CopernicusCopernicus

Copernicus-ohjelma seuraa pohjoisen napapiirin metsäpalojen vaikutuksia

Jaa
EU:n Copernicus-ohjelman ilmakehän havainnointipalvelu CAMS seuraa yli sataa arktisen alueen ennätyksellisen laajaa ja sitkeää metsäpaloa
Poikkeuksellisen laajat metsäpalot pohjoisella napapiirillä ovat vapauttaneet ilmakehään 50 megatonnia hiilidioksidia viime viikkojen aikana.
Poikkeuksellisen laajat metsäpalot pohjoisella napapiirillä ovat vapauttaneet ilmakehään 50 megatonnia hiilidioksidia viime viikkojen aikana.

Pohjoisella napapiirillä riehuneet poikkeuksellisen laajat metsäpalot ovat vapauttaneet ilmakehään 50 megatonnia hiilidioksidia viime viikkojen aikana. Metsäpalojen kaltaisia ilmiöitä seuraa ja valvoo EU:n Copernicus-ohjelman ilmakehän havainnointipalvelu (Copernicus Atmosphere Monitoring Service, CAMS).

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen (ECMWF) EU:lle toteuttama ilmakehän havainnointipalvelu CAMS on seurannut kesäkuun alun jälkeen yli sadan metsäpalon päästöjä ja vaikutuksia pohjoisella napapiirillä Siperiassa ja Alaskassa.

Alueella kesäkuussa syttyneet metsäpalot ovat 17 vuoden havaintojen perusteella ajankohtaan nähden ennennäkemättömän laajoja ja pitkäkestoisia. Lisäksi heinäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana pohjoisella napapiirillä havaitut tulipalot ovat päästäneet ilmakehään jo noin 31 megatonnia hiilidioksidia. Siperian Sahan tasavallan eli Jakutian ja Kanadan Albertan tulipalot ovat olleet tähän mennessä suurimmat tänä vuonna. Toukokuussa Albertan Chuckegg Creekin palon pinta-alaksi arvioitiin yli 300 000 hehtaaria.

Metsäpalot aiheuttavat välittömien tuhojen ja hengenvaaran lisäksi vakavan uhkan terveydelle paitsi lähietäisyydellä myös kaukana paloista savun kulkeutuessa tuulten mukana satoja tai tuhansia kilometrejä. 

Kuumat ja kuivat olosuhteet ovat yksi palojen suurimmista riskitekijöistä, joten yhä useammin ilmenevien rajujen metsäpalojen yksi osasyy ovat ilmastonmuutoksen aiheuttamat äärimmäiset sääolot. Tulipalot aiheuttavat paljon enemmän haitallisia päästöjä ilmaan kuin teollisuus, sillä ne tuottavat koko joukon pienhiukkasia, häkää ja muita epäpuhtauksia.

Perinteisesti metsäpalokausi kestää toukokuusta lokakuuhun ja suurin osa niistä ajoittuu heinä–elokuulle. Esimerkiksi Kanadan metsäpalojen aikana CAMS on havainnut savua, joka on kulkeutunut Kanadasta Atlantin valtameren yli Eurooppaanvain muutamassa päivässä.

CAMS tarkkailee maailmanlaajuisia tulipaloja ja arvioi niiden aiheuttamia päästöjä niin satelliitti- kuin paikkakuntakohtaisten havaintotietojen avulla. Arvioidut päästöt yhdistetään ECMWF:n sääennustejärjestelmään, jossa mallinnetaan ilmakehän epäpuhtauksien kulkeutumista ja koostumusta sekä laaditaan viiden päivän ennusteita niiden vaikutuksista ilmanlaatuun maailmanlaajuisesti.

”Tiedämme, että arktisen alueen lämpötilat ovat kasvaneet maailmanlaajuista keskiarvoa nopeammin, ja lämpimämmät tai kuivemmat olosuhteet tarjoavat suotuisat edellytykset tulipalojen laajenemiselle niiden sytyttyä. Global Fire Assimilation -järjestelmämme kootut tiedot osoittavat, että napapiirin maastopalot esiintyvät yleensä heinä- ja elokuussa, joten on ollut epätavallista nähdä kesäkuussa tämän mittaluokan paloja. Seuranta on tärkeää tietoisuuden lisäämiseksi metsäpalojen ja savupäästöjen laajemmista vaikutuksista, jotta organisaatioita, yrityksiä ja yksityishenkilöitä voidaan auttaa varautumaan saastumisen vaikutuksia vastaan.”

Lisätietoja englanniksi osoitteessa 

https://atmosphere.copernicus.eu/cams-monitors-unprecedented-wildfires-arctic

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Gorana Jerkovic
Viestintäjohtaja, Copernicus
European Centre for Medium-Range Weather Forecasts
Shinfield Park, Reading, RG2 9AX, UK
Sähköposti: gorana.jerkovic@ecmwf.int
Puhelin: +44 (0)118 949 9769
Matkapuhelin: +44 (0)7917 588 418

Kuvat

Poikkeuksellisen laajat metsäpalot pohjoisella napapiirillä ovat vapauttaneet ilmakehään 50 megatonnia hiilidioksidia viime viikkojen aikana.
Poikkeuksellisen laajat metsäpalot pohjoisella napapiirillä ovat vapauttaneet ilmakehään 50 megatonnia hiilidioksidia viime viikkojen aikana.
Lataa
CAMS Heinäkuun maastopalojen hiilidioksidipäästöt pohjoisella napapiirillä
CAMS Heinäkuun maastopalojen hiilidioksidipäästöt pohjoisella napapiirillä
Lataa
CAMS Päivittäinen metsäpalojen kokonaissäteilyteho pohjoisella napapiirillä
CAMS Päivittäinen metsäpalojen kokonaissäteilyteho pohjoisella napapiirillä
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Copernicus
Copernicus



Copernicus on Euroopan komission tärkein maanhavainnointiohjelma. Se tuottaa maksutta saatavilla olevaa käyttötietoa ja tietopalveluja, jotka tarjoavat käyttäjille luotettavaa ja ajantasaista ympäristötietoa.

Copernicus-ohjelman ilmakehän havainnointiohjelmaa Atmosphere Monitoring Service (CAMS) toteuttaa Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) Euroopan unionin toimeksiannosta. ECMWF panee toimeen myös Copernicus-ohjelman ilmastomuutospalveluaClimate Change Service (C3S). ECMWF on riippumaton hallitustenvälinen organisaatio, joka tuottaa ja toimittaa numeerisia sääennusteita 34 jäsen- ja yhteistyövaltiolle.  

Lisätietoa Copernicus-ohjelmasta: www.copernicus.eu
Copernicus-ohjelman ilmakehän havaintopalvelu CAMS:n verkkosivut ovat osoitteessa  http://atmosphere.copernicus.eu/

Copernicus-ohjelman ilmastomuutospalvelun Climate Change Servicen verkkosivut ovat osoitteessa https://climate.copernicus.eu/
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n verkkosivut ovat osoitteessa  https://www.ecmwf.int/



Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Copernicus

Copernicus julkistaa esityksen Euroopan ilmaston tilasta – Laaja yleiskuva ilmastosta 20189.4.2019 15:00:00 EEST | Tiedote

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen (ECMWF) Copernicus Climate Change Service -palvelu (C3S) julkistaa tänään keskeiset havaintonsa vuotuisesta European State of the Climate (Euroopan ilmaston tila) -raportistaan. Sen avainindikaattorit antavat kattavan yleiskuvan vuodesta 2018 ilmastonmuutoksen taustaa vasten. Vuosi 2018 on mittaushistorian kolmen lämpimimmän vuoden joukossa Euroopassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye