Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Claes Andersson jakaa Helmet-kirjallisuuspalkinnon keskustakirjasto Oodin avajaisissa 5.12.

Jaa

Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson jakaa vuoden 2018 Helmet-kirjallisuuspalkinnon keskustakirjasto Oodin avajaisissa 5.12. kello 13. Palkinto annetaan ansioituneelle, noin viiden vuoden sisällä ilmestyneelle kotimaiselle teokselle.

Helmet-kirjallisuuspalkinnon tunnus
Helmet-kirjallisuuspalkinnon tunnus

Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson jakaa vuoden 2018 Helmet-kirjallisuuspalkinnon keskustakirjasto Oodin avajaisissa 5.12. kello 13. Pääkaupunkiseudun kirjastojen Helmet-kirjallisuuspalkinto jaetaan tänä vuonna neljännen kerran. Palkinto annetaan ansioituneelle, noin viiden vuoden sisällä ilmestyneelle kotimaiselle teokselle. 

”Kirjasto on tärkein kulttuurilaitoksemme”

Claes Anderssonilla on oma osuutensa siihen, että keskustakirjasto Oodi avataan Helsingin paraatipaikalle. Hän ehdotti kulttuuriministerinä ollessaan vuonna 1998, että Helsingin keskustaan rakennetaan keskeiselle paikalle kirjasto, joka toimii myös asukkaiden kohtaamispaikkana.

– Toivoin, että siitä tulisi jotain, mutta en voinut konkreettisesti kuvitella, että tällainen fantastinen rakennus valmistuisi. On kaikki edellytykset sille, että Oodista tulee menestys.

Andersson pitää kirjaston merkitystä hyvinvointiyhteiskunnan kehityksessä keskeisenä.

– Suomalainen kirjasto on meidän ylivoimaisesti tärkein kulttuurilaitoksemme. Kun Suomessa on talouskriisi ja työttömyyttä, kirjastot täyttyvät ja kirjojen lainat lisääntyvät huomattavasti. Kirjasto on hyvin demokraattinen, se on jokaisen kansalaisen tiedonhankkimispaikka. Kun olin mukana politiikassa ja kiersin Suomea, ihmiset olivat kaikkialla ylpeitä omasta kirjastostaan.

Helmet-kirjallisuuspalkinto nostaa esille tulevaisuuden klassikoita

Kirjojen elinkaari on nykyään aika lyhyt, Andersson toteaa.

– Muutama kirja saa lumipallon vyörymään. Ne valtaavat suurimman osan julkisuudesta ja mainonnasta, niistä puhutaan ja niitä myydään. On valitettava totuus, että suuri enemmistö kirjoista jää unholaan vuoden parin jälkeen. Pitäisi muistaa, että mestariteoksia ei synny joka vuosi, vaan parikymmentä vuotta vanhoja kirjoja tulee luottavaisesti etsiä ja lukea.

Helmet-kirjallisuuspalkinnon tarkoituksena on nostaa esille tulevaisuuden klassikoita ja muistuttaa, että laatukirjallisuus kestää vuodesta toiseen. Samalla halutaan myös nostaa esille erilaisia ja marginaalisempia kirjallisia ääniä.

Voittaja saa kultaisen kirjastokortin ja 1000 euroa.

Helmet on pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen kirjastoverkko (Helsinki Metropolitan Area Libraries). Siihen kuuluvat Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginkirjastot.

Palkinnon luovutustilaisuudessa Claes Andersson haastattelee palkinnon voittanutta kirjailijaa. Palkitsemistilaisuus on kello 13 Oodin kolmannen kerroksen Sanamaailma-tapahtuma-alueella. Tilaisuus on yleisölle avoin. 

Yhteyshenkilöt: 

Katri Vänttinen
kirjastopalvelujen johtaja
Helsingin kaupunginkirjasto
puh. 040 554 8861
sähköposti: katri.vanttinen@hel.fi


Iina Soininen
päätoimittaja, Helmet.fi
puh. 09 3108 5523
sähköposti: iina.soininen@hel.fi 

Avainsanat

Kuvat

Helmet-kirjallisuuspalkinnon tunnus
Helmet-kirjallisuuspalkinnon tunnus
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

KUTSU AAMIAISTILAISUUTEEN: katsaus Helsingin museokenttään21.5.2019 17:58:16 EESTKutsu

Suomen museoiden suosio on huippulukemissa. Vuonna 2018 ammatillisesti hoidetuissa museoissa vierailtiin yli 7,1 miljoonaa kertaa. Mikä tekee museoista niin suosittuja? Mitä Helsingin museokentällä tapahtuu? Mikä museoiden rooli on tänä päivänä – entä miltä niiden tulevaisuus näyttää? Tervetuloa keskustelemaan aiheista aamiaistilaisuuteen, joka järjestetään Hakasalmen huvilassa tiistaina 28.5. klo 8 alkaen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme