Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Coronarelaterade restriktioner lättas upp i byråerna för samhällspåföljder

Dela

Begränsningar som infördes på byråerna för samhällspåföljder på grund av coronapandemin upphävs stegvis med början den 15 juni. När det gäller samhällstjänstpåföljder går man in för att utöka arbetstjänsten i takt med att tjänstgöringsställen öppnar upp.

Från och med den 15 juni 2020 kan klienterna förpliktas till samhällstjänst. Samhällstjänst kan avtjänas enligt ett accelererat tidsschema om avtjänandet har fördröjts på grund av coronapandemin. För att kunna avbryta samhällstjänsten ska klienten ha läkarintyg från och med den 15 juni.

Verkställighet av övervakningsstraff kan inledas stegvis från och med den 15 juni med beaktande av situationen hos klienterna och på platserna där verksamhetsskyldigheten ska fullgöras.

Fysiska möten med samhällspåföljdsklienter kan ske från och med den 15 juni om en grundad anledning föreligger. Det kan till exempel handla om att klienten saknar möjlighet att mötas upp via fjärranslutning, att en nyinkommen samhällstjänstklient besöker sitt tjänstgöringsställe eller att det är en minderårig klient som man ska ta ett möte med. Vid fysiska möten ser man till att skydda sig och hålla avstånd.

Att upphäva ytterligare begränsningar kommer övervägas under sommaren. Skulle coronasituationen försämras kan det emellertid bli nödvändigt att återinföra en del begränsningar.

Brottspåföljdsmyndighetens beredskapsgrupp planerar för hur begränsningar ska upphävas som gäller fängelse och samhällspåföljder. Konsekvenserna av lättnaderna i begränsningarna utvärderas regelbundet.

För mer information kontakta
Specialsakkunnig Sanna Kohvakka, tel. +358 50 472 3035
Säkerhetsdirektör Ari Juuti, tel. +358 29 56 88456

Nyckelord

Bilder

Om

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Brottspåföljdsmyndigheten har hand om verkställighet av samhällspåföljder och fängelsestraff. Brottspåföljdsmyndigheten lyder under justitieministeriet. Brottspåföljdsmyndigheten har till uppgift att främja säkerheten i samhället genom att förebygga återfall i brott.

Följ Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Keskimääräinen vankiluku on kasvanut ja uusintarikollisuuden määrä on vähentynyt7.7.2020 08:11:49 EESTTiedote

Rikosseuraamuslaitos on julkaissut vuoden 2019 tilastollisen vuosikirjan, josta saa ajankohtaisen kuvan Rikosseuraamuslaitoksen asiakas- ja vankimääristä sekä toiminnasta. Vuonna 2019 väkivaltarikoksista tuomittujen määrä väheni ja keskimääräinen vankiluku ja yhdyskuntaseuraamusasiakkaiden määrä kasvoi. Pitkällä aikavälillä uusintarikollisuuden määrä on vähentynyt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum