Finnboat

Coronatrygg provkörning av båtar

Dela

Suomiveneilee.fi testdagar av båtar, som arrangerades för tredje gången, erbjöd trygga provkörningar för både erfaret båtfolk och nybörjare. Båtlivet är rekordartat populärt och solen sken på båtfararna på Drumsövattnen.

Under fredag och lördag förra veckan kördes med drygt tjugo båtar nästan 300 provkörningar av totalt över 500 personer. Det soliga vädret och möjligheten att testa olika båtar drog folk till evenemangområdet, men någon trängsel förekom inte.

”Det finns en tydlig beställning på ett dylikt evenemang. Vi vill erbjuda människor möjligheten att vid samma tillställning jämföra och testa båtar av helt olika typ, för att man säkert skall finna båten som bäst lämpar sig för det egna bruket. Båten utgör en långsiktig anskaffning, så det lönar sig att jämför olika alternativ genom att provköra dem”, berättar Jarkko Pajusalo, verkställande direktör för evenemangets arrangör Båtbranschens Centralförbund Finnboat.

”Vädret var fint, människorna på gott humör och uppenbarligen på jakt efter en båt. Bland deltagarna fanns även de som är intresserade av båtlivet, som inte hade tidigare erfarenhet och jag tror att deras intresse förstärktes ytterligare efter provkörningarna. Det var trevligt att iakttaga att båtlivet intresserade såväl ensamseglare som familjer, och att även åldersfördelningen var allomfattande”, berättar Bike & Boat Worlds verkställande direktör Erkan Fere.

”För elmotorbåten Candela var evenemanget en framgång. Under två dagar gjorde vi 42 provkörningar och 100 olika personer fick njuta av de tysta, lugna och roliga testkörningarna”, berättar Telva Oy:s Sabina Hollmén.

Under evenemanget, som arrangerades i samarbete med båtbranschens aktörer, kunde man provköra ett brett register av båtar i olika storlek och av olika typ, från små utombordarbåtar till segelbåtar och en elbåt i lyxklass.

Stug- och båtlivets popularitet är i topp – båtregistreringarna ökade med drygt 30 %

Båtlivets starka popularitet fortsätter och tillväxtkurvan stiger redan för andra året i sträck. Senaste år ökade antalet första registreringar av vattenfarkoster med 20 % och under årets fem första månader var tillväxten hela 31 %. De mest populära båtmodellernas leveranstider sträcker sig i nästan alla storleksklasser redan till sommaren 2022, vilket är mycket exceptionellt.

Stug- och båtlivets tilltagna popularitet avspeglades i antalet testare. Man kom i kompisgrupper för att provköra båtar och speciellt under lördagen med hela familjen. En del besökare ville bekanta sig med båtlivet, men största delen gick redan i båtköpstankar. Båtarnas leveranstider har förlängts, så en del av provkörarna kom redan för att jämföra olika alternativ med tanke på nästa sommar.

Ett friluftsevenemang lämpar sig även i undantagsförhållanden

Vid ett evenemang som arrangeras ute på stort område var det lätt att hålla tryggt avstånd och för dem som önskade erbjöds även engångshandskar och munskydd. I båtarna steg man med den egna familjen eller det egna sällskapet, och båtarnas skeppare instruerades att mellan provkörningarna rengöra båtarnas räcken, rattar och handtag.

”På ett område om nästan en hektar var det lätt att hålla tryggt avstånd. Under lördagen hamnade man i viss mån att vänta på provkörning av de populäraste båtarna, men i det vackra vädret var det ett tidsfördriv i sig själv att sitta på bryggorna och beundra båtarna som gled förbi. Och tack vare det stora området bildades inte anhopningar på grund av väntandet”, berättar Pajusalo.

”Evenemanget var lyckat. De som var på plats beaktade säkerhetsföreskrifterna och kundträffarna förverkligades beaktande Covid-19 bestämmelserna”, konstaterar Fere.

Utöver branschorganisationen Finnboat deltog Helsingfors Båtmässa samt talrika finländska båttillverkare och –importörer i arrangerandet av evenemanget.

Helsingfors Flytande båtutställning i augusti

Sommarens absoluta höjdpunkt är Helsingfors Flytande båtutställning, som arrangeras i medlet av augusti. Till evenemanget har redan drygt 130 utställare anmält sig och där får vi se många nyhetsmodeller och även båtmärken, som man inte tidigare sett i Finland. Helsingfors Flytande båtutställning arrangeras 19–22.8.2021 tryggt i HSK:s klubbhamn på ett drygt två hektar stort strandområde. Under evenemanget finns det också utmärkta tillfällen för provkörningar.

”Nu är det rätt tid att fara ut till sjöss och till stugan. Vi får utbyta båtsommarens erfarenheter under Flytande i augusti”, konstaterar Pajusalo.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Finnboat
Finnboat
Käenkuja 8 A 47
00500 Helsinki

http://www.finnboat.fi/

Finnboat on maamme venealan teollisuuden ja kaupan toimialajärjestö. Finnboatin jäsenkunta vastaa lähes sataprosenttisesti alan kotimaan liikevaihdosta ja Suomen veneviennistä. Sivulta www.suomiveneilee.fi löydät nopeasti ajan tasalla olevat tiedot jäsenyritysten uusista ja käytetyistä veneistä ja moottoreista sekä tarvikkeista ja muista palveluista.

Följ Finnboat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Finnboat

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum