Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Coronatiden har inte påverkat antalet serveringstillstånd

Jaa
Coronapandemin har inte synts i antalet serveringstillstånd för alkoholdrycker. I slutet av år 2021 var sammanlagt 9 630 serveringstillstånd i kraft i Fastlandsfinland, vilket är 313 fler än i slutet av år 2019, innan coronatiden började. Fler utförsäljningstillstånd av alkohol än tidigare har också sökts för serveringsställen under coronatiden, medan antalet restauranger med förlängd serveringstid har minskat. Antalet detaljhandelstillstånd i anslutning till livsmedelsaffärer har däremot minskat stadigt.
Illustration. Rawpixel.
Illustration. Rawpixel.

Antalet serverings- och detaljhandelstillstånd har ständigt ökat

Antalet serveringstillstånd har fortsatt att öka i jämn takt efter totalreformen av alkohollagen år 2018. Före reformen fanns det cirka 8 300 serveringstillstånd för alkoholdrycker.

"I och med reformen kunde man se en klar ökning i antalet serveringstillstånd, och ökningen saktade endast något ner år 2020. År 2021 ökade antalet tillstånd igen betydligt. Under pandemin har serveringstillstånden inte återkallats på grund av att ekonomiska förutsättningar har saknats ", konstaterar gruppchef Kari Kunnas vid Valvira.

Ökningen av detaljhandelstillstånden förklaras av de detaljhandelstillstånd som beviljats i samband med serveringstillståndet och som tillverkarna av hantverksöl har beviljats. De började beviljas efter lagreformen 2018. Före lagreformen kunde man se att antalet detaljhandelstillstånd sakta mak sjönk. Antalet detaljhandelstillstånd i livsmedelsbutiker såsom butiker och kiosker har minskat med sammanlagt 600 tillstånd sedan 2017.

I slutet av fjolåret var det möjligt att köpa alkoholdrycker på sammanlagt 6 441 försäljningsställen i Fastlandsfinland. Av dessa tillstånd var 1 465 utförsäljningstillstånd för serveringsställen och 83 detaljhandelstillstånd för hantverksöl.

"Serveringsställena har under coronatiden ansökt om detaljhandelstillstånd för att stöda sin take away-försäljning. Intresset för utförsäljningstillstånd ökade särskilt under restaurangstängningen våren 2020", berättar Kunnas.

I slutet av år 2021 hade 1 618 serveringsställen förlängd serveringstid. Antalet förlängda tider började minska år 2020, då antalet under tidigare år hade ökat betydligt efter reformen av alkohollagen.

"Det faktum att antalet restauranger med förlängd tid började minska berodde på pandemin. När restaurangen inte har kunnat vara öppen under natt-timmarna har en del av restaurangerna avstått från sin förlängda tid ", bedömer Kunnas.

Alkoholförvaltningens resurser inriktade på coronaåtgärder

Under coronaåren 2020-2021 minskade antalet alkoholärenden som behandlades vid regionförvaltningsverken, eftersom en stor del av de tillfälliga evenemangen, såsom festivalerna, ställdes in och därför behövdes ingen behandling av serveringstillstånd. På årsnivå var antalet ärenden under 8 000, medan antalet ärenden under åren före totalreformen av alkohollagen var något under 9 000 per år. Totalreformen av alkohollagen år 2018 medförde på årsnivå en ökning på flera tusen ärenden relaterade till servering och detaljhandel av alkoholdrycker.

"Pandemitiden har varit något tystare inom regionförvaltningsverkens alkoholförvaltning än tidigare år i alkoholtillståndsärenden, men begränsningarna i lagen om smittsamma sjukdomar och verkställandet och övervakningen av dem har gjort att alkoholförvaltningens tjänstemän har varit mycket upptagna", konstaterar Riku-Matti Lehikoinen, chef för alkoholförvaltningsenheten vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland.

Digitaliseringen framskrider också i alkoholfrågor

Processerna för alkoholärenden elektronifieras, eftersom Valvira och regionförvaltningsverken som bäst förnyar alkoholnäringsregistret Allu. I fortsättningen kan de som ansöker om och gör anmälningar om alkoholtillstånd uträtta ärenden hos tillståndsmyndigheten elektroniskt. Målet är att det nya registret ska tas i bruk under 2022.

Regionförvaltningsverken övervakar detaljhandeln med och serveringen av alkoholdrycker inom sitt område. Valvira ansvarar för den riksomfattande tillsynen samt för regionförvaltningsverkens styrning av tillsynen över servering av och detaljhandel med alkoholdrycker. Dessutom styr och övervakar Valvira primär- och egenkontrollen av tillverkare och importörer av alkoholdrycker och ansvarar för produkttillsynen av alkohol.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mer information hos Valvira:


Kari Kunnas, gruppchef
tfn 0295 209 610
fornamn.efternamn(at)valvira.fi


Mer information vid regionförvaltningsverken:


Regionförvaltningsverket i Södra Finland
Riku-Matti Lehikoinen, chef för alkoholförvaltningsenheten
tfn 0295 016 155


Regionförvaltningsverket i Östra Finland
Jarmo Ruusu, chef för näringstillsynsenheten
tfn 0295 016 938

Regionförvaltningsverket i Lappland
Tarja Strömdahl, överinspektör
tfn 0295 017 369


Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland
Pepe Uskelin, enhetschef, jurist
tfn 0295 018 094


Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
Kristian Dahl, enhetschef, jurist
tfn 0295 018 528


Regionförvaltningsverket i Norra Finland
Ari Kilponen, alkoholöverinspektör
tfn 0295 017 571


Toni Latvamäki, alkoholöverinspektör
tfn 0295 017 569


E-postadresserna har formen fornamn.efternamn(at)avi.fi

Kuvat

Illustration. Rawpixel.
Illustration. Rawpixel.
Lataa
Diagram 1 Utvecklingen i antalet serverings- och detaljhandelstillstånd för alkoholdrycker åren 2017-2021, tillstånd som varit i kraft årets sista dag
Diagram 1 Utvecklingen i antalet serverings- och detaljhandelstillstånd för alkoholdrycker åren 2017-2021, tillstånd som varit i kraft årets sista dag
Lataa
Diagram 2 Utvecklingen av antalet förlängda serveringstider under åren 2017-2021, tillstånd som varit i kraft årets sista dag
Diagram 2 Utvecklingen av antalet förlängda serveringstider under åren 2017-2021, tillstånd som varit i kraft årets sista dag
Lataa
Diagram 3 Serverings- och detaljhandelsärenden som behandlats i regionförvaltningsverkena åren 2017-2021
Diagram 3 Serverings- och detaljhandelsärenden som behandlats i regionförvaltningsverkena åren 2017-2021
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården
Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården
PB 43
00521 Helsingfors

https://www.valvira.fi/web/sv

Valvira är ett centralt ämbetsverk som hör till social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde. Valvira övervakar tillbörligheten av verksamheten inom social- och hälsovården, småbarnspedagogiken, alkoholnäringen samt miljö- och hälsoskyddet. Vi beviljar tillstånd inom social- och hälsovårdens förvaltningsområde och handleder regionförvaltningsverken i syfte att skapa enhetlig tillstånds-, styrnings- och tillsynspraxis i hela landet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Valvira meddelar ett föreläggande: Tillgången till icke-brådskande specialiserad sjukvård ska höjas till den lagstadgade nivån21.3.2024 09:25:02 EET | Tiedote

Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira ålägger fjorton välfärdsområden och HUS-sammanslutningen att göra tillgången till icke-brådskande specialiserad sjukvård förenlig med lagen senast den 31 mars 2025. De ska ge Valvira en redogörelse för åtgärderna och uppdaterade uppgifter om uppföljningen av tillgången till vård senast den 16 april 2025.

Åtgärdandet av anhopningen av ansökningar för registrering av tjänsteproducenter inom social- och hälsovården fortsätter29.2.2024 16:31:37 EET | Tiedote

Ansökningar om registrering av tjänsteproducenter inom social- och hälsovården i det nya Soteri-registret inkommer fortfarande i stora mängder och det kommer att ta länge att behandla dem. Sammanlagt har över 600 ansökningar behandlats, men antalet ansökningar i kö har ökat ytterligare. För närvarande väntar cirka 2950 ansökningar på behandling. Valviras och regionförvaltningsverkens gemensamma register över tjänsteproducenter Soteri har varit i bruk i två månader.

Välfärdsområdenas egenkontroll fungerar i varierande utsträckning20.2.2024 12:17:09 EET | Tiedote

Kvaliteten på och omfattningen av välfärdsområdenas egenkontroll varierar. Även organiseringen av och resurserna för egenkontrollen varierar stort. Välfärdsområdena kan inte helt genom egenkontroll trygga lika tillgång till tjänsterna och att tjänsterna är tillräckliga. Enligt lagen svarar välfärdsområdena för tillsynen av alla tjänster som de skaffar som köpta tjänster eller som de själv producerar.

Ungefär 2000 ansökningar i kö – kraftig överbelastning i registreringen av privata tjänsteproducenter inom social- och hälsovården31.1.2024 08:43:52 EET | Tiedote

Privata tjänsteproducenter inom social- och hälsovården måste nu vänta längre än vanligt innan de kan starta sin verksamhet. Enligt lagen får verksamheten inte inledas innan producenten och dennes tjänsteenheter är registrerade i det nya Soteri-registret, som förvaltas av Valvira. Just nu är handläggningen av registreringsansökningar tyvärr kraftigt överbelastad i Valvira och regionförvaltningsverken. Handläggningen av en enskild registreringsansökan kan som mest ta flera månader.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye