Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Claes Andersson jakaa Helmet-kirjallisuuspalkinnon keskustakirjasto Oodin avajaisissa 5.12.

Jaa

Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson jakaa vuoden 2018 Helmet-kirjallisuuspalkinnon keskustakirjasto Oodin avajaisissa 5.12. kello 13. Palkinto annetaan ansioituneelle, noin viiden vuoden sisällä ilmestyneelle kotimaiselle teokselle.

Helmet-kirjallisuuspalkinnon tunnus
Helmet-kirjallisuuspalkinnon tunnus

Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson jakaa vuoden 2018 Helmet-kirjallisuuspalkinnon keskustakirjasto Oodin avajaisissa 5.12. kello 13. Pääkaupunkiseudun kirjastojen Helmet-kirjallisuuspalkinto jaetaan tänä vuonna neljännen kerran. Palkinto annetaan ansioituneelle, noin viiden vuoden sisällä ilmestyneelle kotimaiselle teokselle. 

”Kirjasto on tärkein kulttuurilaitoksemme”

Claes Anderssonilla on oma osuutensa siihen, että keskustakirjasto Oodi avataan Helsingin paraatipaikalle. Hän ehdotti kulttuuriministerinä ollessaan vuonna 1998, että Helsingin keskustaan rakennetaan keskeiselle paikalle kirjasto, joka toimii myös asukkaiden kohtaamispaikkana.

– Toivoin, että siitä tulisi jotain, mutta en voinut konkreettisesti kuvitella, että tällainen fantastinen rakennus valmistuisi. On kaikki edellytykset sille, että Oodista tulee menestys.

Andersson pitää kirjaston merkitystä hyvinvointiyhteiskunnan kehityksessä keskeisenä.

– Suomalainen kirjasto on meidän ylivoimaisesti tärkein kulttuurilaitoksemme. Kun Suomessa on talouskriisi ja työttömyyttä, kirjastot täyttyvät ja kirjojen lainat lisääntyvät huomattavasti. Kirjasto on hyvin demokraattinen, se on jokaisen kansalaisen tiedonhankkimispaikka. Kun olin mukana politiikassa ja kiersin Suomea, ihmiset olivat kaikkialla ylpeitä omasta kirjastostaan.

Helmet-kirjallisuuspalkinto nostaa esille tulevaisuuden klassikoita

Kirjojen elinkaari on nykyään aika lyhyt, Andersson toteaa.

– Muutama kirja saa lumipallon vyörymään. Ne valtaavat suurimman osan julkisuudesta ja mainonnasta, niistä puhutaan ja niitä myydään. On valitettava totuus, että suuri enemmistö kirjoista jää unholaan vuoden parin jälkeen. Pitäisi muistaa, että mestariteoksia ei synny joka vuosi, vaan parikymmentä vuotta vanhoja kirjoja tulee luottavaisesti etsiä ja lukea.

Helmet-kirjallisuuspalkinnon tarkoituksena on nostaa esille tulevaisuuden klassikoita ja muistuttaa, että laatukirjallisuus kestää vuodesta toiseen. Samalla halutaan myös nostaa esille erilaisia ja marginaalisempia kirjallisia ääniä.

Voittaja saa kultaisen kirjastokortin ja 1000 euroa.

Helmet on pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen kirjastoverkko (Helsinki Metropolitan Area Libraries). Siihen kuuluvat Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginkirjastot.

Palkinnon luovutustilaisuudessa Claes Andersson haastattelee palkinnon voittanutta kirjailijaa. Palkitsemistilaisuus on kello 13 Oodin kolmannen kerroksen Sanamaailma-tapahtuma-alueella. Tilaisuus on yleisölle avoin. 

Yhteyshenkilöt: 

Katri Vänttinen
kirjastopalvelujen johtaja
Helsingin kaupunginkirjasto
puh. 040 554 8861
sähköposti: katri.vanttinen@hel.fi


Iina Soininen
päätoimittaja, Helmet.fi
puh. 09 3108 5523
sähköposti: iina.soininen@hel.fi 

Avainsanat

Kuvat

Helmet-kirjallisuuspalkinnon tunnus
Helmet-kirjallisuuspalkinnon tunnus
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala ylläpitää ja parantaa eri-ikäisten helsinkiläisten mahdollisuuksia henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, sivistymiseen sekä aktiiviseen kansalaisuuteen ja tukee Helsingin elinvoimaisuutta. Toimiala jakautuu kolmeen palvelukokonaisuuteen, jotka ovat kulttuuri, liikunta ja nuoriso.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Satakielikuukausi hyllar språklig mångfald18.2.2019 11:47:53Tiedote

Flerspråkighetsmånaden Satakielikuukausi hyllar modersmålet, flerspråkighet och språklig mångfald. Festivalen, som i år firas för femte gången, inleds på den Internationella modersmålsdagen 21.2 och avslutas på Världspoesidagen och Internationella dagen mot rasism, och den breder ut sig till kulturcentrum, bibliotek, skolor och hem. Flerspråkighetsmånaden utmanar alla att reflektera över modersmålets och språkens betydelse genom konsten, möten och gemensamt görande. Festivalen firas även på andra håll i Norden under namnet Multilingual Month.

Satakielikuukausi juhlii kielellistä moninaisuutta18.2.2019 11:44:22Tiedote

Äidinkieltä, monikielisyyttä ja kielellistä moninaisuutta juhlistavaa Satakielikuukautta vietetään tänä vuonna viidettä kertaa. Kulttuurikeskuksiin, kirjastoihin, kouluihin ja koteihin levittäytyvä verkostofestivaali alkaa kansainvälisenä äidinkielen päivänä 21.2.2019 ja päättyy maailman runouden päivän ja maailman rasisminvastaisen päivän tapahtumiin 21.3.2019. Satakielikuukausi haastaa tarkastelemaan äidinkielen ja kielten merkitystä taiteen, kohtaamisten ja yhdessä tekemisen kautta. Festivaalia on vuodesta 2017 alkaen vietetty myös muissa Pohjoismaissa nimellä Multilingual Month.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme