CLC Climate Leadership Coalition

CLC:n ilmastoasiantuntija Sari Siitonen: ”Kotitalouksien hiilijalanjälki kasvaa, huolimatta paljosta ilmastopuheesta” – Nollapäästöpäivää 21.9. vietetään yhä useammilla työpaikoilla ja kouluissa

Jaa

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) keväällä 2019 julkaiseman tutkimuksen mukaan kotitalouksien kulutus aiheuttaa 66 prosenttia Suomen kulutusperusteisista päästöistä. Vaikka Suomen alueella syntyviä päästöjä on onnistuttu pienentämään, kulutuksestamme aiheutuvat päästöt eivät ole laskeneet 2000-luvulla. Päinvastoin Suomen kotitalouksien hiilijalanjälki on kasvanut 12 prosenttia vuodesta 2000.

- Tämä on huolestuttava kehityssuunta. Erityisesti ostamiemme tavaroiden ja palvelujen osuus päästöistä on ollut kasvussa, mikä syö asumisen päästövähennyksillä saavutetut hyödyt, sanoo ilmastoasiantuntija ja Nollapäästöpäivän koordinaattori Sari Siitonen, Climate Leadership Coalition -yhdistyksestä.

Climate Leadership Coalition (CLC) haastaa jo kolmantena vuonna peräkkäin kaikkia suomalaisia viettämään 21.9. järjestettävää Kansainvälistä Nollapäästöpäivää. Päivän tavoitteena on antaa maapallolle vapaapäivä fossiilisten polttoaineiden käytöstä ja kiinnittää huomiota kansalaisten kulutusvalintoihin.

- Kotitaloudet voivat vähentää päästöjään esimerkiksi suosimalla joukkoliikennettä, pyöräilyä ja vähäpäästöisiä autoja sekä hankkimalla kotiin uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä. Myös ruokahävikin välttäminen ja kotimaisten juuresten suosiminen ruokavaliossa on tehokas keino. Tavaran voi myös lainata tai vuokrata, kaikkea ei tarvitse omistaa.

NOLLAPÄÄSTÖPÄIVÄ NÄKYY  YHÄ USEAMMILLA TYÖPAIKOILLA JA KOULUISSA

Climate Leadership Coalition aloittaa Nollapäivän vieton jo etukäteen. Monissa CLC:n jäsenyrityksissä ja -organisaatioissa järjestetään erilaisia tilaisuuksia ja kampanjoita pitkin viikkoa ja erityisesti perjantaina 20.9.

- Tänä vuonna erityisen suosittuja ovat työntekijöille järjestettävät kampanjat. Tämä on hieno juttu, sillä CLC:n jäsenorganisaatiot ovat merkittäviä työllistäjiä ja näin tieto ihmisten omien valintojen päästövaikutuksista tavoittaa suuren joukon suomalaisia. Yhtenä päivänä työpaikalla näkyvät muutokset herättelevät meitä tekemään ilmastoystävällisempiä valintoja vuoden jokaisena päivänä, uskoo Siitonen.

Kun kansalaisten kiinnostus ilmastoystävällisiä tuotteita ja palveluja kohtaan kasvaa, yritykset tuovat niitä aiempaa nopeammassa tahdissa markkinoille. Jo nyt CLC:n 56 jäsenorganisaatiota tarjoavat ja kehittävät kaiken aikaa puhtaampia ratkaisuja liikkumiseen ja matkailuun, asumiseen, ruokailuun ja arjen hankintoihin.

NOLLAPÄÄSTÖPÄIVÄNÄ PYÖRÄILLÄÄN JA SYÖDÄÄN PUUROA JA KASVIKSIA

Jäsenten Nollapäästöpäivän tapahtumat ja teot on koottu CLC:n kampanjasivulle. Tänä vuonna Nollapäästöpäivä vietetään 28 jäsenorganisaatiossa. Esimerkiksi SYKE ja Sitra haastavat kansalaisia selvittämään oman hiilijalanjälkensä suuruuden ja pienentämään sitä fiksuilla valinnoilla. Helen haastaa perheet tekemään aikamatkan tulevaisuuteen pelaamalla ilmastonmuutosta käsittelevää My2050-seikkailupeliä Helsingin Kansalaistorilla tai Espoon keskuksessa. IBM puolestaan tukee kansalaisten ilmastomyönteisiä ruokavalintoja avaamalla ruoan hankintaketjujen ilmastovaikutuksia. Myös Espoossa kansalaisille kerrotaan heille tarjottavista älykkäistä ja puhtaista ratkaisuista.

Castren & Snellman kouluttaa työntekijöitään ja haastaa heidät ideoiman uusia kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja. Ilmarinen, Kojamo, Lassila & Tikanoja ja Neste kannustavat henkilökuntaansa pyöräilemään työmatkat ja Stora Enso järjestää henkilöstölleen kilpailun, jonka tavoitteena on löytää kaikkein innovatiivisin tapa työmatkaliikkumiseen. Caverion, Fortum, Outotec, SEB, Vaisala ja Varma nostavat pyöräilyn ohella esiin myös muita kestävän liikkumisen muotoja ja kannustavat henkilöstöään ilmastomyönteiseen ruokailuun. YIT ja Iin kunta keskittyvät ruokahävikin pienentämiseen.

OP järjestää henkilöstölleen Ilmastopäivän ja S-ryhmä ilmastokysymyksiin keskittyvän teemaviikon Iso Juttu -kampanjansa hengessä. VTT jakaa henkilöstölleen tietoa ilmastomyönteisistä valinnoista ja järjestää perjantaina 20.9. paneelikeskustelun työhön ja työpaikkaan liittyvistä päästövähennysmahdollisuuksista.  Myös Telia Finland kannustaa henkilöstöään jakamaan parhaat ratkaisunsa päästöjen vähentämiseen sekä yrityksen sisällä että somessa.

Koulujen Nollapäästöpäivää vietetään 21.9. Otaniemen lukiossa. Finnair, Fortum, KONE, St1, Turun yliopisto ja VR ovat mukana tukemassa koulujen Nollapäästöpäivää (katso lisää täältä). 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

HAASTATTELUPYYNNÖT, LISÄTIETOJA JA MATERIAALIT:

Climate Leadership Coalition
ilmastoasiantuntija ja Nollapäästöpäivän koordinaattori
Sari Siitonen
sari(at)clonet.fi
puh. 040 761 5221

CLC Viestintä
Unna Lehtipuu
unna.lehtipuu(at)framillafinland.fi
puh. 050 571 0199

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

CLC Climate Leadership Coalition
CLC Climate Leadership Coalitionhttp://clc.fi

CLC

CLC :n (Climate Leadership Coalition) tarkoituksena on vaikuttaa Suomen elinkeinoelämän ja tutkimusorganisaatioiden yleiseen kilpailukykyyn ja valmiuteen vastata ilmastonmuutoksen ja luonnonvarojen riittävyyden tuomiin uhkiin sekä kykyyn hyödyntää näiden synnyttämiä liiketoimintamahdollisuuksia. Yhdistykseen kuuluu jo 56 merkittävää yhtiötä ja organisaatiota, pörssiarvoltaan yli puolet Helsingin pörssistä. Lue lisää: clc.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta CLC Climate Leadership Coalition

Ilmastobisnesverkosto Climate Leadership Coalitionin jäsenmäärä vahvassa kasvussa – Juha Turkki ja Kari Mokko nimitettiin kehitysjohtajiksi6.2.2020 13:00:00 EETTiedote

Voimakkaasti jäsenmääräänsä kasvattanut ilmastobisnesverkosto Climate Leadership Coalition (CLC) vahvistaa toimintaansa nimittämällä kaksi uutta kehitysjohtajaa, Juha Turkin ja Kari Mokon. Turkki vastaa ilmastonmuutoksen hillinnän systeemisten ratkaisujen kehittämisestä yhdessä CLC:n jäsenten ja yhteistyökumppanien kanssa. Työn tavoitteena on kehittää ilmastopolitiikkaa ja sen markkinamekanismeja paremmin ennakoitaviksi ja kustannustehokkaammiksi sekä mahdollistamaan ilmastoratkaisujen riittävän investointivolyymin. Mokon vastuualueena on CLC:n yritys- ja yhteistyöverkoston ja viestinnän johtaminen ja kehittäminen.

Climate Leadership Coalition vaatii kunnianhimoisia pitkän tähtäimen ilmastotavoitteita sekä systeemistä markkinapohjaista ratkaisua11.9.2019 14:03:00 EESTTiedote

Climate Leadership Coalition (CLC) vaatii tuoreessa julkilausumassaan EU:lta kunnianhimoisempaa ja ennakoitavampaa, koko Euroopan kattavaa systeemistä ratkaisua ilmastotavoitteisiin pääsemiseksi. Systeemisen ratkaisun tulee nykytilannetta paremmin kannustaa nopeampiin päästövähennyksiin sekä kehittämään hiilen sidontaa sekä maankäyttösektorilla, että teknisin keinoin.

Neste, Nunnauuni ja Wärtsilä palkittiin mustahiilipäästöjen vähentämisestä6.5.2019 19:00:00 EESTTiedote

Musta hiili on yksi Arktisen alueen lämpenemisen keskeisistä syistä. Climate Leadership Coalition (CLC) kumppaneineen halusi tehdä asiaa tunnetuksi ja järjesti ensimmäistä kertaa Lumi valkeaksi, ilma puhtaaksi -kilpailun, jossa etsittiin ratkaisuja mustan hiilen päästöjen vähentämiseksi. Innovaatiokilpailun voittajat julkistettiin tänään 11. Arktisen neuvoston ministerikokouksessa Rovaniemellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme