Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

C.L. Engelin kirje- ja piirustuskokoelma valittu Suomen kansalliseen Maailman muisti –rekisteriin

Jaa

C.L. Engelin kirje- ja piirustuskokoelma on valittu 15.12.2017 osaksi Unescon kansallista Maailman muisti –rekisteriä. Rekisterin tarkoituksena on suojella koko maailman arkisto- ja kirjastoperintöä. Kokoelmaa hallinnoivat yhdessä Helsingin kaupunginarkisto ja Kansallisarkisto.

C.L. Engelin kirjeet ovat korvaamaton lähde rakennushistoriamme tutkimukseen

Helsingin kaupungin Saksasta vuonna 1938hankkima arkkitehti Carl Ludvig Engelin kirjekokoelma on ainutlaatuinen katsaus suomalaisen arkkitehtuurin historiaan. Se kattaa vuodet 1813–1840. Kokoelma antaa mahdollisuuden tutustua Engelin luomisprosessiin ja arkipäivän haasteisiin. Arkkitehtinä Engel sovelsi mestarillisesti aikakauden tiukkoja klassisia ihanteita, mutta oli myös hyvin kiinnostunut rakentamisen teknisestä kehittämisestä.

Kirje- ja piirustuskokoelman kautta pääsee tutustumaan myös laajemmin ajan henkeen, kulttuuriin ja yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Kirjeet ovat lähes ainoa säilynyt lähde Engelin yksityiselämään ja luonteeseen. Engelin ulkomaalaisena tekemät havainnot Suomesta, ja ennen kaikkea kosmopoliittisesta ja monikielisestä Helsingistä, tarjoavat arvokkaan välähdyksen kulttuuriperintömme juuriin.

Engel vaikutti merkittävästi koko Suomen rakennustaiteeseen – merkittävimpänä työnään Senaatintorin ympäristö Helsingissä

Carl Ludvig Engel (1778–1840) toimi vuodesta 1824 Suomen suuriruhtinaskunnan ylimpänä julkisista rakennuksista vastaavana virkamiehenä. Engel vaikutti Suomen arkkitehtuurin kehitykseen ja rakennuskantamme syntyyn ehkä enemmän kuin kukaan muu yksittäinen suomalainen arkkitehti. Hänen työnsä jälki näkyy koko Suomen asemakaavoissa ja rakennustaiteessa ainutlaatuisella tavalla. Klassisismista tuli Suomen rakennustaiteeseen olennainen tunnuspiirre.

Engel suunnitteli rakennuksia koko Suomeen, mutta hänen merkittävimpiä töitään ovat eittämättä Helsingin monumentaalikeskustan julkiset rakennukset kuten Tuomiokirkko, Senaatintalo ja Yliopiston päärakennus kirjastoineen Senaatintorin ympärillä. Uuden kaupungin luominen tyhjästä oli hanke, joka mahdollisti Engelin luovuuden ja poikkeuksellisten taiteellisten kykyjen hyödyntämisen. Omakätisesti piirtämiensä rakennusten lisäksi Engel vastasi koko maan rakennustoiminnan ja asemakaavoituksen valvonnasta ja arkkitehtien koulutuksesta. Näin hän saattoi ulottaa syvän vaikutuksensa koko maan rakennustaiteeseen ja jättää pysyvän perinnön tuleville arkkitehtipolville.

Osana Maailman muisti –rekisteriin valittua C. L. Engelin kokoelmaa ovat myös Kansallisarkiston intendentinkonttorissa olevat Engelin piirustukset.

Maailman muisti –rekisteri suojelee maailman arkisto- ja kirjastoperintöä

Maailman muisti -rekisteri pyrkii suojelemaan maailman arkisto- ja kirjastoperintöä, parantamaan sen saavutettavuutta sekä lisäämään tietoisuutta tämän perinnön olemassaolosta ja merkityksestä. Suomen kansallinen komitea vastaa ohjelman kokonaisvaltaisesta toteuttamisesta Suomessa. Ensimmäiset valinnat kansalliseen Maailman muisti –rekisteriin tehtiin huhtikuussa 2017. Helsingin kaupunginarkiston aineistoista rekisteriin on valittu myös XV Olympia Helsinki 1952 –arkisto.

Muut 15.12.2017 rekisteriin valitut aineistot olivat Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kalevalaisen runouden Tähtikokoelma, jonka pohjalta on julkaistu mm. Kalevala ja Kanteletar, Albert Edelfelts arkivmaterial (SLS, Kansalliskirjasto, Kansallisgalleria) ja Gadolinska biblioteket (Åbo Akademi).

C.L. Engelin kirjeet löytyvät suomeksi käännettynä Mikael Sundmanin toimittamasta teoksesta C.L. Engel: Kirjeet (Entisaikain Helsinki XII, Helsinki-Seura 1989). Lisäksi kirjekokoelman kirjeet sekä niihin liittyvät kartat ja piirustukset ovat digitoituina vapaasti käytettävissä Helsingin kaupunginarkiston Sinetti -arkistotietojärjestelmässä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Maailman muisti -rekisteristä:
erikoistutkija Martti Helminen, puh. 09 310 43570, e-mail: martti.helminen@hel.fi
tutkija Panu Haavisto, puh. 09 310 43574, e-mail: panu.haavisto@hel.fi
tiedonhallintapäällikkö Jussi Jääskeläinen, puh. 09 310 43563, e-mail: jussi.jaaskelainen@hel.fi

Viestinnän yhteishenkilö:
tiedottaja Tero Lahti, puh. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Ravinnepäästöjen kompensaatiolla lisää vauhtia Itämeren suojeluun18.1.2019 12:15Tiedote

Paikallistason Itämeri-paneeli esittää, että Suomessa otettaisiin käyttöön ravinnepäästökompensaatio keinoksi, jolla vähennetään Itämeren rehevöitymistä. Paneeli pitää merkittävänä Suomen hallituksen päätöstä esittää Itämeren suojeluun lisärahoitusta ja käynnistää uusi ohjelma Itämeren ja sisävesien tilan parantamiseksi. Näin toteaa Itämeri-paneeli ensimmäisissä kahdessa kannanotoissaan, joista paneeli päätti kokouksessaan 28.11.2018.

Ulkomaalaistaustaiset pääkaupunkiseudulla: eroavatko Helsingin, Espoon ja Vantaan tiet?18.1.2019 10:50Tiedote

Vuoden 2018 alussa ulkomaalaistaustaisia oli Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla yhteenlaskettuna 185 131 henkeä. Heistä 34 366 on syntynyt Suomessa. Ulkomaalaistaustaisten osuus väestöstä on Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla lähes saman kokoinen. Heitä on Helsingissä 15,5, Espoossa 16,1 ja Vantaalla 18,0 prosenttia kaupungin koko väestöstä. Määrällisesti tarkasteltuna Helsingissä (99 996) oli kuitenkin vuoden 2018 alussa enemmän ulkomaalaistaustaisia kuin Espoossa (44 935) ja Vantaalla (40 200) yhteensä.

Helsinki 5G -tukiasemien muotoilukilpailun voittajaksi valittiin Stadika10.1.2019 17:00Tiedote

Helsingin kaupunki, Elisa ja Nokia etsivät yhteistyössä muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamon kanssa tyylikästä mallia Helsinki 5G -tukiasemille ja -verkkoympäristölle. Syyskuussa 2018 julkistetussa muotoilukilpailussa haettiin uniikkia ja helposti monistettavaa ulkoasuratkaisua, jota voitaisiin soveltaa Helsingin katukuvassa. Parhaiten kilpailun kriteerit täytti Stadika-niminen ehdotus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme