustumaan myös laajemmin ajan henkeen, kulttuuriin ja yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Kirjeet ovat lähes ainoa säilynyt lähde Engelin yksityiselämään ja luonteeseen. Engelin ulkomaalaisena tekemät havainnot Suomesta, ja ennen kaikkea kosmopoliittisesta ja monikielisestä Helsingistä, tarjoavat arvokkaan välähdyksen kulttuuriperintömme juuriin.

Engel vaikutti merkittävästi koko Suomen rakennustaiteeseen – merkittävimpänä työnään Senaatintorin ympäristö Helsingissä

Carl Ludvig Engel (1778–1840) toimi vuodesta 1824 Suomen suuriruhtinaskunnan ylimpänä julkisista rakennuksista vastaavana virkamiehenä. Engel vaikutti Suomen arkkitehtuurin kehitykseen ja rakennuskantamme syntyyn ehkä enemmän kuin kukaan muu yksittäinen suomalainen arkkitehti. Hänen työnsä jälki näkyy koko Suomen asemakaavoissa ja rakennustaiteessa ainutlaatuisella tavalla. Klassisismista tuli Suomen rakennustaiteeseen olennainen tunnuspiirre.

Engel suunnitteli rakennuksia koko Suomeen, mutta hänen merkittävimpiä töitään ovat eittämättä Helsingin monumentaalikeskustan julkiset rakennukset kuten Tuomiokirkko, Senaatintalo ja Yliopiston päärakennus kirjastoineen Senaatintorin ympärillä. Uuden kaupungin luominen tyhjästä oli hanke, joka mahdollisti Engelin luovuuden ja poikkeuksellisten taiteellisten kykyjen hyödyntämisen. Omakätisesti piirtämiensä rakennusten lisäksi Engel vastasi koko maan rakennustoiminnan ja asemakaavoituksen valvonnasta ja arkkitehtien koulutuksesta. Näin hän saattoi ulottaa syvän vaikutuksensa koko maan rakennustaiteeseen ja jättää pysyvän perinnön tuleville arkkitehtipolville.

Osana Maailman muisti –rekisteriin valittua C. L. Engelin kokoelmaa ovat myös Kansallisarkiston intendentinkonttorissa olevat Engelin piirustukset.

Maailman muisti –rekisteri suojelee maailman arkisto- ja kirjastoperintöä

Maailman muisti -rekisteri pyrkii suojelemaan maailman arkisto- ja kirjastoperintöä, parantamaan sen saavutettavuutta sekä lisäämään tietoisuutta tämän perinnön olemassaolosta ja merkityksestä. Suomen kansallinen komitea vastaa ohjelman kokonaisvaltaisesta toteuttamisesta Suomessa. Ensimmäiset valinnat kansalliseen Maailman muisti –rekisteriin tehtiin huhtikuussa 2017. Helsingin kaupunginarkiston aineistoista rekisteriin on valittu myös XV Olympia Helsinki 1952 –arkisto.

Muut 15.12.2017 rekisteriin valitut aineistot olivat Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kalevalaisen runouden Tähtikokoelma, jonka pohjalta on julkaistu mm. Kalevala ja Kanteletar, Albert Edelfelts arkivmaterial (SLS, Kansalliskirjasto, Kansallisgalleria) ja Gadolinska biblioteket (Åbo Akademi).

C.L. Engelin kirjeet löytyvät suomeksi käännettynä Mikael Sundmanin toimittamasta teoksesta C.L. Engel: Kirjeet (Entisaikain Helsinki XII, Helsinki-Seura 1989). Lisäksi kirjekokoelman kirjeet sekä niihin liittyvät kartat ja piirustukset ovat digitoituina vapaasti käytettävissä Helsingin kaupunginarkiston Sinetti -arkistotietojärjestelmässä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Maailman muisti -rekisteristä:
erikoistutkija Martti Helminen, puh. 09 310 43570, e-mail: martti.helminen@hel.fi
tutkija Panu Haavisto, puh. 09 310 43574, e-mail: panu.haavisto@hel.fi
tiedonhallintapäällikkö Jussi Jääskeläinen, puh. 09 310 43563, e-mail: jussi.jaaskelainen@hel.fi

Viestinnän yhteishenkilö:
tiedottaja Tero Lahti, puh. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin Tukkutorin ja Teurastamon alueen innovaatiokilpailu käynnistyy12.10.2018 13:36Tiedote

Tänään starttaavassa Tukkutorin ja Teurastamon kaikille avoimessa innovaatiokilpailussa haetaan palveluiden ja monipuolisen yritystoiminnan kehittämiseen uusia ideoita ja jo pidemmälle kehitettyjä ratkaisuja. Parhaille ehdotuksille myönnetään 1 000 - 50 000 euroa uusien palvelu- ja tuoteinnovaatioiden pilotointiin talven ja kevään 2019 aikana. Lisäksi innovatiivisimpien ideoiden jatkokehitystä edistetään hankkimalla tutkimusta ja lisäselvityksiä sekä järjestämällä mentorointia muun muassa kansainvälistymiseen.

5G-ilmanlaatutiedon tuottamiseen 4,6 miljoonan euron EU-rahoitus Helsingille ja Helsingin yliopistolle11.10.2018 14:09Tiedote

Helsingin kaupungin vetämä ilmanlaadun mittaamiseen ja parantamiseen liittyvä HOPE-hanke valittiin rahoitettavaksi EU:n Urban Innovative Actions (UIA) -ohjelmasta. Avointa testialustaa, kattavaa sensoridataa, verkkoteknologiaa ja suomalaista huippuosaamista hyödyntämällä hankkeessa luodaan edellytyksiä uusille palveluille ja uudelle liiketoiminnalle. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 5,7 miljoonaa euroa, josta EU-tuki kattaa 4,6 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme